Dětský > studentský účet - info

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod m.kv 20. 11. 2023 22:23

Vybírám pro děti dětský účet. Nejlíp mi asi vychází Moneta. Pokud jsem správně pochopil, tak abych založil dětský, musím u nich mít účet i já.
Chápu správně?
Je to tak u všech bank?
Případně doporučíte jinou banku?

Jedno z ratolestí bude mít během pár měsíců 15 let. Je u studentských účtů stejná
podmínka? Lze studentský účet mít jako rodič pod nějakou kontrolou?

Předem díky za pomoc
m.kv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod .void 20. 11. 2023 23:23

Když 15-letý student bude v postavení majitele účtu, tak s tím účtem neuděláte nic ani do něj nenahlédnete, teda pokud vám nedá disponentská práva.
.void
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod m.kv 20. 11. 2023 23:46

O.k. to je logické. Co ten dětský účet < 15 let? Nějaký tip?
m.kv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 21. 11. 2023 00:22

Špatné nejsou dětské účty mBank.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Gordon_F 21. 11. 2023 08:20

.void píše:Když 15-letý student bude v postavení majitele účtu, tak s tím účtem neuděláte nic ani do něj nenahlédnete, teda pokud vám nedá disponentská práva.

Už je to nějaký pátek když jsme synovi zařizovali účet u Fia (za mne spokojenost - mohu doporučit), ale řekl bych náhled jsem měl automaticky a na nic se mě neptali. To že jsem si synův účet sám, dobrovolně vyřadil z náhledů je jiná. Fakt si jste jistý že by nezletilý mohl zakázat náhled zletilé osobě (která za něj fakticky ručí)?
Gordon_F
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod losalamos 21. 11. 2023 08:45

ČSOB taky funguje.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 21. 11. 2023 09:25

Doporucuji od CSOB. Vse prehledne ve svem SB, jako dalsi ucet, ditko ma svuj pasivni, vy ze sveho SB muzete ovladat ucet jako vas vlastni, tzn napr. i splacet kreditku, delat odchozi transakce atd. Zazalozeni 600Kc bonus akutalne, kdyz prekroci 15let, dostanete email, ze lze zmenit na studentsky s dalsim bonusem 500Kc po navsteve pobocky(nutna osobni verifikace studenta).

Nebo chvili pockat, mivaji i lepsi akce a mozna neco spusti noveho, co jsem zakladal koncem min. roku, byl bonus 1000Kc za sjednani pojisteni karty na rok za 125Kc, ktere lze pote po roce zdarma zrusit....

V prubehu roku(pres letni prazdniny) meli jiz otevrene detske ucty akci 3x200kc za prihlaseni se do SB, platbu kartou a 100Kc transakce o d rodice...
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 21. 11. 2023 10:55

Nevýhoda dětského účtu ČSOB je v tom, že bezplatné výběry jsou pouze z bankomatů ČSOB. Jinak aktuálně odměnu za založení ani používání účtu ČSOB nenabízí.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod m.kv 21. 11. 2023 19:29

Děkuji všem za informace. Nakonec asi "vyhraje" Fio.
m.kv
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 21. 11. 2023 19:56

Jo, je po akci, ale urcite zase nejake budou, podle mne v prosinci daji nejakou kampan.
Spoplatnene vybery z ATM mimo CSOB je pravda no, nutno hlidat.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 21. 11. 2023 22:13

Gordon_F píše:
.void píše:Když 15-letý student bude v postavení majitele účtu, tak s tím účtem neuděláte nic ani do něj nenahlédnete, teda pokud vám nedá disponentská práva.

Už je to nějaký pátek když jsme synovi zařizovali účet u Fia (za mne spokojenost - mohu doporučit), ale řekl bych náhled jsem měl automaticky a na nic se mě neptali. To že jsem si synův účet sám, dobrovolně vyřadil z náhledů je jiná. Fakt si jste jistý že by nezletilý mohl zakázat náhled zletilé osobě (která za něj fakticky ručí)?

U malých dětí má rodič automaticky plný přístup k dětskému účtu, avšak když dítě dosáhne věku 15 let, tak banky dětský účet transformují na studentský účet a pokud k němu chce mít rodič i nadále přístup, tak mu dítě skutečně musí odsouhlasit disponentská práva. Alespoň takovou zkušenost mám v mBank.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Mikkeline 22. 11. 2023 02:10

Za mě KB, malé děti to mají spíš na hraní (chtějí platit platební kartou) a u starších jsou přece jen nějaké výhody navíc.
Pak je dobrý každý, kde jsou výběry zdarma, protože hledat správný bankomat nechtějí - RB, ev. mBank.
V 15 řeší jen KB převod na studentský účet a občas volají, ať tam spolu přijdeme. Ostatním je všechno jedno a náhledy mám (ČSOB, ČSAS, Creditas, RB), u Monety nevím, tam má účet jen dítě. Akce mívá ČSOB a mBank. A hlavně tam neposílejte moc peněz, jen tolik, kolik se dá v rozumné době vybrat kartou. Mně se jich tolik nahromadilo z doby, kdy to byla jedna z nejsnažších možností, jak získat kartu Maestro a u RB jsem zase chtěla Komplet zdarma.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 22. 11. 2023 09:57

V CSOB neni problem s hromadou penez, protoze je to defakto i tvuj ucet a muzes nakladat s prostredky do libovule.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 22. 11. 2023 10:29

U ČSOB tedy dítě od 15 let nemusí odsouhlasit disponentský přístup pro rodiče?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Ladislav_2 23. 11. 2023 00:39

Výběry ze všech bankomatů zdarma na dětském účtu má taky Moneta, Fio s kartou Visa.

KB vydá kartu dítěti od 6 let (ostatní banky obvykle od 8 ) a klidně s aktivním IB. Rodič může měnit limit na kartě, vidí účty u sebe. Výběry zdarma jen v rámci sdílené sítě.

Fio zas do 15 roků umožní pouze pasivní IB... to mi přijde jako těžký úlet.
Ladislav_2
Mírně pokročilý

Další stránka