Hypotéka nebo jiný úvěr

Spotřebitelské úvěry, kreditní karty, leasing

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod myšpulín 13. 3. 2025 20:16

Budeme kupovat starší byt a většinu budeme mít z vlastních zdrojů, chybět nám bude asi 800 000.
Přes různé kalkulačky jsem si nechal spočítat jak hypotéky tak jiné úvěry.
Třeba Raiffeisenbank nebo Moneta mají teď nějaké zvýhodněné úvěry a vychází to srovnatelně.
Uvažoval jsem hypotéku nebo úvěr na nějakých 5 let s tím, že bych to dokázal nejspíš splatit dřív.
Nedávno jsem měl třeba rychlou půjčku u RB na 880 000 v akci 3 měsíce bez úroků a splatil ji, takže si myslím, že půjčení znovu takové částky by neměl být problém.
Co podle vás bude výhodnější, u hypotéky si mohu odečítat úroky z daní, úvěr vyřídím bleskově a odpadnou ty obstrukce se zástavou nemovitosti bance.
Je tu ještě jedna věc a to že zájemců o ten byt je asi víc a kromě ceny bude prodávající asi preferovat i jednodušší, rychlejší vyřízení bez hypotéky, je to přes realitku.
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 13. 3. 2025 20:23

Vůbec bych neřešil, vzal úvěr, zavolal prodávajícímu a koupil, ať o byt nepřijdeš.
Následně bych řešil, jestli to nechat zpětně profinancovat hypotékou. Ona hypotéka je komplikovanější, platí se vklad a výmaz zástavního práva do katastru... Ale zásadní je, že u hypotéky dostaneš tu sazbu z reklamy +-10 %. U úvěru dostaneš běžně dvojnásobnou. Tam jsou reklamní sazby opravdu hodně orientační a jen pro lidi s dokonalou bonitou. Takže to nemusí být výhodné.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod myšpulín 13. 3. 2025 20:49

Je to přes realitku, makléř tvrdil, že je o byt 30 zájemců, před 2 dny jich bylo podle asistentky 7, čemu by odpovídaly i nabízené termíny.

Do soboty máme podat nabídky, mají na to online formulář:

Jakou nabízíte kupní cenu za nemovitost?
*

Vaše odpověď

Jak budete hradit kupní cenu za nemovitost?
*

Vlastní zdroje

Hypoteční úvěr

Kombinace vlastních zdrojů a hypotečního úvěru

Jiné:

Předpokládaný termín podpisu kupní smlouvy
*

Vaše odpověď

Termín předání*

Vaše odpověď

Prostor pro doplnění

Vaše odpověď
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod myšpulín 13. 3. 2025 20:54

Je mi jasné, že nemusím uspět, že makléř může trochu blafovat s těmi zájemci, ale i když tohle nevyjde, tak u dalších nabídek to bude podobné.

Včera jsem třeba na Sreality napsal na jednu čerstvě zveřejněnou nabídku a asi za 2 hodiny už tam nebyla, dnes mi z té realitky volali, že se to prodalo během pár hodin, což mi přijde zvláštní, kdyby to nechali třeba pár dní tak můžou vybrat zájemce s vyšší nabídkou nebo rovnou zvednout cenu.
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 13. 3. 2025 23:06

Někteří prodejci nechtějí jen nejvyšší cenu, ale aby obchod proběhl rychle a nebo bezstarostně. Důvody mohou být různé, někdo se stěhuje za prací na druhý konec světa a má termín odjezdu, někdo má dobrý výdělek a nechce ztrácet čas kolem prodeje, někdo zdědil, nebo se rozvádí, a potřebuje se rychle podělit... Takže způsob úhrady hraje roli, protože se stává, že se s někým domlouvá na nejlepší ceně, on pak nedostane hypotéku a zase pár měsíců řeší dalšího. Někdo naopak chce co nejvyšší cenu a počká si třeba 2 roky. Pokud máš podobné podmínky, tak vem půjčku a kup.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelxcz 8. 5. 2025 07:41

Jak se tak v současné době pohybují reálné sazby při refinancování hypotéky? Jedná se mi o to, jestli při nabídce od stávajícího poskytovatele 4,79% na tři roky a zůstatku cca 2.8 miliónu se má cenu pouštět do nějakých pokusů o refinancování, nebo to nechat na další 3 roky běžet a ušetřit si tak opruz s handlováním na perském trhu.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TheSubways 8. 5. 2025 08:21

Nejlevnější je Moneta, 4,19 % při tříletém fixu
TheSubways
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dvorik 8. 5. 2025 09:20

Moneta ma aktualne akci, ze dostanes 7000 Kc za sjednani.
Coz ti pokryje prevod hypoteky (2x2000 Kc katastr + 3000 Kc si berou za odhad).
Odmena 3500 Kc u Raifky, 1600 Kc u Ceske sporitelny, Curve 500 Kc, SkipPay 500 Kč, Revolut 600 Kc. Napiste si o odkaz.
Dvorik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Roman1989 8. 5. 2025 09:49

bral někdo od Monety tu podnikatelskou půjčku až na 30 let zastavenou nemovitostí?
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 11. 5. 2025 17:28

Pět nejlevnějších hypoték: Jaká banka nabízí nejlepší podmínky?
https://www.e15.cz/finexpert/banky-a-uc ... ky-1424382
Milos
Inventář