Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rendy00 1. 2. 2025 13:13

Určitě se to tady řešilo, ale jsou to tuny textu, blbě se mi v tom orientuje, budu rád, když mi někdo krátce napoví.
Řeším pro matku jak vypovědět Penzijní připojištění (založeno 2014, Transformovaný fond Stabilita, matce je 60+).

Chce to co nejvýhodněji bud vybrat najednou (= zdanění příspěvků zaměstnavatele, takže to ne) a nebo během těch 3 let = starobní penze = 15% zdanění z výnosu.

Pokud to nejdříve převede na doplnkové penzijní spoření, jaké pak budou podmínky výběru?
Bude to pak možné vybrat během 3 let bez zdanění výnosu? Nebo dokonce i jednorázově bez jakéhokoliv zdanění?

Tzn. má smysl to převádět do toho doplnkového penzijního spoření nebo ne a má to vybrat jako starobní penzi?
Děkuji
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 1. 2. 2025 13:34

Různé možnosti výběru peněz z PP/DPS a daňové následky jsou přehledně uvedeny třeba zde https://www.csob-penze.cz/faq/jsou-peni ... ka-daneny/

Postupný výběr formou penze má stejné daňové dopady u PP i u DPS, příspěvky zaměstnavatele se nedaní, daní se jen výnosy při volbě penze kratší než 10 let. Převádět PP na DPS tedy nemá smysl.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 1. 2. 2025 14:07

No nevím, poradce v UNIQA mi právě poradil, převést na DPS neb měsíce u PP se převedou a příspěvky zaměstnavatele se u DPS nedaní - viz níže

U penzijního připojištění se při splnění podmínek a následném výběru všech prostředků stejně zaměstnavatel zdaní 15%. V tomto případě je lepší si prostředky alespoň před koncem pojištění převést na DPS, kde je možné vybrat naspořené prostředky jednorázově bez zdanění zaměstnavatele.

-- 1. 2. 2025 14:15 --

https://www.fondee.cz/blog/vyber-penez-z-penzijka-a-dip-jak-se-dani

Příspěvky zaměstnavatele:‍

U smluv uzavřených do 31. 12. 2023 se při jednorázovém vyrovnání zdaní srážkovou daní ve výši 15 %.
U smluv uzavřených od 1. 1. 2024 se příspěvky zaměstnavatele nezdaňují.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod bodyczech 1. 2. 2025 14:43

@PULMANM: Mám stejné informace a jsem ve stejné situaci, kdy před jednorázovým výběrem mám v plánu přejít na DPS...
bodyczech
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 1. 2. 2025 15:20

No já do toho jdu hned, PP mám 153 měsíců, zhodnocení mizerné, není nač čekat.
Za 5 let to mohu vybrat bez zdanění příspěvků od zaměstnavatele.
Prý to trvá nějaký čas, než skončí PP a vše se přesune do DPS.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod ROlda78 1. 2. 2025 19:16

cca 2 až 3 (spíše ty 3) měsíce
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod pavelxcz 2. 2. 2025 09:20

Jak je to se zdaněním v případě výplaty předdůchodu z DPS?
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 2. 2. 2025 11:10

Pokud je osobe 60 a sporila 10 let, tak se nic nedani tak jako tak, predduchod nepredduchod. Nebo ne?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Předchozí stránka