Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod meme1255 13. 4. 2025 13:56

Já bych to viděl prostě na použití truncation, tj. prostě se tvářím, že tam desetinná místa nejsou, přesně podle instrukce.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 13. 4. 2025 15:30

Zaokrouhluje se aritmeticky na celá čísla. Například 158,32=158 a 158,51=159.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 4. 2025 15:49

Pokud mne broker cast roku strhaval z volnych prostredku srazkovou dan a od poloviny roku uz ne - v DP se tvarim, ze tyto vynosy jsou jedna polozka a jeden radek, tzn. zapocitavam strzenou dan vuci cele sume uroku pripsanych od daneho brokera v danem roce, nebo jen vuci te casti uroku, ze kterych bylo srazeno?

Obdobne u akcii - zcasti mam u daneho titulu srazenu dan z divi, cast vyplacenu nahradou (payment in lieau) bez srazky.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Alpha8520 13. 4. 2025 20:15

Prodej akcií do 100k ročně se nemusí ani uvádět nebo se musí uvést, ale nedaní se?
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 13. 4. 2025 21:04

octaviampi: postupuješ dle smlouvy o zamezení dvojího zdanění a následně dle zákona. Pokud ti byla srážena srážková daň v rozporu se smlouvou o zamezení dvojího zdanění, tak si ji v ČR neuplatníš.

Alpha8520: osvobozené příjmy se do přiznání neuvádí (a s nimi související všechny výdaje)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 4. 2025 22:11

Ona nebyla srazena v rozporu, ale v polovine roku jsem brokeru dorucil papir s domicilem a prestal strhavat.

Jde mne o to, jestli je to obdobne, jako se slevou na dani. Tedy ze je za cely rok bez ohledu na to, v kolika mesicich jsem vydelaval. Tj. zda kdyz mam treba z dane divi milion a broker srazel jen z polovicni castky, tak co se vlastne uvede v priznani, resp. v priloze a seznamu.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 14. 4. 2025 10:17

Takže byla sražena v rozporu se smlouvou. Ty jsi rezident ČR, jenom jsi to nedoručil brokerovi. Ne že jsi byl rezident jiného státu. Tato daň nelze započítat.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 14. 4. 2025 13:40

Děkuji
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Alpha8520 14. 4. 2025 14:30

Rop píše:Alpha8520: osvobozené příjmy se do přiznání neuvádí (a s nimi související všechny výdaje)

Dík za info
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod huhuhugo1 18. 4. 2025 11:00

Ahoj, v daňovom priznaní FO uvádzam na r. 38 príjmy z úrokov zo Slovenska. Žiadna daň nebola strhnutá (banke som dokladal potvrzení o domicilu) a teda neuplatňujem nárok na vylúčenie dvojitého zdanenia. Musím aj tak vyplňovať "Príloha 3" a prikladať prílohu "Seznam pro poplatníky uplatňující nárok na vyloučení dvojího zdanění podle § 38f odst. 10 zákona"? Ďakujem.
huhuhugo1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 4. 2025 15:00

Žádnou zahraniční daň neuplatňuješ, takže nevyplňuješ přílohu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod huhuhugo1 18. 4. 2025 16:56

Ďakujem.
huhuhugo1
Návštěvník

Předchozí stránka