od PatrikChrz 13. 2. 2011 19:32
Levapn: 95 % to určitě nebude (to nebude mít žádný produkt), přesná čísla bude ale znát - bohužel - jen ČP.
Můj soukromý odhad je, že více než polovina budou tzv. konverze - dle mého názoru obrovská ostuda ČP, kdy se manažeři rozhodli, že staré pojistky s vysokou sjednanou technickou úrokovou mírou (až 8 %) jsou pro ČP zátěží a rozhodli se klienty přesvědčit (protože ze zákona pojišťovna ŽP vypovědět nemůže), aby přešli na jiné produkty, buď klasický Dynamik s nižší TÚM (2,4 %) nebo investiční variantu (tedy klasické IŽP), kde pojišťovna neručí vůbec za nic.
Samozřejmě dnes se téměř všechny pojišťovny snaží sjednávat IŽP, protože je pak nezatěžují žádné závazky.
Určitě značný podíl budou pojistky sjednané na poštách (opět tam lidé přišli pro něco jiného a byla jim vnucena pojistka - v TV se pošťáci vyjadřovali, jak jsou nuceni k nabízení Penzijního a životního pojištění, stavebního spoření nebo bankovních účtů. Nezanedbatelný podíl budou výhradní či tzv. nezávislí agenti.
Podle mého názoru bude podíl pojistek sjednaných přes přepážku (tedy kdy lidé aktivně přišli aby si sjednali pojistku) velmi nízký. Sice vyšší, než u ostatních pojišťoven (pro starší lidi je stále ČP synonymem pro pojišťovnu), ale i tak to bude v poměru k ostatním způsobům sjednání málo. Určitě pod 20 % a nedivil bych se, kdyby to bylo méně než 10 %.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.