Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2025 21:23

Řekl bych, že v oblasti daně z příjmů z prodeje CP se od roku 2021 nic zásadně nezměnilo a informace uvedené v tom článku jsou platné i dnes :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 29. 1. 2025 20:51

Myslíš kromě stanovení kurzů a maximálního limitu pro osvobození?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 29. 1. 2025 21:26

Když má @jannk zisk z prodeje CP nějakých 100000Kč, tak si myslím, že se nepohybuje v kategorii maximálního limitu 40mil.Kč pro osvobození :nenapadne Nicméně pro samostudium mu tedy doporučím raději tento článek https://danesestandou.cz/zdaneni-cennyc ... pokrocile/, který zahrnuje i novinky pro rok 2025.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Dvorik 2. 2. 2025 17:50

Nevim, co zas delaji na MojeDane, ale nefunguje spustit pruvodce pro Dan z prijmu 2024.
Funguje jen ten jejich chaoticky/zastaraly formular.
Dvorik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Drejkou 7. 2. 2025 02:22

Zdravím, poradí mi někdo, jestli a jak letos udělat DP?
Za rok 2022 jsem ho ještě dělal, pak za 2023 ne protože jsem byl v paušálu a letos za rok 2024 si nejsem jistý.

Od 05/2022 jsem byl OSVČ, v roce 2023 jsem vstoupil do paušálu. Následně jsem v 02/2024 ukončil činnost. Tím jsem také vystoupil z paušálního režimu. Za leden a únor 2024 jsem ještě odváděl paušální zálohy, i když už jsem nic nevydělal (nezaplatili mi faktury). Po ukončení OSVČ jsem šel na ÚP a pobíral minimální podporu. Od 05/2024 mi byl přiznám id 1. stupně a od 07/2024 jsem pečující o osobu blízkou. Zaměstnán nejsem a nebyl jsem ani v roce 2024. Jestli se nepletu, měl bych kvůli těm 2 měsícům v roce 2024 odevzdat daňové přiznání? Pokud ano, mohu jej zadat online, když tam uvádějí, že online nelze za část zdaňovacího období? Nebo se v mém případě nejedná o přiznání za část období? Nezaplacené faktury se asi do přiznání neuvádějí, když jsem zaplaceno nedostal? To znamená že bych tam zadal příjmy "0"? V online aplikaci, je tam i část, kde se ptají na ten ID, to bych tam měl zadat?
Předem moc děkuji za radu.
Drejkou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 7. 2. 2025 16:54

Podmínky pro paušální daň při ukončení činnosti:
(2) Pokud poplatník přestal být poplatníkem v paušálním režimu před koncem zdaňovacího období z důvodu, že ukončil nebo přerušil činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti, je jeho daň za toto zdaňovací období rovna paušální dani, pokud poplatník
a) splňuje podmínky podle odstavce 1,
b) v části tohoto zdaňovacího období po dni, ve kterém přestal být poplatníkem v paušálním režimu, nevykonával činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti, a
c) do konce lhůty pro podání daňového přiznání za toto zdaňovací období
1. zahájí činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti, nebo
2. nezahájí činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti, nevede účetnictví a úhrn položek, o které by zvyšoval rozdíl mezi příjmy a výdaji, kdyby v tomto zdaňovacím období vedl daňovou evidenci, a příjmů ze samostatné činnosti nepřesáhl rozhodné příjmy pro zvolené pásmo paušálního režimu nebo pro vyšší pásmo paušálního režimu, pokud podá správci daně oznámení o jiné výši paušální daně na její výši odpovídající tomuto pásmu paušálního režimu.

K tomu je potřeba odst. 1:
(1) Daň poplatníka, který je na konci zdaňovacího období poplatníkem v paušálním režimu, je rovna paušální dani, pokud tento poplatník v tomto zdaňovacím období
a) rozhodné příjmy pro zvolené pásmo paušálního režimu
1. nepřesáhl, nebo
2. přesáhl, ale nepřesáhl rozhodné příjmy pro vyšší pásmo paušálního režimu a podá správci daně oznámení o jiné výši paušální daně na její výši odpovídající tomuto pásmu paušálního režimu,
b) vedle rozhodných příjmů má pouze
1. příjmy od daně osvobozené,
2. příjmy, které nejsou předmětem daně,
3. příjmy, ze kterých je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně, a
4. příjmy z kapitálového majetku, příjmy z nájmu a ostatní příjmy, pokud se nejedná o příjmy podle bodů 1 až 3 a pokud celková výše těchto příjmů nepřesahuje 50000 Kč,
c) není plátcem daně z přidané hodnoty a nemá registrační povinnost k dani z přidané hodnoty, s výjimkou registrační povinnosti identifikované osoby, a
d) není společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti.

Vlastně to je celé o výši dodaňovaných pohledávek. To by se na evidence někdo musel podívat konkrétně.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Drejkou 8. 2. 2025 11:49

To jsem také našel, ale moc nevím jak si to vyložit. Za 01/2024 a 02/2024 jsem ještě vystavil faktury na cca 60k, ale nedostal jsem je zaplacené, pak jsem ukončil činnost při které jsem ani nevedl účetnictví (měl jsem od začátku činnosti výdaje paušálem) a až do konce roku 2024 jsem měl příjmy jen z podpory v nezaměstnanosti a invalidního důchodu. Mám tedy dělat přiznání, nebo ne? Když ho udělám zbytečně děje se něco, případně mohl bych očekávat nějakou vratku? Děkuji.
Drejkou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 8. 2. 2025 17:19

Jakou hodnotu máte nezaplacených pohledávek k ukončení podnikání?

Na tom všem závisí zda daň je rovna paušální dani či nikoliv.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Drejkou 9. 2. 2025 01:02

Za ty dva měsíce v 2024 za cca 70k a pak ještě asi 80k z roku 2023, ale nic nemám podloženo smlouvou nebo objednávkou, vše bylo jen na dobré slovo. Zřejmě už to nikdy zaplacené nedostanu.
Drejkou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 9. 2. 2025 06:45

Takže odpovědi:
a) rozhodné příjmy pro zvolené pásmo paušálního režimu nepřesáhl - splňuješ
4. příjmy z kapitálového majetku, příjmy z nájmu a ostatní příjmy, pokud se nejedná o příjmy podle bodů 1 až 3 a pokud celková výše těchto příjmů nepřesahuje 50000 Kč, - splňuješ?
c) není plátcem daně z přidané hodnoty a nemá registrační povinnost k dani z přidané hodnoty, s výjimkou registrační povinnosti identifikované osoby - splňuješ
d) není společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti - splňuješ
e) v části tohoto zdaňovacího období po dni, ve kterém přestal být poplatníkem v paušálním režimu, nevykonával činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti - splňuješ
f) do konce lhůty pro podání daňového přiznání za toto zdaňovací období nezahájí činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti, nevede účetnictví a úhrn položek, o které by zvyšoval rozdíl mezi příjmy a výdaji, kdyby v tomto zdaňovacím období vedl daňovou evidenci, a příjmů ze samostatné činnosti nepřesáhl rozhodné příjmy pro zvolené pásmo paušálního režimu nebo pro vyšší pásmo paušálního režimu, pokud podá správci daně oznámení o jiné výši paušální daně na její výši odpovídající tomuto pásmu paušálního režimu - splňuješ.

Pokud i na poslední odpověď odpovíš ano, tak řádné daňové přiznání nepodáváš a daň za rok 2024 je rovna paušální dani.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tester5479 9. 2. 2025 18:18

Zdanění investic v případě manželů a majetku v SJM se řeší kompletně v DP jednoho z manželů. Dá se v této oblasti nějak optimalizovat?

Např. do SJM nespadá majetek nabytý před uzavřením manželství. Lze tedy např. argumentovat, že každý z manželů nakupoval investice ze svých úspor a využívat tak 2 zákoné limity? Jak se tohle řeší v praxi?
tester5479
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 9. 2. 2025 23:14

To se řeší povětšinou § 709 odst. 2 NOZ: Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mrázi 10. 2. 2025 10:38

Zdravím, odborníci. Ještě čekám na nějaké dokumenty, ale výhledově se pustím do daňového přiznání. Letos mám mj. jednu nejasnost / otázku. Využíval jsem slevu na manželku, jelikož byla na rodičovské a neměla příjem nad 68k Kč / rok. Letos jsem si říkal, že mám už smůlu - od září pracuje na 1/2úvazku (nejsem si jist, zda překročila 68tisKč příjmu za 4 měsíce) a navíc má syn od května už 3 roky+. ALE napadalo mě, zda nejde tato sleva využít jen na některé měsíce? Tj. vlastně třetinu využít, když synovi byly teprve 2 roky a manželka jen na rodičáku? To by bylo od ledna do dubna 2024. Lze to, nebo ne? Děkuji za informace.
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pilatus 10. 2. 2025 12:18

Co se týče toho limitu 68tis, příjmy se vyčíslují vždy za uplynulé zdaňovací období, tedy za časový úsek od 1. ledna do 31. prosince.
https://financnisprava.gov.cz/cs/dane/d ... na-manzela
pokud se vejdete do toho limitu 68tis (za rok), tak sleva na manželku by šla využít za 01-05/2024 (pokud se syn narodil 2.5.2021 nebo později)
Pilatus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Drejkou 12. 2. 2025 14:30

Rop píše:Takže odpovědi:
a) rozhodné příjmy pro zvolené pásmo paušálního režimu nepřesáhl - splňuješ
4. příjmy z kapitálového majetku, příjmy z nájmu a ostatní příjmy, pokud se nejedná o příjmy podle bodů 1 až 3 a pokud celková výše těchto příjmů nepřesahuje 50000 Kč, - splňuješ?
c) není plátcem daně z přidané hodnoty a nemá registrační povinnost k dani z přidané hodnoty, s výjimkou registrační povinnosti identifikované osoby - splňuješ
d) není společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti - splňuješ
e) v části tohoto zdaňovacího období po dni, ve kterém přestal být poplatníkem v paušálním režimu, nevykonával činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti - splňuješ
f) do konce lhůty pro podání daňového přiznání za toto zdaňovací období nezahájí činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti, nevede účetnictví a úhrn položek, o které by zvyšoval rozdíl mezi příjmy a výdaji, kdyby v tomto zdaňovacím období vedl daňovou evidenci, a příjmů ze samostatné činnosti nepřesáhl rozhodné příjmy pro zvolené pásmo paušálního režimu nebo pro vyšší pásmo paušálního režimu, pokud podá správci daně oznámení o jiné výši paušální daně na její výši odpovídající tomuto pásmu paušálního režimu - splňuješ.

Pokud i na poslední odpověď odpovíš ano, tak řádné daňové přiznání nepodáváš a daň za rok 2024 je rovna paušální dani.

Tak, jestli se do příjmů nepočítá příjem ze sporiciho účtu nebo termínovaného vkladu jsem teda bez povinnosti podávat? A co přehledy pro ossz a zdravotní pojišťovnu, to také nemusím řešit?
Drejkou
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka