Pojištění pronajímaného bytu

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Prologer 5. 4. 2025 19:12

Jaké pojištění byste doporučili pro byt, který pronajímám?

Je v osobním vlastnictví, zrekonstruovaný a vybavený základním nábytkem (v hodnotě cca 150K). SVJ má pojištěn celý dům v téměř odpovídající hodnotě (řekněme 70-80% hodnoty).

Pokud si udělám pojištění nemovitosti, sčítá se s tím od SVJ? Pokud třeba oni mají pojištěn dům na 70% hodnoty (tj. byt v hodnotě 6M na 4.2M) a já bych si k tomu dal na další 2M. Nebo je potřeba to rovnou pojistit na celých 6M?

Zvažuji něco ve smyslu:
- pojištění nemovitosti na 2M nebo 6M
- pojištění domácnosti na 150.000Kč
- pojištění odpovědnosti na 20M
- včetně pojištění krádeže, skel, zatečení
Rád vás doporučím do Crypto.com, Revolut, Plutus apod. Napiště PM
Prologer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod yndezit 5. 4. 2025 19:29

Donuť nájemníka, aby si on uzavřel pojistku na odpovědnost.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pulmann 5. 4. 2025 21:15

Pokud má SVJ pojištěn dům na 70 % hodnoty, tak je to špatně. Na příští schůzi je donuťte, ať to pojistí správně. Je to podpojištěné.
Vaše pojištění jednotky na 2 mil je také špatně, bude to podpojištěné.
Pokud chcete skutečně pojištění jednotky, tak jen živel a nejvyšší spoluúčast.
Na hodnotu plocha bytu krát 65 000 Kč/m2 .
Dále pojištění vaší domácnosti na těch 150 000 Kč v nějaké lepší variantě.
Pojištění odpovědnosti nájemníka.
Správně by si to měl pojistit, jak tady píší , nájemník.
Ale pak nemáte kontrolu, jestli jeho smlouva je platná v libovolném okamžiku.
Lepší je, když pojištění odpovědnosti sjednáte vy, budete pojistník.
Ve prospěch nájemníka, to je pojištěný.
Vy, jako pojistník smlouvu zaplatíte.
Samozřejmě se můžete dohodnout, aby vám to refundoval.
Tuto odpovědnost ale doporučuji u jedné konkrétní pojišťovny, ta má něco navíc .
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 5. 4. 2025 21:18

SVJ má nejspíš pojištěny jen společné části. Takže nosné konstrukce, chodby apod. Byty (tedy jejich součásti) jako takové zřejmě ne. Co je součástí jednotek je v prohlášení.

Další věc je, že málo smluv kryje škody způsobené nájemníkem. Některé pojišťovny to mají, ale třeba omezeně jen na "velké" škody.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Dvorik 6. 4. 2025 11:36

Pojisteni odpovednosti pro vlastnika.
1) Najemnik vytopi souseda
- nahlasite pojistovne, ze to udelal najemnik = nedostane pronajimatel nic
- nahlasite pojistovne, ze jste to udelal vy/vlastnik = dostanete na zaklade faktury od souseda
2) Najemnik vytopi byt pronajimete
- nahlasite pojistovne, ze to udelal najemnik = nedostane pronajimatel nic
- nahlasite pojistovne, ze jste to udelal vy/vlastnik = dostane penize pronajimatel

Pojisteni odpovednosti pro najemce, ktere nemas jak kontrolovat, ze ho plati
1) Najemnik vytopi souseda
- nahlasite pojistovne, ze to udelal najemnik = dostane penize najemnik, pokud ma spravne smlouvu
2) Najemnik vytopi byt pronajimete
- nahlasite pojistovne, ze to udelal najemnik = nedostane pronajimatel nic, ptze treba Direct ma tohle ve vylukach, kdyz ve smlouve neni uvedeno, ze je najemnikem

-- 6. 4. 2025 11:43 --

SVJ by melo byt pojisteno na plnou castku stavby domu.
Ty jako vlastnik/pronajimatel bys mel mit pojisteni stavby na plnou castku ceny bytu (tam se vztahuje i kuchynska linka, vana, umyvadlo, vestavene skrine).
Najemnik by mel byt pojisten na odpovednost z najmu do tech 150k (coz je teda problem kontrolovat, zda to vubec plati, takze je lepsi to mit i na sebe jako pronajimatel).
Mozna by sla nastavit vinkulace k najemnikove smlouve primo na tebe jako pronajimatele (jako u hypoteky vlastik-banka), ale nevim, zda takovy produkt vubec existuje.

-- 6. 4. 2025 11:45 --

Treba Pillow ma pojistku pro pronajimatele, kde je i kradez/vandalismus od najemnika, tedy umyslny cin.
Bohuzel ti ale nezaplati nehodu od najemce (vytopeni, vyhoreni, poskozeni podlahy, odreni apod.)
Odmena 3500 Kc u Raifky, 1600 Kc u Ceske sporitelny, Curve 500 Kc, SkipPay 500 Kč, Revolut 600 Kc. Napiste si o odkaz.
Dvorik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 6. 4. 2025 12:12

Cituji :
SVJ má nejspíš pojištěny jen společné části.

SVJ nemá pojištěné jen společné části domu.
Takové pojistné smlouvy neexistují.
Přesto někteří představitelé bytových domů to tvrdí.
Předmětem pojištění je celý dům, sakum prásk.
SVJ nemá pojištěné nic.
SVJ nic nevlastní ( tedy kromě pár šanonů s doklady , možná někde sekačku na trávu ).
Dům vlastní vlastníci jednotek - viz katastr.
SVJ pouze sjednává pojistnou smlouvu, ve prospěch majitelů jednotek.
Pojištění jsou tedy majitelé jednotek a jejich majetek.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 6. 4. 2025 14:01

Myslím, že některá z těch tvrzení nejsou obecně platná a nebo můžou být blbě pochopená. Stejně jako jsem to napsal já. Zaprvé SVJ klidně vlastnit může v souvislosti s péčí o dům, a to třeba i pozemek. Neděje se to často, ale třeba barák vedle nás má na SVJ napsanou zahradu/dvůr za domem.

Že je předmětem pojištění "celý dům sakum prásk", to bych si netroufl tvrdit. Protože (a nemluvím o domácnosti) existují podle mě nekrytá rizika co se příčiny vzniku týče. Dost by mě zajímala reálná praxe. Pokud soused usne a vypálí vánočním věncem komplet tři patra, vím minimálně o jedné pojišťovně, kde se musela křížová odpovědnost pojišťovat zvlášť. A s nadsázkou řečeno, jak se pohrne pojišťovna plnit a následně řešit regres s polobezdomovcem, na to si koupím lístky do první řady.

Takže já to beru tak, že krytá jsou vnější rizika (vichřice, ...), vznik události ve společných částech (např. krabice s elektrikou v baráku), ale na původ v jednotkách nespoléhat. Každopádně se nechám poučit, pokud daný člověk má skutečně reálné zkušenosti/znalosti.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Prologer 6. 4. 2025 14:29

Díky moc za relevantní vstupy, hned je o tom možno přemýšlet šířeji :)

Naše SVJ má pojištění na hodnotu cca 80% všeho (dohromady byty, společné prostory, pozemek). Bylo to před cca 3-4 lety pojištěno na plno, ale jak stoupají ceny, tak si myslím, že už to bude na těch cca 80%. Přinutit je něco změnit je prostě těžké a říkám si, že se raději zařídím sám, než se s někým hádat :)

V nájemní smlouvě máme, že si nájemník pojistku musí udělat, ale nemyslím si, že to dodržují. Mám tam vzhledem k poloze bytu obvykle zahraniční expaty a ti na to kašlou. Proto se chci zařídit raději sám.

Od té pojistky hlavně očekávám, že když mi to tam nájemník vypálí, vytopí a nebo způsobí škodu sousedům, tak to nebude na můj účet. Ale i o to, když třeba praskne v baráku voda nebo tam zateče z venku nebo mě vytopí nepojištění sousedi, tak to pojišťovna taky uhradí.

Co píše Dvorik je taky zajímavé, určitě bych se chtěl vyhnout tomu, abych musel pojišťovně tvrdit, že jsem něco způsobil já, když to způsobil nájemník. Ale zase si říkám, že když to uzavřu na nájemníka, tak jednak to bude opruz když se budou měnit (nová smlouva) což se stane tak jednou za rok až dva. A pak když by třeba odjel do zahraničí a přestal to řešit, tak uhradí to pojišťovna mě?
Rád vás doporučím do Crypto.com, Revolut, Plutus apod. Napiště PM
Prologer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pulmann 6. 4. 2025 18:19

Pojištění odpovědnosti pro nájemníka stojí cca 1 000 Kč ročně. To se vyplatí, i když to za něj zaplatíte sám. Dáte si to nákladů.
Názor, že když nájemník něco způsobí a vezmu to eventuálně na sebe a ze své pojistky - takový názor ze zásady odmítám .
Co když se dodatečně prokáže , že je tam trestněprávní odpovědnost ?
A regres ?
Pak se budete vymlouvat, už je tam lhaní a to je špatně.
Takže takto NE !

-- 6. 4. 2025 18:30 --

octaviampi píše:Myslím, že některá z těch tvrzení nejsou obecně platná a nebo můžou být blbě pochopená. Stejně jako jsem to napsal já. Zaprvé SVJ klidně vlastnit může v souvislosti s péčí o dům, a to třeba i pozemek. Neděje se to často, ale třeba barák vedle nás má na SVJ napsanou zahradu/dvůr za domem.

Pokud Společenství dodatečně koupí nějaký pozemek, tak ano. Ale pozemky se stejně nepojišťují.
Společenství smí vlastnit majetek jen ke správě domu. Nemůže podnikat.

Že je předmětem pojištění "celý dům sakum prásk", to bych si netroufl tvrdit. Protože (a nemluvím o domácnosti) existují podle mě nekrytá rizika co se příčiny vzniku týče. Dost by mě zajímala reálná praxe. Pokud soused usne a vypálí vánočním věncem komplet tři patra, vím minimálně o jedné pojišťovně, kde se musela křížová odpovědnost pojišťovat zvlášť. A s nadsázkou řečeno, jak se pohrne pojišťovna plnit a následně řešit regres s polobezdomovcem, na to si koupím lístky do první řady.

Mluvám o tom, co je pojištěno, né jak a na co to je pojištěno.
Požár od vánočního stromku , varné konvice - pojišťovna to může uhradit z pojistné smlouvy domu, kde je dům pojištěný na požár. Logicky to pak bude regresovat po viníkovi. Pokud viník uhoří, nemá po kom regresovat.
Také se to může uhradit z občanské odpovědnosti viníka, pokud pojištění má a má li na dostatečnou částku.
Ale i tak to jeho pojišťovna za vinika uhradí a může regresovat, pokud bude hrubé porušení povinností.

Takže já to beru tak, že krytá jsou vnější rizika (vichřice, ...), vznik události ve společných částech (např. krabice s elektrikou v baráku), ale na původ v jednotkách nespoléhat. Každopádně se nechám poučit, pokud daný člověk má skutečně reálné zkušenosti/znalosti.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 6. 4. 2025 19:02

Já bych si dovolil všem, kteří chtějí "brát škodu na sebe", představit § 210 trestního zákoníku - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-40#p210
(1) Kdo uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí
b) v souvislosti s likvidací pojistné události, nebo
bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(4) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu nejméně 100 000 Kč.

(7) Příprava je trestná.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pulmann 6. 4. 2025 19:10

Vždyť to říkám.
Nebrat.

-- 6. 4. 2025 19:12 --

Pojistný podvod je rovnou trestný čin.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 6. 4. 2025 19:15

Priprava je trestna pouze u zvlast zavaznych zlocinu (viz § 20 tr.zakoniku), to jsou trestne ciny s trestni sazbou alespon 10 let (viz § 14/3 tr.zakoniku).
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Dvorik 8. 4. 2025 13:38

Myslim, ze jsem to napsal jasne.
Pokud neco zpusobi neumyslne soused tobe, tak tvoje pojistka domacnosti to nekryje (kryje to jeho pojisteni odpovednosti).
Pokud neco zpusobi neumyslne najemnik tobe jako majiteli, tak tvoje pojistka domacnosti to nekryje (a nekryje to ani jeho pojistka odpovednosti, pokud v ni nema vyslovne uvedeno, ze je kryje i skody v najmu).
Odmena 3500 Kc u Raifky, 1600 Kc u Ceske sporitelny, Curve 500 Kc, SkipPay 500 Kč, Revolut 600 Kc. Napiste si o odkaz.
Dvorik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 8. 4. 2025 14:07

Pokud neco zpusobi neumyslne soused tobe, například tě vyplaví, tak tvoje pojistka domacnosti to kryje. Můžeš to likvidovat ze svého živlu, jen máš na tom spoluúčast. Pojišťovna to pak může regresovat po viníkovi, pokud bude chtít.
A nebo škodu můžeš požadovat po viníkovi. Jestli on má pojištění odpovědnosti nebo nemá je pro tebe jedno.

Pokud neco zpusobi neumyslne najemnik tobe jako majiteli, tak tvoje pojistka domacnosti to nekryje . Pojistka odpovědnosti nájemníka to kryje za podmínky, jestli je to ve smlouvě ujednané - odpovědnost za věci užívané a převzaté .
pulmann
Nadšenec