robin.kanjak píše:1) pakliže zruším, jaké ŽP či spoření (stavební?) bys doporučil?
ŽP bych určitě jako spořící produkt nedoporučil, stavební po snížení úrokových sazeb a státní podpory je tak na hraně, jeho výnosnost dále snižují poplatky (za uzavření a vedení smlouvy). Když už, tak jedině na max. částku 20 000 Kč ročně, ideálně variantu "7 podpor za 5 let a 2 měsíce" - Tedy založíš v prosinci prvního roku a zrušíš v lednu 7. roku.
robin.kanjak píše:2) když vezmu v úvahu tvrzení, že akcie jsou aktuálně na dně a slovo "aktuálně" budu brát jako definici posledních 12-ti měsíců, pak se mi vůbec nechce věřit tomu, že by měly jít v dohledné době nahoru, jelikož už 2 úč. období vykazují v mém případě ztrátu (jednotlivé fondy)
Tohle kdyby někdo věděl, tak je z něj miliardář. Před 5 lety byl rovněž pokles fondů. Analytici tvrdili, že nyní jsou na dně a budou jen růst. 4 roky se pak fondy plazily kolem výnosů na spořících účtech, aby pátý rok opět spadly ještě pod úroveň z prvního roku.
Nyní jsou již analytici opatrnější, předpokládají 2-3 roky stagnace (někteří ale věří, že ještě bude následovat pokles) a pak snad by měly růst. Otázka ale je, jestli to není spíše zbožné přání.
Ano, může se stát, že kdo dnes (nebo během příštích dvou let) nakoupí, může velmi vydělat, ale to je vše stavěno spíše na předpokladu, že "když bylo tak dlouho tak bídně, tak to snad už někdy konečně musí jít nahoru".
robin.kanjak píše:3) asi nejpravděpodobnější varianta, ovšem pokud bych měl porovnat s variantou 1, což je vlastně to samé, pak by možná bylo výhodnější zrušit a investovat do něčeho výnosnější, pakliže takový produkt na trhu v současné době vůbec je.
S tímhle přístupem jsi na nejlepší cestě skočit na lep dalšímu prodejci teplého vzduchu. Myslím, že pro tebe bude nejlepší využít nějakého termínovaného vkladu nebo spořícího účtu, eventuelně jejich kombinace. Zhodnocení nic moc, spíše tak nějak kolem inflace, ale zase nulové riziko (do částky 50 000 EUR za vklad ručí stát v plné výši). Doporučuji pozornosti:
MPU,
WPB,
Unibon,
FIO a z bank
Banco Popolare,
mBank,
LBBW,
ING,
Poštovní spořitelnu.
Také není úplně špatné podívat se i na stranu výdajů. Takové 2000 Kč co můžeš ročně ušetřit přesunem běžného účtu představují úrok z částky cca 70 000 Kč uložené na termínovaném vkladu. Doporučil bych FIO, mBank, Poštovní spořitelnu (produkt Postkonto
zdarma). Eventuelně jejich kombinaci - dle potřeb
robin.kanjak píše:Peníze vydělám jinak, o to se nebojím, ovšem zamrzí to:(.
Tak to jsme na tom podobně. Já zastávám názor, že peníze má člověk vydělávat tím, co umí a ne se snažit je vydělat tím, co neumí.
Ty jsi se prostě rozhodl šatně. Uzavřel jsi smlouvu na 45

let (kolik ti je, patnáct?

) a po 2 letech to chceš zrušit?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.