od PatrikChrz 30. 8. 2019 11:57
Jak už tu zaznělo, záleží i na podílu ve spotřebním koši - třeba u mne brambory tvoří v mém spotřebním koši ani ne promile, tj. i kdyby byly za několik set za kilo, mojí osobní inflace se to prakticky nedotkne.
Naproti tomu třeba ceny dopravy (zejména letenky, ale i vlaky a autobusy) mají na mojí osobní inflaci mnohonásobně vyšší vliv.
Co se týče platů ve zdravotnictví, tak moje matka byla zdravotní sestra, tak jsem to měl z první ruky - vždy měla nadprůměrný plat, ano, hodně dělaly různé příplatky (směny, riziko, osobní ohodnocení), základní tabulkový plat z toho byl asi tak polovina. On je problém v tom, že dneska se za zdravotní sestru prohlašuje každá ošetřovatelka, ale opravdové zdravotní sestry nemají ani malý plat a už dávno nestelou postele (to dělají většinou sanitářky) ani "neumývají lidem zadky" (to dělají ošetřovatelky). To o "chudých zdravotních sestrách" je asi podobný folklor jako o "chudých důchodcích" (přitom důchodci jsou průměrně jednou z nejbohatších skupin obyvatelstva).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.