Spotřebitelský úvěr 300K prosím o radu

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ifasi 8. 4. 2025 19:21

Zdravím a prosím o radu zkušené.
Potřebuji půjčku 300K, na začátku června. Jsem zaměstnaná, bez dluhů a kreditek, před 10 lety doplacená hypotéka, bonita OK.
V "moji" bance AirBank, kam mi chodí výplata, mám dnes předschválený úvěr na 199K za 4,4% , na 300K za 5,9% - úrok 4,4% je jen do 200K.
Mám v plánu úvěr vzít nyní a na 2 měsíce peníze podržet v Raiffce na spořáku na 4%.
Můj dotaz je - vzít to celé za 5,9 anebo jen levnějších 200K a 100K dofinancovat jinak ? Úvěr v RB , nevím % ? Kreditku neumím a asi vysoký limit k půjčce stejně nedostanu. Účet mám u více bank( RB, ČSOB,UCB,KB) .
Půjčku mám v plánu splatit za rok. Nastavit smlouvu na dobu 2-3-4 roky a předčasné splátky libovolně, volné peníze mezitím na spořáku ? Anebo smlouva na rok ?
Jako rezerva únor 2026 3x doplacené stavebko a výplata penzijka....
Snad jsem to napsala srozumitelně...Nejsem looser, jen jsem na podzim dceři na mateřské půjčila=dala finance na nové auto, teď mi to chybí ;-)
Díky všem, mějte prima jarní dny. B.
ifasi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 8. 4. 2025 20:22

Mně to na první pohled připadá nějaké překombinované; je tam ještě nějaká jiná věc, např. potřeba si půjčit hned teď, než skončí nějaké zaměstnání, nebo jiné vysoké riziko, že si později půjčit nepůjde?! Nějaká potřeba mít peníze na spořicím účtu?

Pokud je potřeba 300K, tak půjčit jen 200K nestačí (nebo by to s 200K taky šlo?!) a od toho půjčit si prvně 200 a pak hledat někoho, kdo půjčí dalších 100, bych odrazoval – taky by se nemusel nikdo najít. Air Bank tou vyšší sazbou naznačuje, že se jí do toho zase až tak moc nechce.

Půjčovat si 2 měsíce předem mi připadá zbytečně brzo, ale nemám tu zkušenost. Samozřejmě při odložení už není žádná záruka toho, kolik by sazba byla později.

Pokud jsou budoucí příjmy nejisté, nastavit si delší splatnost může dávat smysl; v tom případě bych ale čekal nalezení produktu, kde jsou předčasné splátky zdarma, a pokud příjmy vyjdou, tak hned část splatit, ne to nechávat na SÚ a prodělávat na úrokovém rozdílu; proč byla první myšlenka ten spořák?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod ifasi 8. 4. 2025 22:40

Děkuji ,vyřešeno.
200K AirBank, zbylých 100K dám dohromady bez úvěru.
B.
ifasi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 5ITH 13. 4. 2025 23:19

Dobrá volba :tleskani Příště pro úsporu času doporučuji jednoduše srovnat podmínky půjček na CENSORED kde by vám mj. vyšla nejlépe Air Bank, jak jste vybral.
Naposledy upravil PatrikChrz dne 14. 4. 2025 08:26, celkově upraveno 1
Důvod: hm, první příspěvek ve fóru a hned reklama na úplně neznámý srovnávač, řekněme, že budeme věřit, že to je náhoda
5ITH
5ITH
Kolemjdoucí