Přijetí a prodej daru nezletilým

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vlkoslav 18. 5. 2023 15:37

1) Nerozumím otázce - jak můžu druhému manželovi darovat něco, co s ním mám dohromady v SJM? To bych musel asi nejdřív to SJM rozdělit, ne? Popřípadě by mu asi šlo darovat něco, co je mimo SJM, ale o tom, hádám, není řeč. Jak s tím souvisí dědictví v tomto kontextu už vůbec netuším.
2) V problematice rozvrácených vztahů nemohu se svými zkušenostmi sloužit. Holt se asi stala nějaká chyba při výběru partnera. Až budu mrtvý, tak mi asi bude celkem fuk, jestli "mý" prachy rozfrcá pozůstalá s milencem, nebo to děti vyhážou za nějaké kraviny. To druhé je ovšem potenciálně škodlivější. Snadno nabyté prachy kazí charakter a mladý organismus je tomu méně odolný.
vlkoslav
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 19. 5. 2023 06:07

1) Šlo přece o darování od dědy vnukovi, tazatel vymýšlel různé teorie, proč mu vadí, že soud musí rozhodovat, když bude otec chtít obchodovat akcie v majetku syna/vnuka.

viewtopic.php?p=13479960#p13479960 Možná má víc dětí než jeho bratr, tak by chtěl, aby děda obdaroval přímo vnoučata, protože tak dostane víc, než když bude dědit jeho bratr, kdo ví… jenže to zase nechce, protože by si na to nemohl šáhnout bez soudu .

Zřejmě je problém v tom, že kdyby děda, jeho táta obdaroval přímo jeho (což je následně mimo SJM), tak holt by to vypadalo vůči bratrovi hnusně…

Aneb stát by měl asi dle některých řešit už i rodinné vztahy :-) Když tedy i ty následně tvrdíš, že se stát do toho nemá srát…
<- Patria kod 1000 ,- - klikni na muj nick vlevo
<~ Tipli 300 Kč
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod octaviampi 19. 5. 2023 07:19

vpe píše:Protoze ji tim udrzi v sachu. Jinak zenska se s nim rozvede a majetky pak proda.

Je dost smutne, jak pristupujes ke vztahum a v cem zijes. Pak se nediv, ze si zenskou nenajdes a nebo te pri prvni prilezitosti opusti.

Mimochodem, i kdybych mel deti vic jak bratr, pevne verim, ze by mel mit clovek moznost majetek delit a odkazovat zcela dle sve libosti. A ano, za soucasne situace bych chtel sve deti do plnoletosti vydedit. Prave proto, ze je mam nesmirne rad. Mame se zenou vyborny vztah a neverim, ze by majetek spravovala hur nez soud.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlkoslav 19. 5. 2023 11:08

vpe píše:1) Šlo přece o darování od dědy vnukovi, tazatel vymýšlel různé teorie, proč mu vadí, že soud musí rozhodovat, když bude otec chtít obchodovat akcie v majetku syna/vnuka.

viewtopic.php?p=13479960#p13479960 Možná má víc dětí než jeho bratr, tak by chtěl, aby děda obdaroval přímo vnoučata, protože tak dostane víc, než když bude dědit jeho bratr, kdo ví… jenže to zase nechce, protože by si na to nemohl šáhnout bez soudu .

Zřejmě je problém v tom, že kdyby děda, jeho táta obdaroval přímo jeho (což je následně mimo SJM), tak holt by to vypadalo vůči bratrovi hnusně…

Aneb stát by měl asi dle některých řešit už i rodinné vztahy :-) Když tedy i ty následně tvrdíš, že se stát do toho nemá srát…

1) Zkus udržet nit. To, na co jsem já reagoval, bylo konkrétně "vydědění dětí", na což orgán reagoval podle mě nesmyslným návrhem na dar manželce ještě zaživa. A i ty jsi ještě předtím přímo v této "větvi" argumentoval, takže nechápu, proč se teď tváříš, že mluvíme o obecnější rovině (ano, ve které setrvale hájím názor, že by se stát do soukromých věcí neměl srát).
Jinak bych zhruba podepsal, co výše píše octaviampi :tleskani Až tedy na tu zcela absolutní libovůli odkazovatele. Přece jenom bych nějaké zpětné vazby zachoval.
vlkoslav
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 24. 5. 2023 17:39

Odkdy soud spravuje majetek? Pouze da souhlas s navrhem. Tedy existuje nekdo, kdo zamezi zcela zjevne milionove tunelaci majetku.

Ty vlkoslav zastavas nazor, ze je to ok vyprat x milionu pres nezletile deti a po nich pak stat bude ve zletilosti vymahat dane?
<~ Tipli 300 Kč
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vlkoslav 24. 5. 2023 17:50

Vůbec netuším o čem mluvíš. Zkus reagovat na něco, co jsem napsal.
vlkoslav
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 24. 5. 2023 17:58

Nazýváš soudní dohled nezletilých strašnou prasárnou

vlkoslav píše:Nechápu, že někdo nevidí tu strašnou prasárnu, když stát strká svůj nenechavý rypák do soukromých záležitostí. Nic mu po tom není.

Když § 898 odst. 2 písm. b) druhé části věty o.z. zní:
Souhlasu soudu je vždy třeba k právnímu jednání, kterým dítě nabývá, zcizuje nebo zatěžuje majetek v hodnotě převyšující částku odpovídající stonásobku životního minima

Kdyby tomu tak nebylo, tak by přece přes ty děcká mohl kdokoliv prát majetky!?

O mylném předpokladu, že soud spravuje majetek nezletilých, věta první - ta patřila octaviampi - se kterým téměř bez výjimky souhlasíš. Soud dává souhlas a NESPRAVUJE.

Pevně věřím, že Octaviempi píše pouze z nevědomosti a neznalosti předpisů. Ostatně, tak jak se tvářil, že dědictví po jeho otci nabývá jeho manželka, což přece není vůbec pravda, tedy není potřeba to vůbec nějak vyšachovat v závěti.

Mimochodem, jeho útok ad hominem tomu nasvědčuje, on asi netuší, že >70% rozvodů v západní civilizaci iniciuje žena :-) Ale samozřejmě na manželku by vůbec nic nepřepsal ( to by totiž koukal, co by se stalo ), ale děti by vydědil… Zajímavý. Tedy jednostranné vidění světa.

Já se pouze snažím najít racionální důvod pro tyto vaše extrémní názory, protože mi vyšlo, že by klidně mohl svým 3 zletilý dětem odkázat zhruba 6% a manželce 81% ze závěti. Povinný podíl lze zkrátit na 1/4.
<~ Tipli 300 Kč
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vlkoslav 25. 5. 2023 09:26

No, jak se k tomu mám postavit. Je to složitější zamotanec a nechce se mi to dopodrobna rozmotávat. Nevidím přínos, není to pro mě nic zásadního.
Žiješ vůbec v této zemi? Předeslal bych, že justici (možná to není přesný termín, ale prostě všechno, co se týká soudů) považuji za naprosto nejsmradlavější a nejhlubší bahno, co v této zemi existuje. Banda neschopných hloupých nekompetentních líných ničemů bez sebemenší osobní a skupinové odpovědnosti za velké prachy rozhoduje o životech lidí. Jejichž jedinou kvalifikací bývá zpravidla to, že jim papínek či matinka dopomohli ke stejnému korýtku. Spravedlnost - nezájem. Náklady - astronomické. Čas - mraky. Sebereflexe - nula. A to ani nepíšu o korupci, o politické korupci a o tom, kdo "má justici pod palcem".
Takže za této situace považuji za strašnou prasárnu, když stát strká, prostřednictvím soudů, svůj nenechavý rypák do soukromých záležitostí. Ty tady argumentuješ nějakým hypotetickým nebo i skutečným praním peněz, což se možná týká malého zlomku lidí, kteří mají co prát. Drtivé většiny normálních lidí se to netýká. Ti pak tady naprosto nesmyslně, jenom kvůli té prasárně, řeší problémy, například, že v nejlepším zájmu dětí jim přispívají na stavební spoření, ale třeba se změní situace a ty prachy potřebují jinde. A nebo, že děda nemůže bez ingerence soudního rypáku věnovat vnoučeti cenný obraz. A vůbec nemůže být pochybnost o tom, že právě rodiče sledují ten nejlepší zájem dítěte. Na rozdíl od nějakého hloupého soudce. Ani bych to asi nenazýval praním peněz, pokud to probíhá podle zákona. Mnohem větší "optimalizace daní" probíhá daleko jinde. Všeobecně se o tom ví, ale holt na tyhle si stát nedošlápne, protože ti mají zuby a mohou se bránit (a prostředky na korupci a lobbing). Takže se seberealizuje na buzerování těch bezbranných.
A pokud jde o "souhlasení s octaviampi" - kromě výše řešené obecné prasárny jsem s ním souhlasil ve dvou věcech. V tom, že bych byl raději, aby po mně dědila všechno manželka, na úkor nezletilých dětí (a případně naopak já po ní), protože to považuji za jednodušší a lepší řešení. A nemám žádnou pochybnost, že by postupovala v jejich nejlepším zájmu. A konečně jsem souhlasil s jeho výrokem "Je dost smutne, jak pristupujes ke vztahum a v cem zijes..."
vlkoslav
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 25. 5. 2023 10:42

Tak třeba bez současného správního soudnictví (hlavně NSS) bychom byli v riti. Mimochodem abych volně parafrázoval jedno soudní rozhodnutí Ústavního soudu - soudy tu nejsou od toho, aby automaticky vyšli vstříc všem žalobním titulům. Kterýpak soud ti šlápl na kuří oko? Nebo to jen tak pozoruješ z povzdálí, aniž bys četl alespoň nějaký rozsudek?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod passé 25. 5. 2023 13:14

Spravedlnost a pravo jsou dva ruzne pojmy, u soudu vyhrava lepsi pravnik, ne spravedlnost.
passé
osobne

Odeslat příspěvekod vlkoslav 25. 5. 2023 14:12

V riti jsme i s NSS. Mám dostatečné zkušenosti vlastní i vyčtené. Celkově jsem výrazně v plusu :-) Konkrétně na správní soudnictví, včetně NSS, mám nezvratné důkazy, že naprosto nefunguje, stejně jako slavný ÚS, když jde o zájmy bratrstva kočičí pracky (které zahrnuje i mateřskou organizaci zdejšího příslušníka). Vím, že jsou i pozitivní zkušenosti, ale nemohou zvrátit všeobecný tristní stav. A ÚS by udělal líp, kdyby se vším tím svým máslem na hlavě držel pysk. Uvidíme, co včil řeknou na velkou důchodovou loupež, nemám velká očekávání :nenapadne

Kdyby to bylo tak "krásné", aby vyhrával lepší právník! :oboze :roll:
vlkoslav
Poslední varování

Odeslat příspěvekod passé 25. 5. 2023 16:26

Je pravda, ze nas Bradacova na jedne prednasce chvalila, ze v trestnich vecech maji ustavni stiznosti uspesnost jen pod 1 %. Proste kvalitne odvedena prace.
8-)
passé
osobne

Odeslat příspěvekod vlkoslav 25. 5. 2023 17:18

Oči doširoka zavřené 8-)
vlkoslav
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 26. 5. 2023 10:42

Odhlednu-li od toho, ze se resilo dedictvi od dedy s vysachovanim manzelky (nonsense), tak muzes rozvest duvody pro “bych byl raději, aby po mně dědila všechno manželka, na úkor nezletilých dětí” - nejak nam to blize vysvetli.

I tvou potrebu sahani na penize, ktere das decku “na stavebni sporeni”. Pokud nekomu neco dam, nemohu mu na to sahat, tolik selska logika. Jak tu napsal trefne ROP, odklaneni holt neco stoji…
<~ Tipli 300 Kč
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vlkoslav 26. 5. 2023 13:14

Tuším byl na počátku dar cenného obrazu od dědy vnoučeti, ale to je asi fuk.
Co na tom nechápeš? Kdyby po mně děti rovným dílem zdědily pozemky, počet spoluvlastníků, už nyní košatý, by se dále zdvojnásobil. Strkání rypáku státu do toho by učinily z každé operace s nimi už hotové peklo. Pokud ti tohle nestačí, tak už nevím.
Závěrem bych poznamenal, že jsem nikdy v životě nezakládal žádné stavební spoření, nepřipadalo mi to jako dobrý kšeft pro nikoho jiného, než stavební spořitelny, a už ani nemám nezletilé děti.
vlkoslav
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka