Akce platební kartou + slevy v obchodech

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 10. 1. 2025 17:09

Zbytecne to komplikujes, do AKCE(oznaceni) dam skutecne jenom zbozi, ktere bude mit nizsi cenu jako nejnizsi cena za poslednich 30 dnu.

Z toho clanku vyplyva, ze zbozi nemelo byt oznaceno AKCE, ale proste tam mit cenovku s "normalni" cenou i kdyz je proti napr. cene z pred 2 mesicu nizsi(treba sezonni zbozi ovoce/zelenina, ktere na pozdim zlevnuje s novou urodou)

drkarel píše:Pro mě jsou třeba problém dolní regály, tam prostě nevidím, leda bych si lehnul.

videl jsem lidi jak si drobne pismo foti na mobil a pote kouka na zvetsenou fotku :-D
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Bnone 10. 1. 2025 17:14

slavo963 - nekomplikuji, to jen ty jsi to nepochopil i když jsem to názorně a jednoduše předvedl.
Bnone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 1. 2025 17:23

Bnone píše:Pořád nechápu, v čem je ten problém.
V té částce nejnižší ceny? Ta je pravdivá, v tom mám velmi dobrý přehled. Všechny uvedené údaje jsou pravdivé.
....

Udaje jsou sice pravdive, ale evokuji nepravdivou slevu. Zakon narizuje obchodum pocitat slevu z nejnizsi ceny za poslednich 30 dnu, Albert si myslel, ze kdyz tam misto slova sleva napise AKCE, tak se procenta evokujici slevu mohou vztahovat k nejake jejich nadsazene cene, myslel si, ze tim obejde ustanoveni zakona o pocitani slevy, proste typicka klamava obchodni praktika. Jenze i klamave obchodni praktiky maji sve skutkove podstaty definovane zakonem.

§ 5/2d) zák.č. 634/1992 Sb.
 Za klamavou se považuje také obchodní praktika obsahující pravdivou informaci, jestliže vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil, pokud jakýmkoli způsobem uvádí nebo je schopna uvést spotřebitele v omyl ohledně ceny nebo způsobu výpočtu ceny anebo existence konkrétní cenové výhody.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod A1rh- 10. 1. 2025 17:37

Bnone: evidentně kopeš za prodejce, nevím ke kterému máš tak blízko.
Že dělají (se snaží seč síly stačí) z lidí k.k..y je asi jasné každému normálnímu občas nakupujícímu.
To co uvádíš jako "dočasnou slevu" je ve skutečnosti většinou právě ta normální BĚŽNÁ cena, za kterou by to zboží mělo být standardně trvale prodáváno, kdyby do toho nevnášeli zmatky.

Například u Čokolády Milka 300 g fakt není normální cena 170 Kč, ale ta jakože "akční" 65-70 Kč.
Stejně tak 18 Kč za Florian smetanový NENÍ běžná cena, ale těch 8,90-10 Kč. Atd.
Ale to by tam nemohli dát cedulku 50% SLEVA, na kterou prý lidi slyší (nevěřím, jen uvedené číslo slevy je údaj s nulovou hodnotou, když není z čeho se počítá).

Kdo tuto hru začal už nevím, všichni se jí rychle chytli, aby jim náhodou neujel vlak, všichni po nákupu pošlou zprávu kolik jsem tím nákupem díky použití jejich klubové karty práve ušetřil.
S klubovými kartami začalo Tesco, ve smyslu že bez ní už tam nemělo smysl chodit nakupovat.
Aktuálně mají tak zprasené účtenky, že ke skutečné ceně za zboží (natož k jednotkové ceně zboží) se z nich nedopočítají ani ženský na informacích s kalkulačkou, natož zákazník (nejprve je uvedena nesmyslná přepálená cena zboží, v jiném místě pak sleva díky Club card, v dalším nedejbože sleva za nějaký kupón z aplikace, ...)

Lídl kdysi uváděl v app u kuponů se slevou i výslednou cenu zboží. Už ne. Jen prázdný údaj Kupon na 30% slevu na zboží XY. Údaj naprosto k h.... Fakt na to může někdo slyšet?

A kupodivu samozřejmě vždy když je ten kupón na slevu, je to zboží dražší než běžně. A až vyprší platnost kupónu? Tak je najednou to zboží za nižší cenu i bez kupónu.
Ale Česko je specifické úplně ve všem, mentalita lidí tomu nejspíš nahrává.

A pak jsou tací co to neřeší vůbec. Třeba maminka s děckem co sype do košíku věci bez ohledu na cenu, i když je zrovna úplně mimo. Někdo to asi řešit nemusí. A díky tomu si to mohou řetězce dovolit.
V profilu nebo SZ promo Revolut 700Kč, SkipPay 500Kč, AliExpress US $19, Raiff. 300Kč ...
A1rh-
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2025 17:56

Bnone píše:Hlavní problém je v definici zákona, který navrhoval někdo bez logického myšlení což je u nás standard.

Pokud se nepletu, pochází toto z Nařízení/Směrnice EU, ale to je fuk. Soud tu není od toho, aby přezkoumával nesmyslnost (takovouto) zákona, tan podle zákona soudí. Jinak jo, taky se mi to nezdá, v tom bychom se shodli.

-- 10. 1. 2025 17:59 --

slavo963 píše:...videl jsem lidi jak si drobne pismo foti na mobil a pote kouka na zvetsenou fotku :-D

Neuč orla lítat! :D (Já díky krátkozrakosti na blízko ještě docela dobře vidím, ale ty cedulky dole jsou ve vzdálenosti, že nemám šanci ani s brýlemi, ani bez.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Bnone 10. 1. 2025 18:04

To jako těch původních 709 Kč je nadsazená cena? A jaká byla teda skutečná bez slevy? Teď momentálně stojí v Albertu Tchibo Barista zrnková káva 1 kg 769 Kč. U Tchiba podobně. Takže předpokládám, že předtím těch 709Kč byla taky běžná cena bez slevy. Byla nebo nebyla? Pokud nebyla, jaká byla cena před slevou?
Takže tím, že to předtím Albert prodával už podruhé za těch zlých 399Kč a vydával to za slevu/akci se dopustil podvodu?

Pánové, podle této logiky by bylo možné inzerovat slevu jen jeden den, protože už následující den to sleva není, protože v předchozích 30 dnech (včera) ta cena byla stejná a tudíž už to sleva není.
To je jak u blbejch...

A1rh - já za nikoho nekopu, rozumím tomu, co říkáš, taky mne to vše štve, i spousta jiných věcí, jen používám zdravý rozum a snažím se říct, že chyba je v tomto případě v logice a definici zákona. Do Alberta jen chodím nakupovat a o jejich cenách a slevách a jejich historii mám tudíž celkem přehled. A co se týče těch praktik, Albert je z těch, co mám zkušenost (Hruška, Billa, Kaufland), pořád ještě nejlepší a s rozsahem slev většinou i nejlevnější. Jakákoli reklamace zcela bez problémů, u Albert Online dokonce při sebemenší stížnosti jsem dostal peníze zpět, třeba i jen při mírném zpoždění apod.
Je třeba být objektivní a ne si jen vylévat vztek.
Bnone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2025 18:10

A1rh- píše:... Aktuálně mají tak zprasené účtenky, že ke skutečné ceně za zboží (natož k jednotkové ceně zboží) se z nich nedopočítají ani ženský na informacích s kalkulačkou, natož zákazník (nejprve je uvedena nesmyslná přepálená cena zboží, v jiném místě pak sleva díky Club card, v dalším nedejbože sleva za nějaký kupón z aplikace, ...)

Jo, Penny už se slušně blíží, a Lidl to taky komplikuje. Já to beru tak, že mě chtěj udržet v mentální kondici cvičením v matematice. (Ve skutečnosti by se tohle mělo řešit, protože pak si člověk účtenku fakt nemůže zkontrolovat.)
Jinak to všechno bude výsledek nějakých výzkumů. Mám pocit, že třeba Kaufland projíždím, skenuji regály a reaguji na jinou barvu cenovek (tam, kde pro něco nejdu cíleně).

-- 10. 1. 2025 18:13 --

Bnone píše:... A co se týče těch praktik, Albert je z těch, co mám zkušenost (Hruška, Billa, Kaufland), pořád ještě nejlepší a s rozsahem slev většinou i nejlevnější. Jakákoli reklamace zcela bez problémů, u Albert Online dokonce při sebemenší stížnosti jsem dostal peníze zpět, třeba i jen při mírném zpoždění apod.
Je třeba být objektivní a ne si jen vylévat vztek.

Těžko být asi objektivní ... třeba to tvrzení o nejlepším a nejlevnějším Albertu se mi vůbec nezdá. Ale šmejdi jsou to všichni.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Bnone 10. 1. 2025 18:19

drkarel píše:Pokud se nepletu, pochází toto z Nařízení/Směrnice EU, ale to je fuk. Soud tu není od toho, aby přezkoumával nesmyslnost (takovouto) zákona, tan podle zákona soudí. Jinak jo, taky se mi to nezdá, v tom bychom se shodli.

Mimochodem se ten stupidní zákon dá takto využít i ke konkurenčnímu boji mezi řetězci. Kdo ví, kdo to žaloval.
Bnone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 1. 2025 18:26

Albert neni ale zadna konkurence, i ve sleve ma nejvyssi ceny. :D
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod P_H_ 10. 1. 2025 18:43

wit.cz píše:Hm, a co zrušit tu původní cenu? Ta stejně v danou chvíli nemá žádnou přidanou hodnotu než jen vyvolat iluzi výhody, která v tomto ukázkovém případě není výhodou.

Takhle to teď dělají třeba Coop nebo Hruška. V letáku mají jen cenu v rámci akce, žádná procenta, žádnou "původní cenu".
A1rh- píše:Bnone: evidentně kopeš za prodejce, nevím ke kterému máš tak blízko.
Že dělají (se snaží seč síly stačí) z lidí k.k..y je asi jasné každému normálnímu občas nakupujícímu.
To co uvádíš jako "dočasnou slevu" je ve skutečnosti většinou právě ta normální BĚŽNÁ cena, za kterou by to zboží mělo být standardně trvale prodáváno, kdyby do toho nevnášeli zmatky.

Například u Čokolády Milka 300 g fakt není normální cena 170 Kč, ale ta jakože "akční" 65-70 Kč.
Stejně tak 18 Kč za Florian smetanový NENÍ běžná cena, ale těch 8,90-10 Kč. Atd.
Ale to by tam nemohli dát cedulku 50% SLEVA, na kterou prý lidi slyší (nevěřím, jen uvedené číslo slevy je údaj s nulovou hodnotou, když není z čeho se počítá).

To byl jeden z důvodů toho hypu kolem nákupů v Polsku. Protože tam nemají (nebo rozhodně ne v takové míře) přepálené "standardní" ceny a akce mnohdy probíhají jen stylem slevy při nákupu více kusů. Pokud si to srovnáte s českými "akčními" cenami, tak je to hodně podobné.
Naposledy upravil P_H_ dne 10. 1. 2025 18:47, celkově upraveno 1
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bnone 10. 1. 2025 18:46

aaaa - Nemá nejvyšší ceny ani náhodou, si zajděte do Hrušky nebo Billy. Porovnávám ceny ve slevě, s aplikací další sleva, k tomu individuální vratky (kredity), no a navrch z nákupu slevy poskytované za platby kartou. Za plné ceny kupuji snad jen pečivo a jen sem tam něco jiného. Jen na různých vratkách z již zlevněného zboží jsem za poslední asi 4 roky dostal zpět kolem 15 000 Kč, možná i víc, už to nepočítám, + další za reklamace a to nakupuji jen pro 1 osobu. Předtím jsem nakupoval v Kaufu, ale ten hodně zdražil a omezil sortiment. Navíc nutná cesta autem, do Alberta to mám 4 minuty pěšky. Zboží si vyberu v posteli v aplikaci, v obchodě už jdu jen po tom vybraném.
Mluvím o supermarketu, kdysi byly v hypermarketech ceny vyšší, nevím, jak je tomu dnes.
Bnone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 10. 1. 2025 18:54

A1rh- píše:Bnone: evidentně kopeš za prodejce, nevím ke kterému máš tak blízko.

Správně, soudruzi, zaveďte jednotnou MOC. A kdo nejde s námi, ten není normální a za někoho kope. S tím se vypořádat.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 10. 1. 2025 18:55

Jestli je něco v akci/slevě (pro mě jedno a to samý) každej měsíc, tak běžná cena je prostě ta akční, tam není žádná reálná sleva. To jen ta neakční cena je prostě zdražení pro neznalé, což má tedy asi řešit ten zákon.
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 1. 2025 19:26

Bezna nebezna, votomtoneni. Sleva ma byt pocitana z nejnizsi ceny za poslednich 30 dnu a votomtoje.
:D
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2025 19:38

Bnone - nemůžeš srovnávat nesrovnatelné Albert vs. Hruška (to je menší obchod). S Billou OK, ale i tam se dá už něco vyzobat.
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka