Díky moc za relevantní vstupy, hned je o tom možno přemýšlet šířeji

Naše SVJ má pojištění na hodnotu cca 80% všeho (dohromady byty, společné prostory, pozemek). Bylo to před cca 3-4 lety pojištěno na plno, ale jak stoupají ceny, tak si myslím, že už to bude na těch cca 80%. Přinutit je něco změnit je prostě těžké a říkám si, že se raději zařídím sám, než se s někým hádat

V nájemní smlouvě máme, že si nájemník pojistku musí udělat, ale nemyslím si, že to dodržují. Mám tam vzhledem k poloze bytu obvykle zahraniční expaty a ti na to kašlou. Proto se chci zařídit raději sám.
Od té pojistky hlavně očekávám, že když mi to tam nájemník vypálí, vytopí a nebo způsobí škodu sousedům, tak to nebude na můj účet. Ale i o to, když třeba praskne v baráku voda nebo tam zateče z venku nebo mě vytopí nepojištění sousedi, tak to pojišťovna taky uhradí.
Co píše Dvorik je taky zajímavé, určitě bych se chtěl vyhnout tomu, abych musel pojišťovně tvrdit, že jsem něco způsobil já, když to způsobil nájemník. Ale zase si říkám, že když to uzavřu na nájemníka, tak jednak to bude opruz když se budou měnit (nová smlouva) což se stane tak jednou za rok až dva. A pak když by třeba odjel do zahraničí a přestal to řešit, tak uhradí to pojišťovna mě?
Rád vás doporučím do Crypto.com, Revolut, Plutus apod. Napiště PM