Čistě teoreticky je prodejce/poradce za svoji práci odpovědný a je na to i ze zákona pojištěn. V praxi je ale pochybení neprokazatelné a pokud neexistuje nějaký záznam dokazující např. že lhal, tak se z toho vykroutí. Rezervotvorné životní pojištění je na stížnosti nejbohatším finančním produktem, což potvrzuje i ČNB.
http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-b ... tky-246803Zrovna jsem někomu dělal takový příklad, jak i smlouva s vykázaným zhodnocením 4 % může být ztrátová, nechávám to v "původním znění"
Takže, platíte 1000 Kč měsíčně, za 20 let zaplatíte 240 000 Kč. Z toho 24 000 Kč jde jako provize prodejci a řekněme minimálně 300 Kč měsíčně půjde na pojištění (aby se to mohlo jmenovat pojistka). Na "spoření" tak půjde 240 000 - 24 000 - 72 000 = 144 000 Kč.
Bylo - li by 4 % zhodnocení (často nemusí být ani takové), tak odhadem získáte na úrocích za těch 20 let asi 85 760 Kč (pokud to počítám správně), z těch (dle současných zákonů, v budoucnu mohou být jiné) zaplatíte ještě 15 % daň, dostanete tak 72250. Celkem k výplatě 216 250. Přestože tak dostanete o 23750 Kč méně, než jste vložil, pojišťovna vám ukáže, že jste vlastně vydělal 4 % ročně a stát si také přijde na své
To vše za předpokladu, že smlouva není zatížena nějakými dalšími poplatky.Doufám, že jsem tam neudělal nějaký kiks, moc jsem toho na dnešek nenaspal, byl jsem na výletě v Maroku a při zpáteční cestě jsme přespávali na letišti, bo "vedoucí výpravy" usoudil, že noční vlak je příliš drahý a pojedeme tak prvním ranním

. No, alespoň zajímavá zkušenost

.
Hlavní nápor stížností očekávám tak za 10 - 20 let, kdy půjdou do důchodu ti, kteří si uzavřeli ty úžasné výhodné 20, 30 a více leté smlouvy a budou se hodně divit kolik (málo) dostanou. Bohužel někteří lidé jsou nepoučitelní. Zrovna teď řeším případ známé. Její manžel se dostal do dluhů a aby měl na jejich zaplacení, tak zrušil životní pojistku (on by to jen o málo později udělal exekutor a bylo by to ještě dražší). To ale nestačilo, tak spáchal sebevraždu. Naštěstí překvapivě dobře zafungoval stát a vdovský a sirotčí důchody stačí na řešení dluhů, fungování rodiny i splácení hypotéky (ano, využila i pomoc rodiny a přátel). Dalo by se říct, že finančně je na tom lépe, než když byl manžel naživu. Sotva se ale dala jakž takž dohromady, tak okamžitě uzavřela další pojistku a po necelém roce ji navštívila poradkyně a už uvažuje o změně. Snažím se jí natlačit na levnou (v nákladech, ne nízkou částku) rizikovku, ale nejsem si jist, jak to dopadne. Navíc mám obavu, že za pár let se zase nechá vmanipulovat do nějakého přepracování, změny, zrušení. Někteří lidé jsou v tomto nepoučitelní, prostě ideální kandidáti na tzv. "stříhání ovcí".
Prostě ber to tak, že ty peníze už neuvidíš. Dostala jsi "školu života" a jediný způsob jak toho využít je, že příště, než něco podepíšeš, tak se nad tím zamyslíš

Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.