Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 15. 5. 2024 14:01

Proč by je nemohli použít? Dokumenty z vlastní vyhledávací činnosti jsou to hlavní co berňáci používají.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod M4tel0te 16. 5. 2024 11:27

Ahoj, rychlý dotaz.

Včera jsem odesílal přes datovku přehledy pro OSSZ. Měl jsem XML předvyplněné od účetní a akorát jsem tam doplňoval některé osobní údaje. Částky jsou tedy správně, alespoň tomu nyní věřím. Ve formuláři ale bylo chybně uvedeno
"Daňové přiznání podáno po 1.4 elektronicky" a bylo zaškrtnuto ne. Já si toho nevšiml a odeslal jsem to takto, přičemž správná odpověď v mém případě je ano. To by měla být jediná chyba. Jak mám postupovat? Je toto hodno opravného přehledu? Co jsem tak pochopil, tak opravný přehled se podává pouze, pokud by to mělo vliv na vyměřovací základ a toto by vliv mít snad nemělo. Nebo se pletu?

Díky za odpověď.
M4tel0te
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 16. 5. 2024 12:51

Nevidím důvod proč by to nešlo udělat formou opravného přehledu. Pravda v daních to je napsáno přímo v daňovém řádu, v zákoně o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti to takhle naplacato napsané není.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod M4tel0te 16. 5. 2024 13:14

Díky za odpověď. Já zatím akorát dostal od ČSSZ automatickou zprávu, že moje podání bylo přijato. Nebudu tedy čekat na reakci ČSSZ a pošlu v následujících dnech opravný přehled. Co mě právě odradilo bylo to, že v sekci "Údaje o opravném přehledu" se všude píše, že mam uvést Datum zjištění nové výše vyměřovacího základu. A všude na webu mají, jak se chovat, pokud je zjištění vyměřovací základ vyšší nebo nižší. Ale nikde nejsou informace o tom, jak postupovat, když poseru nějakou drobnost (např. chyba ve jméně, adrese, nebo v tomto, co uteklo mně).
M4tel0te
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 16. 5. 2024 18:50

Bych s tím nic nedělal pokud tam není chyba v částce nebo plátce.
Že jim to přišlo elektronicky poznaj i bez zaškrtnutí. Rozhodně nebudeš jedinej.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 16. 5. 2024 19:22

Nepoznají ale, že elektronicky po 1.dubnu posílal daňové přiznání.
Já bych zkusil zavolat na ČSSZ a zeptal se, jak by se tato situace měla řešit. Třeba řeknou, že to ničemu nevadí a není potřeba to nijak řešit.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 16. 5. 2024 19:29

polda: v přehledu pro sociálku se zaškrtává, že jsi přiznání podal elektronicky po 1. 4. (respektive po 2. 4. by mělo být správně). To fakt na sociálce nepoznají, že podal přiznání elektronicky a po 2. 4.
Pokud to nezaškrtneš, tak přehled jsi měl podat 2. 5. a zaplatit doplatek 10. 5. a nové zálohy máš od června.
Pokud to zaškrtneš, tak přehled jsi měl podat 3. 6. a zaplatit doplatek 11. 6. a nové zálohy máš od července.

Pokud nezaškrtnul, tak je v prodlení s podáním i úhradou. Penále za pozdní úhradu se počítá dle NOZ, za nepodání přehledu je flastr 50 000 Kč. A to vše kvůli jednomu blbému zaškrtávátku.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod M4tel0te 16. 5. 2024 20:42

Ok, zítra podám opravný přehled a zaplatím dle nového přehledu. Za ten chybně podaný jsem ještě nic neplatil. Předpokládám, že je to ok?

Díky Ropovi za kvalitní informace.
M4tel0te
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 21. 5. 2024 16:55

Už ten flastr někomu předepsali?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod stanickses 20. 6. 2024 08:47

Mám dotaz ohledně OSVČ, manželka fakturuje firmě a teď bude muset firmě uhradit obědy, řekněme v nějaké úhrnné sumě 5 tisíc. Firma vystavila fakturu a má to být zápočtem vůči faktuře od manželky firmě a já jsem přemýšlel jak to potom je při zdanění, protože nevede účetnictví, uplatňnuje náklady paušálem z příjmu. Logické by mi přišlo aby zdanila celý příjem nehledě na těch 5 tisíc, ale na účet přijde minus 5 tisíc. Děkuji
stanickses
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 20. 6. 2024 09:57

Vzájemný zápočet je příjem a výdaj současně. Pokud příjem je daňový, tak se zdaní a výdaj je nedaňový mimo evidenci.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ninaa 26. 6. 2024 10:38

V práci jsme si přečetli v článku na penize.cz o tom, že starobní důchodce, který pracuje, sice od 1.7.24 přijde o státní příspěvek, ale bude si moci odečíst z daňového základu svoji měsíční úložku celou. Nepodařilo se mi najít v ZDP tahle výjimka pro důchodce, prosím Rope, můžeš sem napsat, jestli to tak opravdu je?
Citace z článku:
"Navíc, jak doplňuje mluvčí asociace Sedláček, pro některé seniory může být ztráta státního příspěvku kompenzovaná úsporou na daních. „Penzista, který pracuje, nebo má příjmy například z pronájmu bytu či chalupy, si nově bude moct své měsíční úložky na penzijko odečíst ze základu daně, a to už od první koruny,“ říká Sedláček.

Ostatní klienti si přitom budou moci od července odečíst z daňového základu jen část vkladu přesahující 1700 korun, tedy nové maximum pro nárok na státní příspěvek (dosud to je 1000 korun).

Pokud by tedy důchodci spořili dál například tisíc korun měsíčně, mohou si odečíst od základu daně až 12 000 korun ročně, jim může snížit samotnou daň až o 1800 korun ročně.

Zdroj: https://www.penize.cz/starobni-duchod/4 ... .seznam.cz
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 26. 6. 2024 11:13

Vždyť tak to bylo vždycky. Nezdanitelná část vždy byla z toho co přesahovalo základ pro státní podporu. Pokud státní podpora bude 0 Kč, tak nezdanitelná část bude od 1 Kč. Zákon o daních z příjmů se v tomto smyslu vůbec nezměnil.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ninaa 26. 6. 2024 12:58

Díky za odpověď, už je mi to jasné.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 1. 7. 2024 21:01

To ma jaky smysl, aby starobni duchodce dale daval penize do DP?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka