mBank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 5. 12. 2007 12:12

Před časem bylo třeba mít k účtu v cizině souhlas ČNB, dnes už to třeba není... Že by se měnil zákon kvůli jedné pobočce banky v malém pohraničním městečku v Německu ;-)?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod KubaPa 5. 12. 2007 12:23

4honza píše:omninet:

Nejsem pravnik, ale nevim, na zaklade ceho jste si tak jisty v kramflecich. V cizineckem zakone je totiz napsano, ze nesmite byt diskriminovan pro svou statni prislusnost.

Pokud nejaka banka vyzaduje trvaly nebo prechodny pobyt pro obcany CR a jsou jej povinni prokazat, tak totez plati samozrejme i pro vas. Toto muze byt prosta podminka banky, na kterou ma pravo.

Nejsem si jisty, ze s tim byste u soudu uspel, ale samozrejme, ze to muzete zkusit nebo jim minimalne soudem vyhrozovat.

Jinak pro doplneni:

Schvalne mi zkuste napsat, ktera banka na Slovensku, v Nemecku nebo Rakousku mi zalozi ucet na zaklade toho, ze tam prijedu, ukazu jim svoji obcanku a vyplnim zadost o otevreni uctu.
Nevím, v Paříži (SoGe) mi pokud si dobře vzpomínám stačil pas a dresa kam maj posílat výpisy, kartu a spol. Jinak nic dalšího potřeba nebylo (ta adresa byla ke kamarádovi, v tý době jsem ještě neměl sehnaný bydlení). A to jinak ve Francii potřebuješ potvrzení málem i k cestě na záchod...
KubaPa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 4honza 5. 12. 2007 13:54

KubaPa: My nejsme ve sporu. Take si myslim, ze by mela mBank poskytovat vsem obcanum EU ucty, pokud o to pozadaji. Mam take kolegy ze zahranici, kteri si zatim ucet nemohou zalozit a tesi se nej, stve je, ze to neni mozna.

Podstata toho sporu je ta, ze banka nema povinnost ucet zridit, ale musi se ridit platnymi zakony (pro ne bohuzel ceskymi i polskymi). Dokonce nemusi sdelit ani duvod, my zase mame pravo ji povazovat za arogantni. Ja si jako pravni laik myslim, ze zakon neporusila, protoze dotycneho nediskriminuje na zaklade statniho obcanstvi, ale na zaklade neexistence RC nebo (trvale/predchodne) adresy v CR, ktere vyzaduje u vsech. Slovensky obcan ma pravo tento pobyt ziskat, taktez i RC.

Proto si myslim, ze pokud omninet neni pravne vzdelan v ceskem a polskem pravu, mel by se spojit s ostatnimi, nechat si vyhotovit pravnicky posudek a s tim pak operovat u pripadneho soudniho rizeni. Pro banku to take neni nejstastnejsi cesta, ale obavam se, ze jinou moznost zatim nema, nechce-li zvolit postup ciste konfrontacni, ktery nic nevyresi, nebo si nejakou chvilku pockat a urgovat banku, kolik jeho krajanu si chce u mBank otevrit ucet a nemuze.

Ty zahranicni banky uvadim proto, ze taky na ne nikdo nepodal zalobu, pricemz problemy mohou byt naprosto stejneho razu.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod omninet 6. 12. 2007 00:16

problem je, ze nejnovejsi vymluva je, ze banka po me bude chtit RC prideleno CESKYM ORGANEM...

maly zadrhel, obcan SR, ktery se narodil pred rozdelenim CSFR a zaroven po zmene pridelovani RC (tzv. rodne cisla se 4 znaky za lomitkem) NEMUZE ziskat v CR jine, nezli sve rodne cislo, protoze dle platnych zakonu je jeho slovenske RC ekvivalentni a plne uznavane i v CR.

Dle cizineckeho zakona, paragraf 16 a zaroven 87a obcan EU pobyva na uzemi CR prechodne jiz prekrocenim hranice a tak tomu je i v ostatnich krajinach EU.

Jako obcan SR nemam *ostatne jako kazdy jiny obcan EU* v CR povinnost pozadat o toto povoleni a toto NESMI byt vyzadovani a podminovano tim mimo jine treba vznik pracovni smlouvy, poskytnuti nejake sluzby a podobne...

na to vse mam samozrejme vyjadreni prislusnych organu statni spravy, protoze za dobu, co jsem v CR jsem se setkal nespocetne krat s pozadavkem na "ceske RC" , trvaly pobyt atp atp. Zajimave, ze kdyz obdrzeli vyjadreni ministerstva, adresovane primo me, tak zrazu jiz potreba nic nebylo.

Pro uplnost je potreba rict, ze splnuji zaroven podminky max pobytu ve formatu volneho pobytu, protoze sice nepravidelne, ale vzdy min jednou mesicne opustim uzemi CR, protoze chodim fotit do zahranici...
omninet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod omninet 6. 12. 2007 00:20

4honza píše:omninet:

Pokud nejaka banka vyzaduje trvaly nebo prechodny pobyt pro obcany CR a jsou jej povinni prokazat, tak totez plati samozrejme i pro vas. Toto muze byt prosta podminka banky, na kterou ma pravo.

ale ja jim prokazuji svuj TRVALY pobyt, ktery me zaroven definuje jako NERESIDENTA, protoze je v SR. V CR mam samozrejme pobyt OBVYKLY, pricemz tady dle cizineckeho zakona pobyvam prechodne v rezimu volneho pobytu...
omninet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod omninet 6. 12. 2007 00:22

4honza píše:kolik jeho krajanu si chce u mBank otevrit ucet a nemuze.

vis co je nejhezci?

ze se me ozvalo jiz nekolik slovaku, kteri u mBank jiz maji otevrenej ucet, nedelali to pres kuryra, ale pres financni centrum a NIKDO, opakuji NIKDO po nich nechtel to, co po me...

tudiz, ptam se: proc lidi, kteri zadaji o otevreni uctu pres kuryra a maji jine, nezli ceske obcanstvi, maji EKVIVALENTNI RC, nemuzou otevrit ucet?
omninet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod omninet 6. 12. 2007 00:32

4honza píše:Jinak se nemohu zbavit osobniho pocitu, ze omninet, ktery pracuje v jine bance, se snazi spise vytvaret obraz arogance a neschopnosti banky, viz vlakno na strankach banky:

http://mbank.cz/forum/read.html?f=1&i=1 ... sr=dd&pn=1

Tam je napr. zodpovezen jeho dotaz, k cemu mu bude, kdyz si zalozi ucet v SK. Nebude potrebovat potvrzeni o pobytu u nas a casem mu bude diky tomu umozneno otevrit si konto i zde, az tu funkcionalitu budou mit.

vysvetlite me konecne nekdo, NAC bych si oteviral konto v krajine, ve ktere vubec neziju, do ktere VUBEC nejezdim (a tedy si tam ani nemuzu otevrit ucet, protoze kuryr me SK ucet priveze jen po uzemi SR), kde mam vsak jenom trvaly pobyt? Obavam se, ze tohle zcela postrada logiku veci, nemyslite? Nemluve o tom, ze ja se tu bavim o otevreni uctu v CR pro me, jako cizince, slovaka, s RC akceptovanym v CR. Nemluve o tom, ze ja chci otevrit ucet TED, ne nekdy v budoucnu, az to propojime (to muze rovnako trvat pul roku, rok, i dva).

Ano, mate pravdu, jsem zamestnancem jine banky, muj umysl otevrit si ucet v mBank je ale zcela SOUKROMY, pracuji primo s klientelou a v pripade dotazu na fungovani tyto banky nemam jak odpovedet svemu klientovi, ktery u me chce radu, ci zrusit ucet. Zakladem pro me je osobni zkusenost (pro uplnost, ve vetsine velkych CR bank mam svuj soukromy ucet v balickove forme, kde si testuji prevody, funkcnost systemu a podobne, v pripade, ze ucet nepouzivam a nepotrebuji ho, po case ho uzaviram).

Pro nekoho to muze byt zcela nepochopitelne, ale mam otevrene ucty napric EU, kdy me to pomaha pro me zakazniky poskytnout jim radu, v pripade, ze jisty cas budou pobyvat v zahranici (a protoze moje portfolio klientu je z 70 procent studenti, casto se stava, ze tito jdou na ERASMUS do jine krajiny). Vim, ze je zcela nepochopitelne pro vetsinu, kdyz pracovnik jedne banky nema problem poradit klientovi klidne i banku v zahranici, pokud je to pro nej vyhodne. Rovnako tak, je asi nepochopitelne pro vetsinu, ze me moje prace bavi a mam sverazny pristup ke klientovi, ktery pro me neni jen objekt na vytizeni maximalniho mozneho prodeje, ale snazim se budovat osobni vztahy a kdyz se me to povede co i jen v procentech pripadu, vim, ze takovy klient me prinese dalsiho klienta, protoze je spokojen. Nemluve o tom, ze pokud se jedna o podnikatele, efekt je nekolikanasobni. Je snad neco zvlastni, ze produkty, ktere nabizim mam odzkousene sam na sobe? (samozrejme, ne vsechny, ale vetsinu, ktere povazuji za vhodne pro klienty skrz sporeni, investovani, uvery)? Je snad zvlastne, ze do banky prichazim jako jeji klient a nakonec v ni pracuji, proto mam jiste vyhody v poznani produktu a toto muzu nabidnout zakaznikovi?

Mimo jine, z pohledu vlastni banky jsem zcela nestandardni, protoze i kdyz mam (a mam na to narok) zamestnanecke konto s mnoha vyhodami, nadale si drzim nejvyssi mozny typ uctu (gold cards, nadstandardni sluzby a pod) v te same bance, protoze to pro me je vyhodne (a rovnou rikam, ze od 01.01.2008 prechazim na jeste vyssi balicek, protoze to je v souladu s tim, co od banky ocekavam. Takze tu nejde o to, ze chci konto zdarma, platim si za konto 400 - 500 Kc mesicne, vcetne vsech nadstandardnich sluzeb, ktere k dispozici mam. Jsem zvyklej na nadstandard, ktereho se nemam v umylsle, pokud jde o bankovni sluzby vzdat. Jsem zvyklej na to, ze pri mych cestach do zahranici, kdy chodim fotit, nemusim resit otazky typu: pojisteni zodpovednosti za skodu, cestovni pojisteni, atp atp, mam to proste vse v jednom produkte, za ktery si narozdil od mnohych, rad zaplatim.

Me jde o AKTUALNI a okamzitou osobni zkusenost s mBank. Mimo jine, pracovnici mBank vedi, ve ktere bance pracuji, vedi me plne udaje (maji zadost) a vedi, pod jakym nickem vystupuji tady, ina foru mBank (protoze tady se nelze dockat odpovede od nich). tudiz, nevidim v tom zadnej problem.
Naposledy upravil omninet dne 6. 12. 2007 00:59, celkově upraveno 3
omninet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod omninet 6. 12. 2007 00:48

KubaPa píše:Nevím, v Paříži (SoGe) mi pokud si dobře vzpomínám stačil pas a dresa kam maj posílat výpisy, kartu a spol. Jinak nic dalšího potřeba nebylo (ta adresa byla ke kamarádovi, v tý době jsem ještě neměl sehnaný bydlení). A to jinak ve Francii potřebuješ potvrzení málem i k cestě na záchod...e/quote]

a to jeste netusis, ze otevreni konta u SoGe lze treba na pobocce KB v CR, bez toho, abys kdy vubec do francie sel (staci trafit na cloveka, ktery je ochoten to udelat)... Rovnako tak ve kterekoliv sestre, ci matke jakekoliv banky, ktera je v CR a toto oficialne nabizi... chces ucet v SoGe na cypru? vyber si jaky, zaplatis za sprostredkovani presne stanovenou sumu a za chvili jiz ucet mas, chces ucet v rumunsku, to same... Zajdi si treba do CSOB, rekni ze si chces otevrit ucet ve svycarsku... Ano, budou chtit nejakou bonitu klienta, ale to je dane tim, ze pro neresidenty svycarske, lichtenstajnske, ci lucemburske banky ucet otevrou, ale maji podminku, ze uvodni vklad bude ve vysi treba 50 tisic EUR. Samozrejme, budou chtit minimalne 2 doklady, ale pokud si myslis, ze po Tobe bude nekdo chtit, abys prokazoval, ze v dane krajine bydlis, ci mas tam prechodny/trvaly pobyt, tak to ne... Pak je samozrejme otazka, proc to nekdo jiny dokaze, ale mBank ne? Mimochodem, v PL lze v mBank otevrit ucet i pro cizince, staci, ze se domluvis na nejake korespondencni adrese s kamaradem, kterou tam muzes uvest, presne, jak mas svuj zazitek z francie
omninet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 4honza 6. 12. 2007 11:08

omninet:

Dekuji za slusne reakce. Pracuje-li nekdo v jine bance, tak je pro nej samozrejme vyhodou, kdyz zna situaci v jinych bankach. A taky chapu, ze studenty nabidka mBank muze oslovit, coz vas vede k tomu si ten ucet vyzkouset. Pokud vsak pisete agresivni ci utocne prispevky o konkurenci, tak je to spise chapano jako pomluva ci neprofesionalni chovani.

KB je orientovana na bonitnejsi klientelu, rodice jsou s ni spokojeni, i kdyz ty zakladni sluzby by mohly byt levnejsi. Take jsem jim ovsem nedoporucil pouzivat internetove bankovnictvi, ktere bylo provozovatelne pouze pod IE a bylo spatne zabezpecene. Ovsem nenadaval jsem jim kvuli tomu do amateru na verejnych forech, kdyz dlouho neslo pouzivat Firefox nebo kdyz nekdo odhalil slabiny systemu a vykradal miliony z uctu klientu KB. A to v bance nepracuji.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod omninet 7. 12. 2007 14:20

4honza píše: nebo kdyz nekdo odhalil slabiny systemu a vykradal miliony z uctu klientu KB. A to v bance nepracuji.

mimochodem, situace ze srpna 2006 nebyla zpusobena nedostatecnym zabezpecenim KB IB, ale naopak, neopatrnym a doslova nedoslednym zabezpecenim a nedodrzovanim ani elementarnych zasad bezpecnosti na strane klienta. Banka ale na to nemohla nereagovat, musela prijit z lepsim zpusobem autentifikace plateb, cimz ale dotahla jen konkurenci, ktera jiz to mela davno (treba e-bank) i kdyz v konfortu se ji zatim nevyrovnala...

mimo jine, pisu sve zkusenosti a mam pravo byt nastvany, rovnako tak, jak muze a zcela jiste je, nastvany kazdy kdo je v presne te same situaci jako ja, v souvislosti s mBank. Mimo jine, stale trvam na tom, ze tohle pocinani banky je na oznameni bankovnimu dohledu, protoze se jedna o jednoznacne pochybeni banky, v tomto pripade bohuzel diskriminace jedne casti zaujemcu o jeji ucty. A bohuzel, tomu nezabrani ani jejich ochota to RYCHLE resit, pricemz, na jejich forech uz padli predpokladane terminy jako 3Q 2008, coz prosim, nezlobte se na me, je zcela neomluvitelne a neakceptovatelne...
omninet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 7. 12. 2007 14:28

omninet: chápu, že je to nepříjemné, ale žádný zákon u nás pokud vím nenařizuje bankám, že musí založit účet každému, kdo přijde. Pokud se Vám jejich služby nelíbí, jděte jinam. Já radši ještě nějakou dobu počkám, než půjdu zkoušet mbank, protože na můj vkus mají nedomyšleností a dětských neocí až moc.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod dalich 7. 12. 2007 23:15

[quote="Tomáš Marný"oMám takový matný dojem, že (nejen) tady dost lidí psalo, že mají otevřený účet u nějaké německé banky v Zittau... Na základě čeho jim ta banka asi účet otevřela?a/quote]
Já mám účet v této německé bance, http://www.vr-bank-zittau.cz. Stačí občanský průkaz a pas, aly myslím si, že by to šlo i bez pasu. Jsem velmi spokojený, je potřeba tam alespoň jednou zajet (ideální), anebo se spojit s českými bankéři z Liberce, kde také působí. Vedení účtu je zdarma, platby v rámci EU v eurech stojí cca 5 Kč, v ceně je i debetní čipová karta Maestro s jejich systémem domácích EC plateb.

Kdybych byl potvora, mohu ze svého německého účtu poslat někomu 100 plateb po 0,01 EUR. Mě to bude stát asi 500 Kč na poplatcích, ale příjemce zaplatí okolo 20 - 25 000 Kč :mrgreen:

Zkoušel jsem si otevřít účet i v mBank v Polsku, ale zle jsem pochodil. Jsem Čech a polský nerezident, takže smůla. Podle polských zákonů do údajně nejde. Jenže to je blbost, mám už 2 roky účet u polské Bank Millennium a ING Bank Slaski a u té první jmenované mám dokonce kreditní kartu American Express. A to jako nerezident bez trvalého pobytu a jakéhokoliv PL příjmu. Pro otevření účtu stačil český OP + pas. Takže problém je v IT systému, v lidech, ale ne v zákonech.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jichaj 9. 12. 2007 11:09

Mam takovy blby dotaz. Kdyz posilam penize na ucet mBank, je nutne zadavat to 6mistne predcisli cisla uctu? Nebo staci jen to 9mistne cislo uctu?
Naposledy jsem pouzival predcisli u KB, tak netusim, jak to funguje ted.
Diky.
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 9. 12. 2007 12:57

předčíslí je součást čísla účtu a když ho nepoužiješ, peníze nedorazí...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod manas 9. 12. 2007 13:08

Ano, v normalnim pripade tomu tak je, ovsem u mBank ne. Podle jejich vyjadreni na foru na webu mBank, maji predcisli vsichni stejne a jak se tam vyjadril pracovnik banky, pri posilani z uctu v mBance na jiny ucet u jine banky v CZ se prijemci predcisli neukazuje, pouze cislo uctu. Pri platbe z jine banky v CZ na ucet u mBanky "pry" podle vyjadreni mBanky neni potreba predcisli zadavat a penize dorazi.
Nikon D300s,
Sigma 17-70, Nikkor 50mm f/1,8, Sigma 28-70 f/2,8,Tamron 70-210 f2,8, Blesk Sigma EF DG 500 Super.....
manas
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka