Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Dr.Feelgood 2. 9. 2024 21:50

minarjo píše:@culti:
Je vidět, že moc nevíš, o čem je řeč. Nejde právě o žádné investice, jen čím dál více brokerů (jako zmínění XTB či Trading 212) v rámci konkurenčního lákání klientů úročí i běžný zůstatek vložený na jejich účtu, který tam klient má jako NEzainvestovaný!

Co jsem to tam tak kdysi studoval, tak jsem pochopil, pokud si to uroceni u nich aktivuju, tak oni ty penize vezmou a investujou do pokladnicnich poukazek apod. (Money Market Funds) + neco drzi i v bance na normalnim ucte. Je treba pamatovat, ze az se ty penize z toho uctu, ktery to ma povolene vyberou, tak je treba to uvest do dan. priznani, pokud prekrocim zisk tusim nad 20 tisic rocne a kdo investuje, tak tusim, se ten obrat na tom ucte pocita do rocniho limitu 100 tisic, osvobozeneho od dane.
Dr.Feelgood
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 9. 2024 23:36

Danění úroků jako Příjmy z kapitálového majetku přímo investorem je u úročení brokerem (tam, kde srážkovou daň broker nesrazí sám) stejné jako třeba u slovenské VÚB a jejich spořáku, který zde v přehledu je a který si také každý musí danit sám :). U Trading 212 je to rozděleno do bank a jejich instrumentů, tak jak v příkladu píše Miloš, výsledek tedy tolik odlišný není.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Dr.Feelgood 3. 9. 2024 10:00

Presne tak, ja jen, at s tim kazdy pocita, ze je treba na to podat danove priznani (alespon u Trading212), pokad to prekrocim, stejne tak, kdyz si tu hotovost odtamad preposlu zpet, tak je treba hlidat, jestli jsem neprekrocil 100 tisic, co bylo ulozeno v ramci QMMFs. Ja treba obcas prodavam i akcie, pred casovym testem, takze takhle bych je zbytecne musel danit, protoze bych ten rocni obrat s timhle prekrocil.
Dr.Feelgood
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kecinzer 3. 9. 2024 12:43

Nic, jsem slepota..
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lenka_2 3. 9. 2024 16:21

culti píše:Omezená částka se dá řešit založením dalšího účtu. Podmínky a platnost do konce září zůstávají.

A těch spořáků si můžu založit kolik chci? A "zadarmo", čili za 3 platby kartou, nebo za každý další spořák další 3 platby?
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod culti 3. 9. 2024 19:20

Ano. Pokud máš KK, tak stačí 3 platby a máš zvýhodněné všechny spořáky. Pokud jen DK, tak si nejsem úplně jist - někdo tady psal, že i DK se to splní pro všechny účty, ale tohle nemám vyzkoušené a spíš bych si tipnul, že bude potřeba pro každý účet udělat platby zvlášť. Takto mi to vysvětloval bankéř.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aurum 9. 9. 2024 21:10

Zdravím, jak byste řešili tuto situaci: Budoucí důchodce musí vybrat naspořenou částku z důchodového spoření, spořil spoustu let a chtěl by mít peníze na živobytí v důchodu. Rozložit peníze do více spořicích účtů (myslím tím u více bank), protože jen do určité částky jsou nejlepší procenta (např. Fio do 200k apod.). Mít nějaké cca čtyři, pět spořáků a podle momentální výše úroků mezi nimi přesypávat? Pro příklad si představíme virtuální částku 900 000 kč. Jsou snad ještě nějaké jiné možnosti pro člověka, který desítky let spořil a chce si zajistit aspoň trochu slušný podzim života? Jak bys konal ty, Hynku, Viléme, Jarmilo ? :-)
aurum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drummond 9. 9. 2024 21:46

Bude mít chuť a sílu to vše sledovat a operativne mezi tím přehazovat? Jestli není lepší jeden ústav, kde jdou solidní podmínky, okamžite platby, friendly IB/SB.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod pezzay 9. 9. 2024 21:56

.. no Karel Hynek Mácha se snad nedožil ani 30 ..takže svůj podzim života nemusel řešit.. a já ti snad jenom poradím ..jestli máš virtuálních 900K.tak to snad není ani třeba rozdělovat..sleduj super přehledy co tady dává zedna1..
pezzay
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 9. 9. 2024 22:03

Spořicí účty už jsou pasé, vzhledem ke klesajícím úrokovým sazbám. Na SÚ bych tedy dal jen menší část naspořených úspor toho budoucího důchodce. Zbytek bych dal do Portu na nízkorizikové a středněrizikové portfolio na míru. Předpokládám, že ty naspořené peníze si chce postupně užívat až do smrti a neplánuje je utratit třeba hned během prvních pár let důchodu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod aurum 9. 9. 2024 22:08

Díky, že jste reagovali. Sledovat výši úroků u spořáků a přesypávat občas peníze, věřím, že by nebyl problém. Jen jsem chtěl zjistit ještě něco okolo toho, o čem třeba nevím. Snad, jak píše pezzay, omrknu zedna1. Nemám ponětí, o co jde, ale snad to bude zajímavé.

drummond: Víš o takovém jednom ústavu?
aurum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 9. 9. 2024 22:13

Ty zmíněné super přehledy od @Zedna1 jsou toto viewtopic.php?p=13776184#p13776184
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka