od kacher 3. 2. 2025 13:04
Ptam se proto, ze existuji pripady, kdy nemit doklady je imo zcela legitimni a nejedna se o zadne prani spinavych penez. Pokud se casovy test nebude vztahovat jen na nove coiny porizene po schvaleni zakona, tak by se jeho splneni dalo prave prokazat tim, ze UTXO pred zaslanim na burzu se alespon 3 roky nepohlo. Priklady:
1) koupil jsem si Bitcoin v non-KYC automatu v roce 2016 za hotovost, kdy jsem za ne zaplatil treba celkove (mohlo to byt vice nakupu) kolem 20 000 (nevelka suma). Uctenky budto jiz nemam a i kdybych je mel, tak nejsou vedeny na moje jmeno, protoze hotovost a non-KYC. pri soucasnych valuacich jsou treba coiny uz v hodnote kolem 10 milionu (protoze Bitcoin od te doby udelal pres 400x narust na cene).
2) v letech 2015-2016 jsem si obcas prilezitostnou praci online privydelaval pri studiu na VS a byl jsem placen v kryptomene. Jednalo se o privydelek do 30 tisic rocne. Nic jsem nedanil ani danit v te dobe nemel/nemusel. Slo vicemene o peer-to-peer transakce, ke kterym nemam slusne doklady/papirovani. Moje coiny nyni maji hodnotu treba 15 milionu.
3) to same jako dvojka, ale dejme tomu, ze neslo o prilezitostnou cinnost nebo slo o vice penez a cela vec mela byt v te dobe zdanena. Celkova skoda na dani za oba roky mohla byt treba kolem 60 tisic korun (vydelek kolem 300 tisic celkove). Neslo o zadnou trestnou cinnost typu prodavani drog nebo ransomware. Coiny jsou z hlediska blockchain analyzy ciste. Moje coiny nyni maji hodnotu 40 milionu. Na rozdil od predchozich pripadu byl porusen zakon (kraceni dani), ale vzhledem k tomu, ze se to stalo pred 8-9 lety, tak uz je cela vec promlcena a dan nemuze byt dodatecne vymerena a ani za kraceni nemuzu byt jiz trestne stihan.
Rekl bych, ze takovychto pripadu bude relativne hodne. Znovu, nejedna se o prani penez. Cekal bych, ze AML bude resit spise burza (a mozna banka) nez-li financak, kterej bude zajimat spise, jestli byla z prodeje coinu zaplacena dan (i kdyz ja nevim, bavime se vzhledem k zhodnoceni o relativne velkych castkach). Proto se ptam, jestli z hlediska casoveho testu bude financaku stacit dukaz skrze blockchain (coz uplne neresi AML, ale casovy test snad ano). Jak by se v techto pripadech resilo AML netusim, asi je to dost individualni. Nicmene to podle me prilis s danemi nesouvisi.