K posledním odpovědím - dostat nájemníka ze svého bytu (i pro neplacení nájmu apd.) je v čechách složitější, než se dostat do kriminálu. Dřív tam skončí majitel bytu než ten nájemník. BOHUŽEL.
Vrátím se k původnímu tématu - dlouhé penzijní připojištění.
Složitá otázka dnešních dnů, zejména s ohledem, že k tazateli nic nevím. Tak zkusím opravdu velmi všeobecnou odpověď, co se dá částečně využít u většiny střadatelů, které nepatří k vyšším příjmovým vrstvám. No v životním pojištění (IŽP nevyjímaje) cestu nevidím. To max. pro zajištění rizik, pokud není cesta ta konkrétní rizika pojistit jednoduchou rizikovou pojistkou. PF - pokud přispívá zaměstnavatel (pokud jsem pochytil z minulých témat, pak stanislav.stribrny je majitelem s.r.o. (nebo chtěl být?) tam lze z pozice zaměstnavatele "ulít 24.000,-/za rok - tak proč ne, ušetříš na daních. Vlastní příspěvek max. 500,-/těch 150,- od státu taky něco pomůže. K tomu spořící účet (LBBW, UCB - Maxim), ING Konto a podílové fondy, začít u peněžních, dluhopisů (malý výnos, ale i ztráty), pokud už něco našetřím, pak začnu po kapkách riskovat -tam bych zkusil např. akcie přes FIO (pokud jsem opatrný, pak max. do 10%naspořené částky), zbylé již našetřené částky přesouvat na termínované vklady /Unibon, ale i ten Maxim od UBC na 5 let vychází zajímavě/. Penzijko - po 15 letech vybrat polovinu výsluhovou penzí a také zainvestovat. Je to běh na dlouhou trať - tady se nebavíme o zůstatku za rok, za 2, ale za 20, za 30. Taky dnes nikdo neni schopen prognozovat výnosy spořících účtů a termínovaných vkladů třeba za 5 let, ale v této době osobně považuji toto za slušnou cestu. Ale také to chce se intenzivně o své peníze starat a opravdu přesouvat na dlouhodobější zajištěné vklady, i trochu zariskovat, ale tak, abych vždy měl k dispozici likvidní hotovost v potřebné výši.
Já osobně jsem dal přednost nemovitostem - vlastním. Momentálně to není výnosově nic moc, ale stále mám skoro 6násobek vkladu, ale kupoval jsem v době, kdy spořící účty nebyly, termíňáky nesly okolo 1% a kupoval jsem za hubičku.