Danění kryptoměn

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hemirt 24. 1. 2025 21:12

Rop píše:6. To se snad neoceňuje na burze? Není to měna, takže přepočítat přes třetí měnu je na nic. Pokud děláš směnu elektronického tokenu, tak prodejní cena je hodnota nově nabytého tokenu. Tu vyčíslíš v měně burzy a převedeš na CZK dle zákona.
Zapomeň na to, že EURC a USDC jsou peníze. Je to movitá věc. Místo toho si představ hřebíky.

Jo ale tady myslím jak máš ocenit ty EURC/USDC? Prostě dáš X EURC a dostaneš Y USDC. To máš jako že vyměníš hřebíky za rohlíky. Tam je přímá směna mezi EURC/USDC. No a právě ten EURC prodává přímo Circle za eura, zatímco USDC prodává Circle přímo za dolary (1:1). Případně na burzách někdy bývají páry EURC/EUR a USDC/USD, dokonce i EURC/USD nebo USDC/EUR...

Tedy mi to připadá, že když oceníš ty X EURC za X eur, a Y USDC za Y usd, tak potom při použití jednotných kurzů můžeš mít v tom rozdíl.

Takže jako jde o to, jak onen token máš vůbec ocenit, když děláš přímou směnu tokenu za jiný token.
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 24. 1. 2025 22:06

Vždyť jsem to psal - burzovní cenou nabývaného tokenu. Pokud se token USDC obchoduje v USD, tak vezmu cenu v USD a přepočítám jí na CZK kurzem dle českého zákona.

Pokud měníš hřebíky za rohlíky, tak prodej hřebíků oceňuješ tržní cenou rohlíků.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod kacher 2. 2. 2025 14:12

Ahoj, abych to shrnul - jsme nejspis par dni od toho, co zakon bude schvalen, ale existuji porad nejasnosti ohledne:

1) kdy vlastne nabyde ucinnosti casovy test. Nejpozdeji by to bylo 1. 1. 2026. Nebo drive, ale to by k tomu muselo byt nejake prechodne stanovisko, ktere zatim neni?

2) bude platit casovy test na aktiva porizena pred schvalenim/ucinnosti zakona? Je toto skutecne nejasne?

3) zpusob prokazovani splneni casoveho testu. bude mozne argumentovat treba tim, ze mam UTXO na blockchainu, ktere v dobe jeho poslani na burzu a prodeje bylo starsi nez 3 roky? Myslim, ze je to dukaz velmi silny, ale je nekde receno, ze bude prijatelny pro financak? Urcite bude existovat spousta starych coinu, ke kterym lide nebudou mit jasne doklady a cas porizeni, at uz proto, ze pochazi ze zkrachovalych burz, byly koupeny peer-to-peer nebo v non-KYC bitcoin automatu, nebo byly vymeneny za nejakou sluzbu.

Vsechny 3 veci mne pripadaji docela zasadni a doufam, ze v nich brzy bude jasno.
kacher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 3. 2. 2025 07:07

ROP uz vse vysvetlil (1,2), kdyz nebude nejaky report z MF nebo GFR, tak se muze stat, ze plati az pro krypto porizene po vydani ve sbirce.
Opet se mi potvrdilo, ze politici jsou amateri, resp. dalsi urednici, kteri se spolupodileli na tvorbe zakona, ze tohle neosetrili. Ja takhle pracovat, ze neco "vyrobim" a hned je to paskvil, tak nevim nevim :roll:

3) - dokazu si predstavit, ze budes vysvetlovat, odkud dane penize na nakup pochazely. A dalsi stourani se ve vypisech, jestli jsi nezapomel nekdy neco zdanit.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 3. 2. 2025 08:30

Úředníci s tím nemají co dočinění. Naopak MF a GFŘ novelu odmítalo. Je to poslanecký pozměňovák z výboru.

3. To stejně potřebuješ kvůli AML.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod meme1255 3. 2. 2025 11:14

Akademiky: Pokud je prodej krypta (=věci) učiněn se ztrátou, tak není potřeba přiznávat nic (zisk nevznikl)? U CP jde o příjem, tam to potřeba je (když to je přes 100k).
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kacher 3. 2. 2025 13:04

Ptam se proto, ze existuji pripady, kdy nemit doklady je imo zcela legitimni a nejedna se o zadne prani spinavych penez. Pokud se casovy test nebude vztahovat jen na nove coiny porizene po schvaleni zakona, tak by se jeho splneni dalo prave prokazat tim, ze UTXO pred zaslanim na burzu se alespon 3 roky nepohlo. Priklady:

1) koupil jsem si Bitcoin v non-KYC automatu v roce 2016 za hotovost, kdy jsem za ne zaplatil treba celkove (mohlo to byt vice nakupu) kolem 20 000 (nevelka suma). Uctenky budto jiz nemam a i kdybych je mel, tak nejsou vedeny na moje jmeno, protoze hotovost a non-KYC. pri soucasnych valuacich jsou treba coiny uz v hodnote kolem 10 milionu (protoze Bitcoin od te doby udelal pres 400x narust na cene).
2) v letech 2015-2016 jsem si obcas prilezitostnou praci online privydelaval pri studiu na VS a byl jsem placen v kryptomene. Jednalo se o privydelek do 30 tisic rocne. Nic jsem nedanil ani danit v te dobe nemel/nemusel. Slo vicemene o peer-to-peer transakce, ke kterym nemam slusne doklady/papirovani. Moje coiny nyni maji hodnotu treba 15 milionu.
3) to same jako dvojka, ale dejme tomu, ze neslo o prilezitostnou cinnost nebo slo o vice penez a cela vec mela byt v te dobe zdanena. Celkova skoda na dani za oba roky mohla byt treba kolem 60 tisic korun (vydelek kolem 300 tisic celkove). Neslo o zadnou trestnou cinnost typu prodavani drog nebo ransomware. Coiny jsou z hlediska blockchain analyzy ciste. Moje coiny nyni maji hodnotu 40 milionu. Na rozdil od predchozich pripadu byl porusen zakon (kraceni dani), ale vzhledem k tomu, ze se to stalo pred 8-9 lety, tak uz je cela vec promlcena a dan nemuze byt dodatecne vymerena a ani za kraceni nemuzu byt jiz trestne stihan.

Rekl bych, ze takovychto pripadu bude relativne hodne. Znovu, nejedna se o prani penez. Cekal bych, ze AML bude resit spise burza (a mozna banka) nez-li financak, kterej bude zajimat spise, jestli byla z prodeje coinu zaplacena dan (i kdyz ja nevim, bavime se vzhledem k zhodnoceni o relativne velkych castkach). Proto se ptam, jestli z hlediska casoveho testu bude financaku stacit dukaz skrze blockchain (coz uplne neresi AML, ale casovy test snad ano). Jak by se v techto pripadech resilo AML netusim, asi je to dost individualni. Nicmene to podle me prilis s danemi nesouvisi.
kacher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 3. 2. 2025 18:18

Logika rika ze ano(stari UTXO), ale nekteri bernaci dokazou byt docela kreativni(nechci psat bez logiky) :-).
Zatim nevime podstatne veci jake budou platit, ale urcite se budou nasledne resit i tve otazky, nemyslim si, ze jsi jediny(nejsem si jisty, jestli taky dohledam vsechny FIAT transakce svych starych coinu)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 4. 2. 2025 17:21

meme1255: prodej krypta se ztrátou se v přiznání samozřejmě uvádí.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 2. 2025 17:47

Česko se díky této regulaci posouvá mezi evropské lídry v krypto prostoru, což může přilákat zahraniční firmy a investice do České republiky.

Prezident Petr Pavel podepsal časový test pro osvobození hodlování kryptoměn od daně

Ted jeste zjistit, jak to vlastne bude platit :D
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 6. 2. 2025 18:03

V tom článku to jasně píšou, jak to bude platit:

Zákon byl podepsán 6. února 2025 a platit začne po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Prodeje kryptoměn před tímto datem se řídí starými pravidly, ale časový test bude mít retroaktivní účinek, což znamená, že doba držení se vztahuje i na aktiva nakoupená před účinností zákona.

Pokud jste si tedy Bitcoin nebo jinou kryptoměnu koupili například v roce 2021, po prodeji v roce 2025 již daň platit nemusíte. S případným prodejem pochopitelně musíte počkat na nabytí účinnosti zákona. To obvykle netrvá déle než cca 30 dní od schválení.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 6. 2. 2025 20:47

Milos: Je možné, že takto to bude vykládat i soud za několik let. Každopádně cest je mnohem více.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 7. 2. 2025 08:21

@Milos Ja to tak laicky chapu a chapal od zacatku(jakoze pouziji selsky rozum, jak to navrhovatele planovali), ale ROP to tu stale rozporuje chybejicici prechodnymi ustanovenimi a soudama, takze problem v zakonu nejspise nejaky je :-|

Takze cekam na definitivum - nejaky pravni vyklad nebo neco od uredniku GFR, resp. MF.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod exi_ 7. 2. 2025 09:59

Milos píše:V tom článku to jasně píšou...

V tom článku taky píšou tohle:
Při překročení limitu se daň vztahuje pouze na částku nad 100 000 Kč.

Což je nejspíš úplná blbost, takže bych si dával pozor. Může to být tvrzení z ranku "přání otcem myšlenky".
exi_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 7. 2. 2025 15:58

exi_: toho jsem si ani nevšiml :lol:

milos: ten článek je o ničem. To je fakt výklad z říše snů.

slavo963: to vykládat nebudou. O to se budeme soudit - ještě tak 8 let.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka