Nazdar, vim ze to neni zrovna tema do tohoto fora, ale na internetu koluje spousta ruznych informaci a tady se myslim nejvic vyznate...
O co jde...mam znameho v americe a chci si odtamtud nechat poslat notebook Dell. V USA se plati misto DPH tzv "sales tax", na floride konktretne 7,5%.
Kdyz necham notebok poslat ke znamemu, zaplatim sales tax, on pote kdyz bude notebook posilat me, tak by mel dostat tech 7,5% zpatky (na celnici???) a ja bych mel zaplatit u nas clo (na ntb 0%) a ceske DPH 19%, je to tak??? Dlouho jsem se snazil prijit na to jak platbu DPH obejit, ale na nic kloudneho krome uvedeni nizsi ceny baliku jsem neprisel (a to mi za ten risk nestoji).
Na druhou stranu mamka ma firmu, ale problem je v tom, ze americky dell mi neumozni objednat notebook na ceskou firmu a tedy to stejne musim poslat znamemu a faktura tedy bude na nej. Kdyz by mamka na firmu koupila notebook od nej jako od fyzicke osoby, treba i pres ebay, tak si ho asi stejne nemuze odepsat z dani nebo ano?
Dokonce jsem cetl ze kolikrat se v tom nevyznaji ani sami celnici, je v tom opravdu takovy bo**el???
Diky moc za odpovedi