Pronájem bytu-odpisy nemovitosti,úroky,ztráta z podnikání

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 9. 3. 2025 13:56

Ne. To zákon o daních z příjmů neumožňuje.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 12. 3. 2025 06:49

Prosím pěkně o radu ohledně kuchyňské linky s vestavnými spotřebiči, vestavné skříně a instalovaného stropního osvětlení.

Tyto byly pořízeny před zahájením pronájmu. Budou patřit do vstupní ceny a odepisovat se spolu s nemovitostí, nebo se jedná o výdaj daného roku?
Cena skříně, kuchyně i osvětlení byla pod limitem 80 000 Kč a setkal jsem se s výkladem, že pro odpis s nemovitostí musí být splněna kumulativně podmínka pevného spojení s nemovitostí i limitu technického zhodnocení.

A ještě jeden aspekt, co když výše uvedené bude zakoupeno v roce 2025 a vlastní nemovitost přejde do mého vlastnictví až 2026. Kam v takovém případě s okamžitými výdaji, mohu je zahrnout jako výdaj k danění příjmu z již probíhajících pronájmů v roce 2025?

Moc děkuji. Tap
Tapir011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 12. 3. 2025 14:18

Pokud není splněn limit 80 000 Kč, tak to může být jednorázový výdaj nebo zvyšovat cenu majetku. Je možné se rozhodnout.

Nechápu, jak by mohla být kuchyně zaplacena dříve, než bude ve vlastnictví nemovitost.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 12. 3. 2025 16:08

Děkuji Rope, možnost volby pak vysvětluje protichůdné postupy různých daňových poradců.

Kuchyňskou linku se spotřebiči je možné zakoupit a v bytě uskladnit v předchozím roce na základě zaměřovacího dne v bytě u developera (plánováno 9/2025), přičemž k vlastnímu převodu bytové jednotky dojde nejspíše až v roce následujícím (1Q/2026). Lze se prosím i v tomto případě rozhodnout pro variantu jednorázových výdajů, nebo odpisu s nemovitostí?
Tapir011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 12. 3. 2025 19:54

Já bych to jako daňově účinný výdaj neuplatnil. Spíš bych řekl, že to bude součástí vstupní ceny bytu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 12. 3. 2025 22:07

Děkuji za konzultaci, citim to stejně.

Budu se snažit maximálně upřednostnit zařazení do vstupní ceny: krom kuchyňské linky i stropní svítidla a předokenní žaluzie - to vše chápu-li správně - by neměl být problém (pevné spojení s nemovitostí).

A movité věci typu volně stojící lednice či pračka nejlépe až v roce faktického nabytí vlastnických práv a do jednorázových výdajů.
Tapir011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 13. 3. 2025 06:57

Movité věci - a ty snad budete pronajímat?
Spousta pronajímatelů na to zapomene, protože movité věci nejsou součástí nemovitosti, takže se musí ve smlouvě specifikovat (a za mě i rozdělit nájemné za nemovitou věc a za movité věci).
Protože nemůžete mít daňový výdaj na něco, z čeho není daňový příjem.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 13. 3. 2025 10:35

Ve smlouvách mám uvedeno, že "byt je pronajímán s vnitřním zařízením a vybavením", kde je vyjmenováno co to je (pračka, lednice, dvoulůžko, sedačka, židle...).
Částka je však uvedena souhrnná jako "nájemné".
Pouze u jednoho bytu mám na žádost nájemce (příspěvek na bydlení) částku rozdělenu na samotnou nemovitost a vybavení.
Oddělené jsou vždy zálohy na energie a služby.

Měl jsem za to, že takto je to možné a například koupě nové pračky je jednorázový výdaj a pokud není movitá věc v částce nad 80.000 Kč, nijak se neodpisuje.

Na skutečné výdaje přecházím až s letošním daňovým přiznáním a učím se to, budu rád, když mne poučíte, abych se vyhnul zbytečným chybám a potížím s FÚ.
Tapir011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod František Ingr 19. 3. 2025 19:55

Ahoj,

prosím o radu ohledně stanovení vstupní ceny nemovitosti při přechodu z paušálních výdajů na skutečné. Byt byl koupen v roce 2015 a byla provedena kompletní rekonstrukce (byt byl v původním stavu z r. 1968). Od 2016 pronajímán s použitím paušálních výdajů. Nyní, pro DP za rok 2024 přechod na skutečné výdaje. Pokud chápu správně, potom vstupní cena bytu pro odpisy by měla být pořizovací cena navýšená o související náklady kam se, předpokládám, započítá i ta rekonstrukce. Co když ale již nejsou k dispozici doklady k provedené rekonstrukci? Pokud náklady rekonstrukce započítám a následně po mě bude FÚ požadovat i jejich doložení, lze argumentovat uplynutím doby, po kterou je nutno doklady archivovat?

Děkuji
František Ingr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 19. 3. 2025 20:24

Pořád eviduji faktury na stavbu bramborány postavené 3 roky před mým narozením, protože daňově stále není odepsána. Žádná doba po které uplyne lhůta pro archivaci pořizovací ceny dlouhodobého majetku neexistuje.
Nedoložíš, tak nemáš nárok na odpisy. To, že nemáš doklady je tvoje chyba. Já vyhazuji doklady jen za věci, které již nemám (a to jen za drobnosti typu oblečení).
Rop
Administrátor

Předchozí stránka