Měnová zasedání ČNB a inflace

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drummond 13. 1. 2025 13:50

Zamrazilova už řekla, ze to jsou skvěle zprávy, v únoru CNB zase bude snizovat sazby.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 13. 1. 2025 17:56

To není zas tak úplně jasné. Inflace za leden bude zveřejněná v den zasedání, zároveň je koruna celkem slabá. Pokud shodí sazbu, tlak na korunu zesílí. To by tlačilo na inflaci.
Navíc v prosinci táhly dolů inflaci volatilní položky jako potraviny a nápoje. Růst cen ve službách pokračuje. Větší vliv po zveřejnění inflace na dnešní pohyb bondů a koruny měla spíš pusa Zamrazilové. :roll:
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod P_H_ 13. 1. 2025 19:34

Ano, průser jsou služby, tam byl roční průměr 5,1 % a zatím se nezdá, že by se chystalo nějaké výraznější zpomalení.
saabik píše:Inflace za leden bude zveřejněná v den zasedání, zároveň je koruna celkem slabá. Pokud shodí sazbu, tlak na korunu zesílí.

ČSÚ oznámil, že od ledna začne zveřejňovat předběžné odhady vývoje inflace začátkem měsíce.
Od ledna 2025 bude nově každý měsíc počítán a zveřejňován Předběžný odhad indexu spotřebitelských cen. Poprvé dne 6. 2. 2025 s daty za leden.
V Událostech říkali, že jedním z důvodů byly právě chybějící čerstvá data v době některých zasedání.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bichon824 14. 1. 2025 11:02

[quote][/quote] Ano, to v Událostech zaznělo a nezpochybňuji to. Podle mne členové bankovní rady nejsou žádní mimoňové, mají i své asistenty. Takže se domnívám, že neoficiální údaje měli. Jak je vyhodnotili na některých zasedáních je jiná věc. Já věřím tomu, že měli tito nezávislí členové také i neoficiální údaje typu "muž s koženou brašnou nesmí projet " .....
bichon824
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zedna1 6. 2. 2025 14:43

CNB snizila sazbu o 0.25% na 3.75%.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MirekM. 6. 2. 2025 14:46

Když se podívám jak poslední dobou zvyšují ceny nejen základních potravin, je mně z kroku ČNB značně nevolno. :-(
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod outlier 6. 2. 2025 14:52

Počkejte až se k Michlovi vrátí Babiš, tiskárna cenin pojede naplno.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirekM. 6. 2. 2025 14:58

V hantýrce technické kybernetiky se tomu říká systém s dopravním spožděním a dodávám odtržený od reality.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod meme1255 6. 2. 2025 15:11

MirekM: Já se obávám, že zrovna v uváděném případě je pro popisovaný systém a jeho výstup je ve stavovém popisu zásadní zejména matice D s koeficienty vznikajícími kdovíkde a jak (jak naznačoval na ČRo pan Marek)…
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 6. 2. 2025 21:12

MirekM. píše:Když se podívám jak poslední dobou zvyšují ceny nejen základních potravin, je mně z kroku ČNB značně nevolno. :-(

Kterých? Vepřový kupuju furt za 80,- a pečivo se dá i za 20,- 0,5 kg
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MirekM. 6. 2. 2025 21:18

Např. máslo, vajíčka, vše z kakaa ... Co týden tam či jinde korunka navíc i u jiných potravin či zboží běžné spotřeby. Nakupuji několikrát týdně ve stejném supermarketu.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 6. 2. 2025 21:23

Většina potravin šla o 10 % vzhůru oproti říjnu až prosinci 2024. Akční cena u drůbežího z 149 na 179. Krásně je to vidět v letácích Albertu, kde se píše nejnižší cena za posledních 30 dnů. Budeme rádi, že lednová inflace nepřetrumfne prosincovou deflaci.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 6. 2. 2025 23:50

vajicka cca 3,neco / ks (plato za 99 s nejakym kuponem Tesco - az 20 plat/3 denne)
brambory i cibule <10 / kg v penny…
Pepsi < 14 / litr.pecivo jsem psal.
Hranolky tuhle mrazeny (pravda vyprodej) v tescu cca 30/kg
chipsy v lidlu 15,90/150g

Drubezi nevim - ale je levnejsi jak veprove co jsem psal ze je <90 / kg - to jsou REALNY ceny co jsem naposledy nakupoval… asi to bude tim ze nakoupim to co zrovna je v akci a prijde mi za dobrou cenu zejo. Kdyz se mi cena nelibi tak nekupuji, bohuzel vetsina kupuje a pak nadava na drahottu. V malych kramech budou ceny pravda vetsi ale to je dany tim, ze lidi jsou drahy. Posledni dobou kdyz nekde volam tak je to ze 2/3 ukrajinec i na infolinkach, i ridici, vsude. Cesi vymiraji a delat se jim take nechce, sedi doma a nadavaji. Takze kdZ to lidi kupuji za draho pak se cena zvedne marze zvednou a inflace zvedne take… kdyby nekupovali tak tohle zbozi nutne musi ZLEVNIT

Pokud si to srovnam s cenama http://www.zaKomunistu.cz co platim tak je to bruttalni zlevnenioproti komunistum.

Nechci trolit ale prumery iq nebo prumerny lidi, to je neco tak zvlastniho, kdyz mi tyhle prumerny lidi vali do hlavy jak za chvili vypadne nejaky fiala a babis bude spasa :-) rikam jim sorry politiku nesleduji.

Za me: nemohu si stezovat na ceny potravin a prijdou mi extremne nizky, na rozdil od ceny (nekvalitnich a nedostupnych) sluzeb. To je cenovy a kvalitativni ulet a jeste mizerne provedeni a ne (dotovane) potraviny :-( ale tabulky CSU neovlivnime…
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod slavo963 7. 2. 2025 08:54

Kureci prsa bez kosti a kuze tento rok v akci za 99Kc jeste nebyly, jenom 110Kc. takze 10%
slavo963
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka