Tak jsem se konecne dokopal resit „problem“ a zajistit sobe a sve nove narozene dceri „zivotku“ v kombinaci s urazovym pojistenim a zajistit (doufam) tak ji a mou pritelkyni. Protože sam sebe radim, jak často pisete do kategorie „financne nevzdelanych lidi naší země“ tak jsem nejdrive několik dlouhych veceru ztravil ctenim clanku, diskusi apod. Musim rict, ze tento cas nebyl k zahozeni, clovek se dozvi hodne. Pak jsem na zaklade (ani nevim ceho,asi reklamy) vytipoval 4 pojistovny a vyrazil do světa s presvedcenim, ze si vyberu..
Pojistovna ( dospeli/dcera):
Allianz (Rytmus /pastelka),
UNIQA (finance life 2008 F1 / motylek),
AXA( Comfort plus/medvidek),
CP (dynamik/slunicko)
V tasce plno nabidek, vsichni dostaly stejne zadani(viz nize)… A ted babo mudruj.

Konkretni popis:
1) muz, 29 let, OSVC, investicni zivotni pojisteni + urazove pripojisteni, do 60let, mesicni placeni
- pojisteni smrti nebo doziti 600,- /mesic (sporici část)
- smrt nasledkem urazu 200.000,-
- trvale nasledky s progresi 500% na 200.000,-
- denní odskodne za leceni urazu 100,-/den
- pobyt v nemocnici 200,-/den
- vazne nemoci nebo smrt 200.000,-
- smrt jakakoliv (nemoci, urazem, prirozena, mela pouze allianz) na 600.000,-
- zprosteni od placeni v pripade plne invalidity
2) dite, 2 mesice, holka, investicni zivotni pojisteni + urazove pripojisteni, do 18let, mesicni placeni
- pojisteni „sporeni“ 500,- /mesic
- smrt nasledkem urazu 20.000,-
- trvale nasledky s progresi 500% na 200.000,-
- denní odskodne za leceni urazu 100,-/den
- pobyt v nemocnici 100,-/den
- vazne nemoci nebo smrt 200.000,-
- zprosteni od placeni v pripade plne invalidity rodice
Informace ziskane při navstevach pojistoven jsem porovnal ve dvou urovnich:
z hlediska „sporeni“ a z hlediska urazoveho pripojisteni a vyslo nasledujici:
1) kazda pojistovna kalkuluje „budouci hodnotu“ s jinym %, allianz modelovy vyvoj s 3,335%, UNIQA 6% atd… pouzil jsem tedy pro srovnani těchto produktu ukazatel TANK a PER. Ukazatel TANK jsem pouzil z t-a-n-k.eu a PER jsem si vykoukal z produktovelisty.cz kde jsem si udelal modelove varianty. Vyslo mi nasledujici a to od nejlevnejsiho po nejdrazsi vzhledem k poplatkum za vedeni, vstupnim poplatkum apod.
- Allianz
- UNIQA
- AXA
- CP - nelze posuzovat, všechny poplatky taji
2) v podstate mi vyslo, ze jednotlive poplatky jsou +- stejne. Nejvice z rady vykukuje Allianz se svým poplatkem 108,- za denní odskodne za leceni urazu proti cca 45,- v prumeru. Stejne tak UNIQA se svým poplatkem 102,- za pobyt v nemocnici proti cca 50,- v prumeru. Jinak se da rict, ze na stejno.
Co se tedy me jako laikovy podarilo porovnat jsem porovnal, otazka zda spravne.. Kdybych se dnes mel rozhodnout, tak asi Allianz (Rytmus), pro dite zrejme Slunicko (CP) nebo pastelka (allianz).
Avsak, porad tam visi mnoho ??? neboť od finalniho pevneho presvedceni, ze jsem kvalitne zajistil co jsem zajistit potreboval me pak vždy odvrati další a další clanky které naleznu a tam zrovna bezi kritika na mnou zvoleny produkt…
Samozrejme mi je jasne, ze jsem mohl navstivit ING (co jsem mel v planu,ale v pobocce mely dovolenou) a chtel i CSOB,ale po vycerpavajicich 6vhodinach u zminenych 4 pojistoven me uz dosly sily….
Take jsem pochopil, a to pouze diky clankum na netu, ze se nebavime o sporeni, ale pojisteni. A tak ve me clouma myslenka, zda jdu vůbec spravnym smerem, zda „nesporit“ formou otevrenych podilovych fondu a k tomu vybrat pouze urazovku, za kterou platit a platit…Zda ma smysl vůbec takovyto slouceny produkt porizovat, neboť investovat přes pojistovnu, která nenese odpovednost za me investice (u IZP) a navíc sebou tahne pomalu zdvojene poplatky za spravu uctu, fondu apod… Dost často pisete o „splacanych hybridech“ apod.
Dulezite je také pro me to: ze se mi nechce uzavirat něco, jen pro to, ze je to zrovna v mode, podepsat nekomu papir kdo me první oslovil na ulici nebo si na me nasel cislo. Chtel bych produkt, který dobře pokryje me pozadavky, který me v 60ti letech nezklame při vyplate „sporenych“ a doufam, ze alespon slusne zhodnocenych financi. Dále pak, budu-li nucen diky „nejakym“ problemum zrusit pojistku, dostanu slusnou část zpet atd atd.. Otazkou je také, zda potrebuji všechny ty pripojisteni, které jsem uvedl u sebe a dcery. Například, často pisete jak je nutne myslet na pojisteni při plne invalidite, coz beru jako opodstatnene, napr. 250 tis, ale stejne mnozstvi proticlanku mi říká, ze v naší zemi je v podstate zazrak se do plne invalidity dostat, takze k cemu pak toto pripojisteni, stejne tak za zprosteni od placeni. Obecne teorie o IZP jiz znam od Vas z ruznych clanku, takze takovety obecne teze nejsou nutne. Snazil jsem se popsat plne sve potreby, a spise bych uvital konkretni produktove doporuceni, zkusenosti, vyhody, zda jdu vuvec spravnou cestou apod.
Budu tedy velice potesen, pokud mi budete schopni a hlavne ochotni skutecne poradit, zda jsem k vyberu pristoupil spravne, ci zda jiny produkt je lepsi, atd atd.
Velice dekuji za Vase reakce, rady, tipy apod……
Zdravi Martin, redvirago
PS: jsem ochoten si zaplatit nezavisleho financniho poradce aby mne vhodne nasmeroval, avsak vzhledem k clankum,které jsem cetl, jsem také presvedcen, ze se jedna o vyhozene finance, neboť ono skutecne nezavisle, je to tezke. Najit profika, který nemá na konte 5 pojistoven, který skutecne zanalyzuje me potreby je asi nemozne..