Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
fremantle píše:Pokud se nemýlím, v případě, že si zvolíš jednorázové vyrovnání na výsluhovou penzi po 15 letech, pak si i starobní penzi můžeš vybrat pouze tím samým způsobem, tedy po 60 letech věku rovněž jednorázovým vyrovnáním. Pokud si zvolíš u výsluhovky doživotní penzi, tak starobní půjde taky čerpat pouze jako doživotní penzi.
elinor píše:- v dopise uvádí, že nejkratší doba, po kterou může být výsluhová penze vyplácena, jsou 2 roky. Mám písemně (z 27.1.2014) i mailem (z 26.7.2011), že lze i ročně. Podivná změna? Nebo chyba? Záměrná?
elinor píše:Budou danit výnosy a v případě jednorázového vyrovnání také příspěvky zaměstnavatele - alespoň tak to chápu já. Takže výnosy se daní vždy - asi? Výnosy tam mám cca 6.400 Kč.
fremantle píše:......Ono docela koukám, že ty penzijní plány těch úplně starých PP byly docela výhodné, že šla čerpat výsluhová penze stanovenou dobu - třeba ty 2 roky, myslím, že žádný z těch novějších už neumožňoval výsluhovou penzi čerpat jinak než doživotně nebo jednorázovým vyrovnáním.
elinor píše:Právě, že s dobou výplaty se celková vyplacená částka zvyšuje, ale pokud bych v době vyplácení výsluhové penze zemřela, výplata smrtí končí, nepřechází na pozůstalé nebo osoby obmyšlené.
Spočítali mi:
- pro stanovenou dobu 2 roky výše dávky cca 27.738 pololetně nebo cca 55.476 ročně
- pro stanovenou dobu 7 let výše dávky cca 1479 měsíčně nebo cca 17.752 ročně
- pro stanovenou dobu 14 let výše dávky cca 10.356 ročně
- pro stanovenou dobu 20 let výše dávky cca 8.244 ročně
Vypočtené dávky jsou před zdaněním.
Aktuální výše naspořených prostř. na výsl. pen. je 107.509 Kč, jednorázové vyrovnání 99.772 Kč po zdanění.
blackwork píše:Penzijko z transformovaného fondu převedeno na účastnický s dynamickou strategií, výsluhovka vybrána jednorázově ...
blackwork píše:Penzijko z transformovaného fondu převedeno na účastnický s dynamickou strategií, výsluhovka vybrána jednorázově ...
Zde je ale třeba brát do úvahy i výpovědní lhůtu. Ta bude v rámci zrušení smlouvy trvat 2 měsíce. Na převod peněz do nového penzijního fondu má pak společnost ještě další měsíc.
mlsal píše:Zhodnocuje se ti to logicky od okamžiku přestupu do DPS. Potřebuješ, aby akcie v té době byly co nejníže.
Jak víš, že výnos akcií za 7-12/20 bude +20%. Já bych spíš vzhledem k recesi čekal další propad.
fremantle píše:A "urychlování" toho procesu stejně nemusí mít žádný význam - pakliže si transformovaný fond převedu do povinně konzervativního účastnického fondu, který snad u všech penzijních společností investuje výlučně do stejných tříd aktiv (dluhopisy a peněžní trh), nejvýše se může více či méně lišit jejich poměr, tak nějaké kolísání, očekávat nemůžu. A pokud se mi bude jevit zajímavé část jednotek nebo i celý zůstatek z povinně konzervativního fondu investovat do dynamických fondů, převod jednotek je zpravidla realizovaný v řádu dní...
mlsal píše:satinst,
v březnu jsi jednu smlouvu vypovídal, tak kolik těch smluv máš?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků