Spořící účet pro děti?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 20. 6. 2025 08:31

Já osobně bych se taky klonil pro Portu, jak už tady několikrát padlo.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 20. 6. 2025 16:08

Proc to vlastne dedi tvoje deti a ne ty jako jejich rodic? Asi by bylo nejekonomictejsim resenim dosahnout toho, aby nededili nezletile deti, ale jejich dospeli rodice. To jsi byl vydeden, nebo jsi se vzdal dedictvi? Nechat to detem 10 let na beznem uctu je nerozum, inflace z toho udela za 10 let jen par susnu, to neni jako kdyz nechal lezet Jirikovsky v penezence 10 let Bitcoiny a udelalo mu to z par milionu par miliard.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 6. 2025 18:26

Vypadá to, že asi moc nerozumíš dědickému právu. Děti mají stejné právo na majetek jako manžel, navíc děti (na rozdíl od manžela) jsou neopomenutelní dědicové. Musely by se dědictví vzdát a to by musel schválit opatrovnický soud
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 6. 2025 19:01

U Portu bych se bál, že to neprojde přes soud. Mně přijde k věci příspěvek drummonda. Nemovitost by se asi dala taky obhájit.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 20. 6. 2025 19:07

@pulman: Ano, já mohu jen přidávat vklady, ani maminka po rozvodu nemá nárok :) na peníze, určené pro děti nad rámec klasických alimentu, což ji tuze mrzí.
Mimochodem, je to poučné i investorsky, ono něco na systému “nakup a nech ležet” a “pravidelně prikupuj a hlavně s tím nic nedělej” či “nesnaz se casovat trh” má do sebe :)
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 20. 6. 2025 19:25

Může ale nastat situace, že najednou nutně budete finance potřebovat, nebo nastane situace, že uvedený finanční produkt budete muset zrušit.
A bez opatrovnického soudu to neuděláte.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lenka_2 20. 6. 2025 20:47

Ono i s vlastnictvím nemovitosti jsou spojeny různé povinnosti. Jak třeba budou děti platit daň z nemovitosti? Bude ji tatínek platit za děti ze svého, nebo poběží každý rok na soud, aby mu povolil tu daň zaplatit z peněz dětí? Co třeba údržba nemovitosti? A všelijaké povinné revize komínů a hromosvodů?
Promokódy v profilu.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod outdoor1 21. 6. 2025 09:26

aaaa píše:Proc to vlastne dedi tvoje deti a ne ty jako jejich rodic? Asi by bylo nejekonomictejsim resenim dosahnout toho, aby nededili nezletile deti, ale jejich dospeli rodice. To jsi byl vydeden, nebo jsi se vzdal dedictvi? Nechat to detem 10 let na beznem uctu je nerozum, inflace z toho udela za 10 let jen par susnu, to neni jako kdyz nechal lezet Jirikovsky v penezence 10 let Bitcoiny a udelalo mu to z par milionu par miliard.

Protože je to dědictví po jejich mámě a nyní tchýni a mají tam svůj podíl ;-) Já jako manžel taky dědil, děti taky...

-- 21. 6. 2025 09:31 --

Lenka_2 píše:Ono i s vlastnictvím nemovitosti jsou spojeny různé povinnosti. Jak třeba budou děti platit daň z nemovitosti? Bude ji tatínek platit za děti ze svého, nebo poběží každý rok na soud, aby mu povolil tu daň zaplatit z peněz dětí? Co třeba údržba nemovitosti? A všelijaké povinné revize komínů a hromosvodů?

no je to celé "na*ovno", asi by se dalo v případě pronájmu nemovitosti (za cash) tyto věci snadno platit právě z toho nájmu samotného. Z toho bych si mohl vzít svůj podíl za správu majetku dětí, opravy, poplatky a bylo by to, nájem by zmizel do nákladů a děti by měly jen nemovitost.

Jinak ty peníze není nutné, že musí jen ležet. Dokonce je možnost z toho i dětem něco koupit, zaplatit jim z toho tábor, kroužek, pobyt někde apod...na druhou stranu, já ty peníze na tyto věci nepotřebuji (finanční krize není).
outdoor1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milanBrno 22. 6. 2025 20:53

drummond píše:Něco podobného i když v trochu jiné variantě jsem kdysi řešil, a založil dětem na jejich jména JTCombi (kombinace výhodného TV a investice do portfolia z nějakého jejich výběru v poměru dle tvé volby 50-50, 30-70). Vyhoda JT je, ze neřeší furt nějaké limity do 200 tisíc a do 500 tisíc apod, naopak, je tam třeba naopak podmínka 500 tisíc jako minimum. Konzervativní variantu mi soud akceptoval, ale musel jsem k tomu dodat poměrně dost dokumentace. Soud jednoznačně preferuje garantovány výnos.

CSOB má něco podobného Duo profit, ale jsou tam vyšší poplatky (nebo teda tehdy byly) a limity toho, kolik můžeš mít za slušný úrok na sporaku.

Pokud mluvíš o 500 tis a více, sel bych do JT banky.

Skvela rada, kdyz je to (TV) jen na 3 roky...
Co jako bude delat pak? Zase neco hledat? Zase zadat soud?
Telekomunikace: Neomezene volani, sms a internet za 500kc/mes
FinTech: za vyuziti meho doporuceni davam odmenu (Revolut , SkipPay , Twisto , Curve , Plutus , Portu , RONDA , RB , CS , Indigo , Coinmate , Anycoin , Trading212 , XTB atp)
Zabava: MAX za 50kc
milanBrno
Diskutér

Odeslat příspěvekod tomasvlasak 22. 6. 2025 21:45

hlavně JT už nějakou dobu účty pro nezletilé nedělá (dříve to šlo, pak přestali podporovat)
Věnuji se stavebnímu spoření, doplňkovému penzijnímu spoření, úvěrům a investicím. Osobní konzultace v Praze a Středních Čechách zdarma.
tomasvlasak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drummond 23. 6. 2025 01:08

milanBrno píše:
drummond píše:Něco podobného i když v trochu jiné variantě jsem kdysi řešil, a založil dětem na jejich jména JTCombi (kombinace výhodného TV a investice do portfolia z nějakého jejich výběru v poměru dle tvé volby 50-50, 30-70). Vyhoda JT je, ze neřeší furt nějaké limity do 200 tisíc a do 500 tisíc apod, naopak, je tam třeba naopak podmínka 500 tisíc jako minimum. Konzervativní variantu mi soud akceptoval, ale musel jsem k tomu dodat poměrně dost dokumentace. Soud jednoznačně preferuje garantovány výnos.

CSOB má něco podobného Duo profit, ale jsou tam vyšší poplatky (nebo teda tehdy byly) a limity toho, kolik můžeš mít za slušný úrok na sporaku.

Pokud mluvíš o 500 tis a více, sel bych do JT banky.

Skvela rada, kdyz je to (TV) jen na 3 roky...
Co jako bude delat pak? Zase neco hledat? Zase zadat soud?

Revolvingovy TV… najdi si, co to je…
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 23. 6. 2025 02:36

To je loterie — Moneta jednou revolvingovým snížila sazby k nule (a jednorázové zůstaly konkurenceschopné). Takže by to stejně bylo potřeba sledovat a počítat s tím, že najednou bude potřeba do pár dnů změnit banku.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod milanBrno 23. 6. 2025 07:21

drummond píše:Revolvingovy TV… najdi si, co to je…

Na rozdil od tebe vim jak funguje revolvingovy TV a hlavne JTCombi...
Ta vyhodna sazba je pouze na 3 roky. (tu ti zadny "tvuj" revolving neochrani)
Telekomunikace: Neomezene volani, sms a internet za 500kc/mes
FinTech: za vyuziti meho doporuceni davam odmenu (Revolut , SkipPay , Twisto , Curve , Plutus , Portu , RONDA , RB , CS , Indigo , Coinmate , Anycoin , Trading212 , XTB atp)
Zabava: MAX za 50kc
milanBrno
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 23. 6. 2025 10:53

Ano a po třech letech to muže běžet radostně dal a tou dobou aktuální sazbu mas zase garantovanou na tři roky. Otázka jednoho telefonátu s bankéřem asi tak na 1 minutu. Osobně vyzkoušeno.
drummond
Diskutér

Předchozí stránka