od lam^^ 30. 12. 2020 09:48
díky moc všem za odpověď, je vidět, že o tom jak to chodí něco víte... pro úplnost teda nastíním co a jak přesně bylo.
26.12. PACHATEL (P) VOLÁ (telefonát č.1)
P: Dobrý den, máte ještě ten XXX, co inzerujete? Chci ho koupit.
JÁ: Ano
P: OK, přijedu si pro něj za hodinku, můžete? Peníze vám pošlu hned teď na účet.
JÁ: OK, když mi je pošlete okamžitou platbou, není problém. A stačí až budete na místě.
P: Pošlu je hned. V pořádku, kdybyste se na mě vykašlal, můžu skočit do banky bla bla... (to mi přišlo zvláštní) a vezmu si asi taxíka a přijedu.
následuje SMS s posláním č. účtu. mezitím se platba skutečně připíše na účet (je u ní uvedena jistá firma s.r.o.).
PACHATEL VOLÁ (telefonát č.2 - tento mám už nahraný v telefonu a poslal jsem ho PČR)
Já: Tak tu platbu už mám na účtě...
P: OK, kde se sejdeme, můžeme se sejít na xxx?
Já: OK,... tak se sejdeme, jedete autem nebo ...?
P: Právě že mě veze známý autem, OK tak já vám zavolám až tam budu
SMS: Já Můžete přijet prosím na adresu? Není mi úplně nejlíp a nerad bych musel vyjíždět, bydlím kousek od metra. Děkuji. (následne jsem poslal i adresu)
o cca 20 minut pozdějí P přijíždí a já už jsem trochu neklidný, vzhledem k tomu, že poslal peníze ihned a zmínil se o tom, že v případě, že něco bude špatně, tak půjde do banky a platbu může zrušit.... tak jsem se rozhodl pro sichr si předání natočit na telefon, ale mám natočeno jen zepředu nohy, pak zezadu postavu a jak kráčí k autu, ze kterého přijel. (PODLE RZ je to skutečně vozidlo taxislužby). Proběhlo to stylem, že jsem vyšel z domu cca 10 metrů, řekl jsem "Dobrý den, tak tady to máte". Předal jsem své prodávané věci a pachatel řekl dobrý den, díky nashle a odešel k onomu autu....
o CCA 2 DNY později ráno jsem si všiml, že mi banka nlokuje onu platbu a ještě nějaké další, později už jen tu inkriminovanou platbu a další uvolnila. Můj účet byl v mínusu.
Okamžitě jsem volal své bance a v zásadě mi vyšlo, že se musím dostavit na pobočku, jinak mi nikdo nic bližšího neřekne. Což jsem okamžitě udělal.
Pán za stolkem mi řekl, že je to blokace mé banky a že to není stornovaná platba (jak jsem původně myslel) a že se mě musí dotázat na transakce ze začátku prosince na mém účtu, jestli k ním mám nějaké podklady, doklady atd. (vše to byl prodej mých použitých věcí, takže nic nemám, ale řekl jsem mu o co se jedná). Pán vše zapsal a mluvil s nějakou kolegyní přes telefon (nevím jestli to bylo nějaké jiné oddělení nebo třeba PČR) - nevěděl sám nic nebo to dělal.
Večer doma, jsem se rozhodl prověřit tu firmu, ze které přísla platba, našel jsem, že se jedná o jistého doktora. Našel jsem si číslo a zavolal mu, POTVRDIL mi, že mu někdo zneužil bankovnictví a peníze takto rozposílal do jiných míst, událost už byla hlášena PČR z jeho strany...A VYSVĚTLIL jak k tomu došlo (fake zástupce jeho banky se ozval telefonem a on mu vydal nějaké údaje (přihlašovací) ve víře, že se jedná o skuteč. zástupce jeho banky. (prý mu i nahackovali email).
Telefonní číslo P už nyní údajně nefunguje nebo není dostupný (primární poškozený se mu snažil dovolat - předpokládám, že mu z něj volali též ohledně toho volání fake zástupce z jeho banky?)
Mě další den kontaktovala PČR, která to vše víceméně potvrdila a vyžádala moje důkazní materiály, o kterýchj už věděla, jelikož to ten primární poškozená s mým svolením nahlásil... Poslal jsem jim teda:
1) SMS KOMUNIKACI
2) DRUHÝ TELEFONÁT
3) VIDEO, KDE JE VIDĚT PŘEDÁNÍ MÉ VĚCI PACHATELI A PACHATEL JAK NASTUPUJE DO AUTA
Zítra mě dále kontaktovat PČR, budu chtít zřejmě podat trestní oznámení, nebo se přidat k tomu primárnímu (nevím přesně jak to funguje...). Abych byl veden jako poškozený a brali mě v potaz v případném nahrazování škody, kdyby k němu někdy došlo...
A to je zatím asi tak vše... Jestli si někdo dal tu práci tohle vše číst, můžete mi prosím dát nějaký názor na čem jsem a co čekat / dělat dál, na co s dát pozor atd? Děkuju moc.