Spořící účet pro děti?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod outdoor1 19. 6. 2025 07:22

Hezký den,
situace mě nutí (dědictví) založit dětem nějaký účet, kde budou mít peníze (500tis.+), tak si říkám, že by to chtělo něco s úrokem. Jaká je situace na trhu? Trochu jsem to prošel, ale moc toho na trhu není nebo s mizerným úročením.

Účet musí být psaný na děti (méně jak 10let) a případné změny pouze se schválením opatrovnického soudu.

Za případné doporučení, informace, náměty, myšlenky.... děkuji
outdoor1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 6. 2025 08:47

Dost blbé, podmínky se často mění a co je dnes výhodné, za rok být nemusí. Z "dospělých" účtů je aktuálně nejvýhodnější úrok u Raifky (4 % do 0,5 milionu), ale nevím, jestli půjde založit pro malé dítě.

Dlouhodobě výhodný úrok má slovenská Všeobecná úvěrová banka, navíc při sumě úroku do 20 000 Kč za rok se tam lze vyhnout zdanění úroků. Ovšem opět, nevím, jak se řeší daňový domicil u nezletilé a nevýdělečné osoby a případné daňové přiznání. Tohle by asi nejlépe poradil ROP.

Speciální dětské účty mají všechny velké banky, ale spořící část tam bývá znatelně omezena, obvykle v řádech desítek tisíc.

Přestože za normálních podmínek nejsem příznivcem investice do akcií, tady bych to asi viděl, nějaké dividendové akcie, "nakup a zapomeň", ale nejsem poradit které konkrétně - kdyby mi jo někdo dal nůž na krk a řekl "musíš koupit", tak bych nakoupil asi Komerční banku.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod panPeněženka 19. 6. 2025 09:16

Co to dát na Portu na Dětský účet a tam na Investiční rezervu na tu Opatrnější verzi? Nevím, jestli to lze, sice to nebude nejvyšší výnos na spořáku, ale nemusí se tam hlídat limity a poplatek pro děti je hodně nízký...
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 6. 2025 09:16

...ještě mě napadlo, nešlo by koupit něco se stabilní hodnotou? Na byt je to málo, ale co garáž? Snáze se pronajme, nízké udržovací náklady a cenově by neměla jít dolů.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod ladisg 19. 6. 2025 09:33

Já zakládal před týdnem dceři (15let) účet u Raiffky a má tam spořicí účet se 4%. Navíc je tam akce 3x300 odměna za platby.
ladisg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod outdoor1 19. 6. 2025 09:37

Nemovitost mě taky napadla, jsou to tři děti a celková částka bude cca 2,1 mio., takže na jednu stranu ano, na druhou stranu, koupit byt a napsat tam nezletilé děti takové ...no trochu naprd, ještě tři takže každý 1/3 dále vůbec nevím, jak se pak řeší nájem, jestli stačí zákonný zástupce, případná změna musí opět mířit na soud i samotný nákup by musel schválit soud, protože dědické vypořádání bylo finanční, právě z důvodu, aby nebyly napsaný na barák...
outdoor1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 6. 2025 11:02

Jo, lepší vlastní pastoušku, než půlku (třetinu) Karlštejna, dělení bytu v době jejich osmnátin by mohla být obtíž. Napadá mě nějaký svěřenecký fond, který by ten byt vlastnil s tím, že by byl stanoven termín, kdy se bude prodávat a peníze se rozdělí. Ale tomuhle nerozumím.

To ty tři garáže by mohly dávat smysl? Pro každé dítě jednu.
Kdyby nebylo teď zlato tak nahoře, tak bych navrhl nějaké mince ČNB.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod wurk 19. 6. 2025 11:06

koupit BTC a seed dat do notarske uschovy?
wurk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Joolppp 19. 6. 2025 12:14

U Portu, resp. investice do akcií a čehokoli trochu volatilního bude problém (i když to bude na dítě), protože soudci jsou banda finančních negramotů, kde pokud nebude garantovaný výnos (to, že je to v realitě garantovaný prodělek netuší, že jo), budou s tím mít problém. Možná tak u Portu investiční rezerva by prošla. Pochybuju, že by se narazilo na někoho, kdo bude vědět, která bije.

Na deset let bych uvažoval o akciích nebo mixu akcie/dluhopisy, ale bude problém viz výše.
U investice do nemovitosti je zase problém, že by se nejspíš muselo něco doplatit nebo něco zbyde + podílové spoluvlastnictví problém, jak už bylo psáno. Pokud by se koupili tři různé nemovitosti, zase problém, že za 10 let budou mít každá jinou hodnotu (těžko se seženou tři shodné v jedné lokalitě).
Spíš zbývá nějaký spořák, bohužel. Aneb stát chce pro dítě jen to nejlepší... až na to, že vlastně vůbec.
Joolppp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 19. 6. 2025 12:23

BTC soud s vysokou pravděpodobností neschválí a navíc bych na to nevsadil dědictví svých dětí.
Byt by šel, ale jsou tu ty komplikace s dělením, daněmi atd.

Sám bych zvažoval 3 varianty:
- Buď spořící účet, bohužel dětský neporadím.
- Pokud by soud souhlasil, tak nějaká možnost širší akciové investice (ne jeden titul). Například Portu nabízí pro děti účet s jimi vytvořeným portfoliem. To je varianta, kterou bych se snažil prosadit v takové situaci u soudu já. Je to vedené na děti, je to na delší dobu... Nějakou možnost investování pro děti do fondu nabízí i ČSOB a další.
- Pokud chceš menší riziko, tak můžeš zkusit zavolat do pár bank (KB, ČSOB) jestli by u nich nešlo založit dětský účet a nakoupit na něj státní dluhopisy. Nevím o tom, ale můžeš to zkusit.

Bohužel možnosti založit investiční účet pro děti jsou velice omezené, ale to Portu je podle mne přijatelná varianta.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod outdoor1 19. 6. 2025 13:35

Jako ještě napíšu, že je to ze dvou dědictví, když to bylo dědictví po mé ženě, tak soud schválil vyplacení dětí, ale vlastně nikdo neřekl, jak to má být vyplaceno, kam uloženo apod... A jelikož nejmladšímu byl 1,5roku, tak mě polil pot, že bych to uložil na nějaký "mrtvý" účet..
Notářka říkala, že soud může řešit, ale taky nemusí, pak je to vlastně na mně, jak to udělám...

Nyní řeším dědictví po babičce (děti jsou opět dědicové), a tam mi notář řekl, že se prostě peníze pošlou na účet, co bude dětí a hotovo. Což mě opět děsí a snažím se najít nějakou lepší formu...

Já bych to vlastně nechal co nejdéle u sebe (nejsem typ, že bych si za to koupil nové auto a prděl na děti), ale nakousl jsem s jedním příbuzným (právník) myšlenku, že vlastně, když to leží u mě a něco by se mnou stalo, tak by to zase celé šlo do dědictví a proč pořád vše dokola dědit, že?
outdoor1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2025 13:37

PatrikChrz píše:Dlouhodobě výhodný úrok má slovenská Všeobecná úvěrová banka, navíc při sumě úroku do 20 000 Kč za rok se tam lze vyhnout zdanění úroků. Ovšem opět, nevím, jak se řeší daňový domicil u nezletilé a nevýdělečné osoby a případné daňové přiznání. Tohle by asi nejlépe poradil ROP.

Úplně stejně jako u dospělého, jen s tím rozdílem, že všechno musí vyřizovat zákonný zástupce.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 6. 2025 14:32

Předpokládám, že dítě nebude mít žádný příjem, tedy nebude podávat daňové přiznání a tedy úroky z půl milionu budou bez daně. To může být celkem výhodná cesta.

-- 19. 6. 2025 14:35 --

outdoor1 píše:Jako ještě napíšu, že je to ze dvou dědictví, když to bylo dědictví po mé ženě, tak soud schválil vyplacení dětí, ale vlastně nikdo neřekl, jak to má být vyplaceno, kam uloženo apod... A jelikož nejmladšímu byl 1,5roku, tak mě polil pot, že bych to uložil na nějaký "mrtvý" účet..
Notářka říkala, že soud může řešit, ale taky nemusí, pak je to vlastně na mně, jak to udělám...

Nyní řeším dědictví po babičce (děti jsou opět dědicové), a tam mi notář řekl, že se prostě peníze pošlou na účet, co bude dětí a hotovo. Což mě opět děsí a snažím se najít nějakou lepší formu...

Já bych to vlastně nechal co nejdéle u sebe (nejsem typ, že bych si za to koupil nové auto a prděl na děti), ale nakousl jsem s jedním příbuzným (právník) myšlenku, že vlastně, když to leží u mě a něco by se mnou stalo, tak by to zase celé šlo do dědictví a proč pořád vše dokola dědit, že?

Tak každému z dětí tedy založit spořící účet (nevím, jestli by šlo to VUB) a peníze nechat poslat tam. Až to bude pohromadě, tak se rozhodnout, jestli se peníze do něčeho investují (akcie), uloží (drahé kovy) nebo se něco za ně koupí (třeba ty garáže).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod drummond 20. 6. 2025 01:29

Něco podobného i když v trochu jiné variantě jsem kdysi řešil, a založil dětem na jejich jména JTCombi (kombinace výhodného TV a investice do portfolia z nějakého jejich výběru v poměru dle tvé volby 50-50, 30-70). Vyhoda JT je, ze neřeší furt nějaké limity do 200 tisíc a do 500 tisíc apod, naopak, je tam třeba naopak podmínka 500 tisíc jako minimum. Konzervativní variantu mi soud akceptoval, ale musel jsem k tomu dodat poměrně dost dokumentace. Soud jednoznačně preferuje garantovány výnos.

CSOB má něco podobného Duo profit, ale jsou tam vyšší poplatky (nebo teda tehdy byly) a limity toho, kolik můžeš mít za slušný úrok na sporaku.

Pokud mluvíš o 500 tis a více, sel bych do JT banky.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 20. 6. 2025 08:01

Předpokládám, že pokud bude smlouva, účet na dítě, tak si to může vybrat jen dítě , a to až v 18 letech.
pulmann
Nadšenec

Další stránka