od PatrikChrz 22. 12. 2006 08:02
Samostatné životní pojištění má tu výhodu, že je možné (za předpokladu splnění ostatních podmínek) u něj uplatňovat daňový odpočet, což u pojištění dospělého + dítěte není možné (není splněna podmínka stejný pojistník a pojištění)
Pokud se pojištění uzavírá zároveň s hypotékou, může to přinést některé výhody, např. výhodnější pojistné nebo lepší sazba pojistného, ale hlavně jistota, že daná banka danou pojistku akceptuje (někdy je to výslovně "úřednický souhlas", třeba proto, že chtěji, aby měl klient pojistku u stejné finanční skupiny (dvojí zisk))
Záleží na tom, co člověk chce. Mě připadá zbytečné si uzavírat rezervotvorné pojištění (kapitálové, investiční), kde bude zhodnocení výrazně menší než úroky placené na hypotéce, spíš bych šel do rizikového. Ty existují dva druhy:
a) s lineární částkou
b) s klesající částkou
To druhé je levnější a dá se říci, že kryje jen aktuální výši úvěru (za předpokladu lineárního splácení). Nevýhoda je ta, že obvykle neobsahuje riziko sebevraždy, na rozdíl od toho s lineární částkou, kde je riziko sebevraždy po dvou letech od uzavření pojištěí kryto (může se to zdát nepodstatné, ale není dnes neobvyklé, když policie uzavře vraždu jako sebevraždu).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.