Likvidace pojistné události - nález na pojištěné věci

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod malda 10. 3. 2025 15:30

Pěkný den všem,

řeším pojistnou událost. Kdo hradí nález na poškozené věci (tzn prohlídku a určení poškozených dílů k opravě)? Likvidátor tvrdí, že opravna musí dát rozpis k opravě zdarma (tzn jednoznačně jej nechce hradit). Nikdo ale práci v rozsahu několika hodin zdarma neudělá - pokud bude totální ekonomická škoda, bude se muset takový nález uhradit. Bez nálezu ale nelze škodu zlikvidovat. Mám za to, že náklady na nález by měly jít za pojišťovnou. Není toto určeno někde v legislativě? Likvidátorem je česká firma, pojišťovna je v EU.

Případně, existují nějaké lhůty na likvidaci pojistné události? Jsou stanovené legislativou? Někde jsem se dočetl o 90 dnech, ale jistý si nejsem.

Omlouvám se za obecnost, ale nechci specifikovat o co konkrétně jde, dokud nemám dořešeno.

Děkuji za případné odpovědi.
M
malda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 3. 2025 16:42

Pojistovna si vzdy prohledla poskozene vozidlo sama, respektive vyslala nejakeho technika, ktery to nafotil a popsal poskozene dily do protokolu, pokud to ty budes chtit po nekom jinem, musis mu to uhradit. Servis to mozna udela zdarma, pokud ma s pojistovnou smlouvu, to nevim ale.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod malda 10. 3. 2025 16:57

Jasne, zajimaji me spis obecne zvyklosti - tady bohuzel nejde o tak obvyklou vec, jako je vozidlo. Opravovat to muze jen osoba / organizace s opravnenim, takova je v CR jedna, v blizkem zahranici dalsi 2-3. Na auto mi prijel vzdy likvidator, ktery to rovnou prohledl a na zaklade prohlidky se pojistna udalost vyresila. To tady bohuzel neslo. Ja pojistenou vec odvezl do organizace, kterou mi pojistovna schvalila (je opravnena opravy pojistene veci provadet). Zajima me vlastne to, jak to je, kdyz likvidator sam neni schopen poskozeni veci ohodnotit a vyzada si nalez z opravnene organizace - a ta za to samozrejme neco chce.
malda
Návštěvník