Účet pro oddíl v rámci Sokola

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod beet 29. 9. 2023 07:18

V rámci místního Sokola máme oddíl stolního tenisu. Finanční toky jdou už teď separátně od Sokola hotovostně nebo přes soukromý účet. Měl bych teď dělat nového pokladníka, ale točit prachy přes soukromý účet se mi úplně nelíbí.
Takže moje otázka. Lze založit účet na IČO Sokola, kde bych byl disponentem pouze já a vedoucí našeho oddílu a nikdo jiný ze Sokola by tam neměl ani nahlížecí práva? Neřešili jste někdo podobnou situaci?
V případě, že to lze, tak u které banky, nejlépe vše zdarma.
beet
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cermakjn 29. 9. 2023 07:57

To znamená "místní Sokol"? Máte vlastní IČO něco ve stylu pobočného spolku? Pokud ano, účet bude na vaše IČO a nadřízená organizace se k němu ani nemá jak dostat, protože jiný subjekt.
cermakjn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beet 29. 9. 2023 08:42

Mistni Sokol má vlastni IČO i vlastní účet. Mě jde ale o to, jestli jde založit další účet pod tímto ICEm jen pro potřeby oddílu stolního tenisu, který vlastní IČO nemá. Ale zároveň, aby k účtu měly práva jen vyjmenované osoby oddílu stolniho tenisu a nikoliv osoby vedení mistniho sokola.
beet
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peter23p 29. 9. 2023 09:48

Na jedno IČO jde založit více účtů to problém nebude. Ale co se týká přístupu k účtu to je druhá otázka protože podle zákona má přístup jednatel a ten určí další dispoziční práva ale sám se jich vzdát nemůže takže ten by tam měl přístup navíc.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod Alone89 4. 10. 2023 12:52

Zalozte zapsany spolek, ten ma vlastni ICO ;-) neco po vzoru KPZS...
Alone89
Mírně pokročilý