Daně 2022 - 2023

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tojejedno2 14. 8. 2023 07:35

Jen doplním, že celý tenhle dotaz je o tom, jak to udělat správně v daňovém přiznání.
Tak jako tak na tom není výdělek a daň z toho platit nebudu. Jde mi o to, aby baba na FÚ nepindala, že tam mám něco blbě a nemuselo se předělávat DP. Mám tam totiž řadu jinýchj příjmů jak v par. 8,9 a 10.

Rop:
v tom papíře od pojišťovny je přímo uvedeno "částka před zdaněním". Jinak ta smlouva nadále běží.

Uplatnil sis někdy neznanitelné části daně z titulu úhrady pojistného? NE
Přispíval ti zaměstnavatel? NE

vpe: nevydělal, ale je to příjem, takže ho musím uvést. Článek se týká zrušení, já mám ale jen částečný odkup.

tom brava: pokud by se měl uplatnit časový test, tak právě část těch odprodaných jednotek test splňuje, ale některé byly nakoupeny před méně než 3 lety.
To je tedy otázka, jestli můžu uplatnit časový test. Pokud ano, bylo by to jednoduché. Ale těžko říct, jestli se i toto považuje za cenný papír. Podle tohoto článku to nevypadá, že by to tak bylo:
https://www.banky.cz/poradna/castecny-o ... pojisteni/
tojejedno2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 14. 8. 2023 07:48

1. Co takhle si najít daňového poradce?
2. To bych ten papír musel vidět - tím se zase vracíme k bodu 1. :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tojejedno2 14. 8. 2023 11:59

Nic víc tam není

Obrázek
tojejedno2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 14. 8. 2023 14:27

:lol: Mám tomu rozumnět tak, že X je stále stejné číslo?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tojejedno2 24. 8. 2023 10:24

Ano a Y taky
tojejedno2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 24. 8. 2023 13:05

Takže legislativní podvozek:
§ 8 odst. 1 písm. f):
Příjmy z kapitálového majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 odst. 1 nebo § 7 odst. 1 písm. d), jsou
f) plnění ze soukromého životního pojištění nebo jiný příjem z pojištění osob, který není pojistným plněním a nezakládá zánik pojistné smlouvy, po snížení podle odstavce 7,

§ 8 odst. 7 (jen to důležité):
Odkupné se pro zjištění základu daně snižuje o zaplacené pojistné s výjimkou pojistného
§ 8 odst. 3:
Příjmy uvedené v odstavci 1 písm. a) až f) a i) a úrokové příjmy a jiné výnosy z držby směnky vystavené bankou k zajištění pohledávky vzniklé z vkladu věřitele [odstavec 1 písm. h)], plynoucí ze zdrojů na území České republiky, jsou samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně (§ 36).
§ 36 odst. 2 písm. o):
Zvláštní sazba daně z příjmů pro poplatníky uvedené v § 2 a 17, pokud není v odstavci 1 nebo 5 stanoveno jinak, činí 15 %, a to
o) z příjmu plynoucího fyzické osobě při zániku smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem, smlouvy o penzijním pojištění a smlouvy na soukromé životní pojištění ve formě odbytného nebo jiného plnění souvisejícího se zánikem penzijního pojištění nebo odkupného, sníženého podle § 8,

V tvé praxi to znamená, že pojistné pokrylo odkupné. Každopádně tento příjem zdaňuje pojišťovna srážkovou daní, takže i kdyby to udělala blbě, tak ty jej do přiznání neuvádíš.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Honza38 17. 9. 2023 20:46

Ahoj, nevěděl by někdo o nějaké šikovné účetní na občasné účetní konzultace? Moje se odstěhovala mimo ČR. Ideálně Praha.
Honza38
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 17. 9. 2023 21:08

A nepotřebuješ spíš daňového poradce? :roll: :hm
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 17. 9. 2023 21:54

@Honza38: Rop se ti hlásí sám, jakožto daňový poradce ;-)
Milos
Diskutér

Předchozí stránka