V první řadě je třeba rozdělit od sebe investování (aktivní správa peněz s podstoupením rizika) od spoření (pouze pasivní ukládání peněz s minimálním rizikem).
Já neinvestuji, za ty nervy mi to nestojí. Dokáži vydělat (a hlavně ušetřit

) dost na to, abych toto riziko podstupovat nemusel a pokud nedojde k nějakému velkému kotrmelci (ať v mém životě, nebo v našem hospodářství), tak do důchodu půjdu tehdy, kdy já budu chtít a strávím ho tam, kde budu chtít (což bude znamenat cca 50-60 let (dle toho, jak zajímavou práci budu v tu dobu mít) a pravděpodobně někde mezi 20° severní a jižní šířky).
Já využívám právě to "mít peníze na účtě". Mám termínované vklady s úrokem 6 % (Unibon, aktuálně směřuje ke krachu, takže mě asi bude vyplácet fond pojištění vkladů), 5,8 % (MSD, aktuálně nabízejí nižší úroky, ale pořád je to slušné) a spořicí účty s úroky 2,7 % (Air Bank s bonusem, noví klienti mají 2,5 %), 2,6 % (Wüstenrot typ A, noví klienti mají 2,3 %) a 2 % (zde ovšem bez daně, takže je srovnatelný s 2,352 % daněním účtem - jde o ZUNO).
Výhodou je, že peníze mohu vybrat velice rychle (většinu okamžitě) a bez sankcí.
V mém okolí mám lidi spíše s negativními zkušenostmi s investováním, zejména ty, kteří to svěřili někomu jinému (tedy dali na radu finančního poradce a nechali jeho rozhodnout kam peníze dá, samozřejmě že skončily ve vysokoprovizních produktech jako je rezervotvorné (kapitálové, investiční) životní pojištění, či různé investiční plány), těch pár, co na tom vydělávají, tak se o své investice stará samo - tedy nekupují žádné fondy, ale přímo akcie. Jeden vydělal miliony sázením na sportovních sázkách (nechal vysoké školy a za jediný rok se dokázal zabezpečit na celý zbytek života).
První bych se zeptal, jak jsi na tom s dluhy. Ať těmi současnými, nebo budoucími (např. plánovaná hypotéka). Je totiž nesmysl cpát peníze do dlouhodobých produktů, kde nemáš bez podstoupení značného rizika šanci překonat náklady na úvěr. Takže bych doporučil spíše nějaký spořák a čas od času něco z něj dát na termínovaný vklad (cca do 3 let), abys měl solidní základ, až si budeš kupovat bydlení (ideálně ho koupil za hotové).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.