od minarjo 15. 7. 2019 07:20
@drkarel, libol:
Z aktuálního dokumentu Oznámení na webu RSTS vyplývá, že minimální cílová částka je 50 tisíc Kč. Ze sazebníku na témže webu pak vyplývají tyto poplatky pro běžnou spořicí smlouvu: 1% z cílové částky za uzavření, 80 Kč čtvrtletně za vedení, 1% z CČ min. 500 Kč za zrušení dřív jak po 6 letech. Z webu stavebky.cz vyplývá, že bezplatný tarif S182, který má toto vše jmenované jako jediný z nyní platných zdarma, je jen pro ty klienty, kteří by už jedno klasické stavebko u RSTS měli (tedy nabízejí ho jen jako druhou a další smlouvu, třeba k rozšíření cílové částky o budoucí plánovanou rekonstrukci, bez dalšího placení). Libol zde sice píše, že webu stavebky.cz nevěří, ale to se mýlí, tento web má velmi kvalitní a aktuální informace, často přímo od samotných stavebních spořitelen, nebo je získává skrze mystery shopping, tedy nejde určitě o blábol, možná jen RSTS přitvrdila a zdarma už to jako první smlouvu prostě nedá. Web běžně využívám (sám stavebko mám jinde) a zatím jsem nenarazil na nesrovnalosti.
Tedy z mých výpočtů při uvažované standartní délce výpovědní doby 3 měsíce vyplývá, že účelové založení stavebka jen kvůli tomu bonusu za zřízení eKonta Smart na pobočce RSRS by na celkových nákladech stavebka vyšlo minimálně na 1400 Kč (500 Kč zřízení při minimální cílové částce, minimálně 5x80 Kč za čtvrtletní vedení při výpovědi hned po roce splnění podmínek a 500 Kč za výpověď dřív jak za 6 let), při vedení déle jak rok+výpovědní doba by byly ještě vyšší. Přitom samotný bonus je 1850 Kč (ne celé 2000 Kč, protože jak už zde padlo, těch 1000 Kč vyplacených do stavebka se nejprve zdaní). Takže čistý zisk za tuto opičárnu by byl pouze 450 Kč, to za to fakt nestojí (zvlášť, když by bylo třeba minimálně rok čekat, než budou obě podmínky splněny, a tu dobu udržovat eKonto Smart ve využívané neplacené podobě). To fakt nevím, komu by to za to stálo. Ano, pokud by RSTS dala tarif S182 i těm, co u ní jiné stavebko nemají, pak to je o něčem jiném. Vznesl jsem tento dotaz (zda v kombinaci se založením eKonta Smart dávají S182 či jiný tarif bez poplatku) emailem na RSTS, s odpovědí se samosebou pochlubím. Je klidně možné, že právě se založením produktu RB to dají, jinak asi fakt jen jako druhé stavebko. No počkám si na odpověď centrály.