od Jirka_k1 18. 2. 2021 14:24
Přes IB jsem napsal, že mám lepší nabídku, jestli s tím dokáží něco udělat. Odpověď: Je nám líto, stavte se na pobočce pro vyčíslení úvěru. Na pobočce jsem o vyčíslení požádal, ještě bez souhlasů se zatížením (nevěděl jsem že opravdu budu muset refinancovat a neznal jsem náklady na vyčíslení). Za vyčíslení bez souhlasů poplatek 0 Kč. Znovu jsem se ptal, prý retence nedělají (bylo mi naznačeno, že takové jednání (odchod během fixace) není z mé strany fér). Vyčísleno - pokuta za předčasné splacení 0 Kč. Vybral jsem AirBank, požádal jsem tedy o nové vyčíslení už se souhlasy pro Airbank. Požádal jsem shodou okolností na jiné pobočce, kde jsem se opět ptal, jestli by neuměli trochu snížit, ani jsem nechtěl dorovnat. Prý to vůbec nedělají ani u velmi vysokých hypoték.
Pomohl jsem si z 2,48% na 1,79%. Mé kritérium bylo offsetový účet (i z toho důvodu vyhrála Air), kam si odkládám nějaké peníze, které mi neúročí. Tzn. neušetřím náklady na úroky z celé půjčené částky a celková výhodnost refinancu se tím trochu snižuje. Tím, že Air hradí náklady s převodem, nemusel jsem řešit, za jak dlouho se mi změna vyplatí, protože se vyplatí hned.
Btw: z doslechu vím, že Hypoteční banka retence v takových případech umí.