od Solymr 14. 4. 2020 20:35
jurabike: Úplně s vámi názor, že ŽP je dobré primárně pro prodejce, nesdílím. Za dobře nastavených podmínek může být výhodné i pro klienta. I když co je ta výhodnost? Zde bych se omezil pouze na ŽP, protože jiná pojištění mi nepřijdou tak drahá (majetková, povinné ručení), resp. v ročním souhrnu člověk zaplatí 50 % i více právě za ŽP. Zpět k oné výhodnosti - již několik let se cituje názor, že tohle pojištění nemá být "teď jsem si zlomil ruku, chci z toho vytřískat co nejvíce" "teď jsem dva týdny doma na neschopence, ať mi pojišťovna to řádně zaplatí" a že to má být spíše na zajištění toho co do zdraví horšího a finančně náročnějšího.
Jenže např. nyní mám pojistku nastavenou jako svobodný, bezdětný, bez hypotéky a jiných závazků u pojišťovny A, která vyšla nejlevněji. Na což mnozí upozorňují, že nejlevnější produkt je nejlevnější z nějakého důvodu - problém. Za druhé - se něco z výše uvedeného "svobodný, bezdětný, bez hypotéky a jiných závazků" změní, pak má pojistka nebude stačit, ale zároveň budu o nějaký rok starší než v době, kdy jsem tuto pojistku zakládal, a tak nová pojistka už bude dražší nebo s výlukami. Další problém - pojistné podmínky jsou tak obsáhlé, že můžu zlehka obvinit samotné hráče v tomto procesu zainteresované (pracovníci pojišťovny, poradci), že je neznají dopodrobna. Jen doufám, že už z trhu vymizeli prodejci upřednostňující úrazové pojištění před tím, kdy člověka do nesnází přivede nemoc.
PatrikChrz: Myslím, že rezervotvorné životní pojištění je už mrtvé ne? Aspoň by mělo být! Ty poplatky v něm! Vaše přirovnání je trefné, jen k čemu by to šlo přirovnat v reálné situaci? Kolo=klient bez ŽP, elektrokolo=klient s ŽP, skůtr/moped=klient se statisícovými rezervami + s ŽP? Jen je jaksi složitější si vytvořit rezervy na ty zdravotně nejhorší následky, takže pro velkou část populace je cesta ŽP tou správnou.
mlsal: Teď jste mě neskutečně potěšil. Tu knihu mám objednanou, navíc letos v březnu vyšlo nové vydání (podruhé navíc - na Grada.cz jsou slevy na vybrané knihy, např. i Inteligentní investor a mají skladem!). Od p. Syrového jsem již četl Investování pro začátečníky a od p. Tyla 10 způsobů jak se (ne)nechat připravit o peníze.
O Mutumutu jsem taktéž něco četl. Ale jak jsem psal výše a platí to snad pro vše - je to nejlevnější zároveň nejlepší? Sleva za pohyb, za absolvovanou prohlídku, to je na druhou něco, co jen tak některé pojišťovny nemají. Podobně odlišující se od zbytku pojišťoven vznikl koncept První klubová pojišťovna, mělo to být snad něco jako P2P v oblasti pojištění, ale moc to neklaplo, přejmenovali se na mypillow.cz a nabízí (asi) víceméně jen povinné ručení. Škoda.