Jaký je ted nejlepší spořící učet?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Kootil 12. 3. 2025 21:27

Dneska mi končí roční terminovaný vklad u Creditas a přemýšlím, na jaký spořák si ty peníze hodím. Jedná se o vyšší obnos, takže ideálně - žádné pásmové úročení, co nejméně podmínky k získání lepší sazby atd.
Nejlépe mi vychází Partners banka, i když vůči nim mám menší averzi (kvůli finančním poradenství), říkal jsem si, že je zkusím...minimálně ty cca 3 měsíce kdy má člověk lepší sazbu. Druhá je MaxBanka kterou mám ode dne transformace z Expobanky ale mám ještě ten starý spořák.

Jestli víte o něčem lepším, co jsem přehlédl třeba...budu rád. Rajfka dává slušný úrok, ale díky pásmovému úročení ten reálný úrok je nějakých 3.47%....takže bych dal přednost Partners (pokud nic lepšího není), nejde mi honění desetin ale u Pokáče je minimálně ty 3 měsíce ta bonusová sazba jistá.

Protože ty učty u Partners a Max jsou neplatební, ten převod z SU na BU a pak jinam je oser. Zajímalo by mne, kolik hotovosti držíte na BU, aby to bylo bezpečné ale zároveň nějak pohodlné. Řešením by bylo to převést jen na BU třeba Partners a rovnou platit jejich kartou, ale jsem zvyklý používat spořku a veškeré platby sledovat tam. Nyní mám na BU třeba 2 tisíce a když si potřebuju převést, tak si převedu z Creditasu, ale říkám si, jestli si třeba nepřevést 30tku na spořák u spořky a ten zbytek, ten primární vklad nechat u Partners a nesahat na něj v rámci běžných plateb. Občas se stane, že nemám na BU dostatek peněz a převádím peníze zároveň když už prodavačka ťuká částku do terminálu. :D

Pak bych měl ještě doplňující otázku:
Twisto nyní dává Standard účet na 6 měsíců zdarma. Měl jsem Twisto před 4 rokama a využíval jsem ho akorát, když jsem si chtěl něco "půjčit" z eshopu a nebo jsem neměl jistotu, jestli to dojde. Ten účet mi zrušili bez problému, protože jsem všechno platil včas a nic ze mě neměli. Ale prý to za tu dobu změnilo majitele a tak vůbec nevím, jaké to je, jestli to má smysl využívat a nebo třeba klasická kreditka u banky je lepší. Když se člověk registruje na Twistu, zapíše se do nějakého registru dlužníků? Před 4 roky to tak nebylo.
Kootil
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LaNov 12. 3. 2025 21:37

Tolik písmenek - a nedověděli jsme se skoro nic ... Bavíme se o 10 tisících nebo 10 milionech? Musí být kdykolich dostupné nebo mohou být vázané (třeba na ten rok)?
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pulmann 12. 3. 2025 21:52

Hlavně do každé banky jen max 2,5 mil. Kč kvůli pojištění.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 3. 2025 21:54

LaNov píše:Bavíme se o 10 tisících nebo 10 milionech?

Tak v podstatě tohle řečeno bylo.
Kootil píše:Rajfka dává slušný úrok, ale díky pásmovému úročení ten reálný úrok je nějakých 3.47%....
Bavíme se tedy o cca. 1,65 milionu Kč (500 tisíc v pásmu 4 % p.a.; 500 tisíc v pásmu 3,5 % p.a. a zbytek v pásmu 3 % p.a.)?

Ale vlákno bylo zvolené špatné - jedno s přehledem SÚ tady již je...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod LaNov 12. 3. 2025 21:59

:D Tak schválně: kolik bank v současné ČR by v případě pádu bylo vypláceno z GSFT a má ta smysl uvažovat o limitu pojištění a kolik musí být "zachráněno" (samozřejmě za cenu odpisu akcií a "výhodných" podřízených dluhopisů atd.). Tipněte si ...
(to je reakce na pulmanna)
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Zedna1 12. 3. 2025 22:24

Podivej se na muj prehled sporicich uctu:
viewtopic.php?p=13878180#p13878180
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Rop 13. 3. 2025 07:13

Téma zamykám. Téma s přehledem spořáků tu již máme.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor