@Rop, u nových developerských projektů (vzniklých na "zelené louce" či v bývalém brownfieldu nějakého podniku) je to zcela běžné, že do spoluvlastnictví bytového domu patří nejen pozemek pod domem, ale i pozemky okolí domu - u našeho domu (Praha 9, developer Central Group, kolaudace 2012, větší dům s 208 jednotkami) jde dokonce cca o 30 parcelních čísel kolem domu (většina typu Ostatní plocha), které patří k našemu domu, a to každý dle spoluvlastnického podílu. Většina z toho jsou jednotlivá venkovní parkovací stání menšího parkoviště před domem nad rámec podzemních stání uvnitř domu, každé stání (jeho pozemek) má své parc.č, další jsou chodníky kolem domu, zeleň...v kupní smlouvě je pak seznam pozemků s jejich podíly na víc jak půl stránky A4 - vše je tedy na společném listu vlastnictví (dům, pozemek pod ním a tyto pozemky, vše dle podílu vlastníků).
V Přiznání k dani z nemovitých věcí je na to pamatováno - daní se pak jen ten byt, ty společné prostory domu s pozemky k němu náležející (vše ve stejném spoluvlastnickém podílu jako společné prostory domu) se neuvádí, pamatuje se na ně na listu k danění staveb (typ R-byt) tím, že se použije v té tabulce výpočtu daně (nahoře výpočtu, tam co se píše výměra bytu) nikoliv koeficient 1,2 (ten je když pozemky ve spoluvlastnictví nepřesahují obrysem dům), ale koeficient 1,22 (zahrnuje i ty okolní pozemky ve spoluvlastnictví - tedy výměra bytu se navýší o 22% místo o 20% a z toho že počítá daň) - při vyplňování v EPO je to vidět i v nápovědě pod tím černým i.
Když jsem v roce 2013 vyplňoval přiznání, ještě to takto snadné nebylo, musel jsem těchto cca 30 parcelních čísel danit na listu pro danění pozemků (jen můj spoluvlastnický podíl, daň z toho pár desítek Kč). Pak to právě kvůli těmto developerskýmm projektům FÚ výrazně zjednodušil, ty pozemky spoluvlastnictví mimo obrys domu se už vůbec neuvádí a ten koeficient 1,22 je daňově jednodušeji řeší, v mém případě starý a nový způsob byl rozdíl na dani pod 10 Kč

(v podstatě se tedy za ty pozemky kolem daň z bytu navýšila o 2%, což je rozdíl těch dvou koeficientů, a tím je nově vyřešeno). Takže jednodušší a finančně cca stejně nákladné.