Ahoj,
chtěl bych se v této souvislosti zeptat, zda je možné, aby nějaký z členů nově vznikajího sdružení při vstupu do sdružení zaplatit poplatek - něco jako podílnictví na vznikajícím sdružení.
Rodí se nám velmi vážná možnost spolupráce na obchodu a rozhodujeme se, co by bylo administrativně nejvýhodnější - buď každý sám za sebe, svojí evidenci atp., což má nevýhody, že nemůžeme právně vystupovat jako jeden objekt vzhledem k zákazníkovi, druhou variantou je založení s.r.o., což by ale následně bylo podle mého názoru administrativně neúměrně náročné a poslední variantou je založení onoho sdružení. Jenže jde mi o to, zda by do smlouvy bylo možné, že mi každý z podílníků zaplatí určitý obnos - něco jako možnost se podílet na dané podnikatelské činnosti. Samozřejmě uplně nádherné by bylo, kdyby si to mohli dát do evidence jako náklad, ale není mi vůbec jasné, jak toto sepsat/napsat, aby to všude prošlo a bylo korektní (já bych to měl jako příjem??)...
A když už jsem u toho, existují nějaká pravidla pro určení tohoto podílnictví? Například na základě obratu, respektive zisku? Zase aby to nebylo napadatelné nebo něco podobného nebo je to pouze a jen na základě dohody smluvních stran.
Díky za rady někoho zkušenějšího