Ahoj,
od 01.07. vejde v platnost novelizace zákona o DPH.
Mám dotaz:
Od rodiny jsem v září 2021 koupil pozemky pro stavbu rodinného domu. Vzhledem k tomu, že se katastrálně jednalo o čtyři parcelní čísla, nechal jsem pozemky sloučit na dvě parcelní čísla, čili na dva samostatné pozemky, nové parcelní čísla nevzniky, pouze se změnil jejich poměr.
Vzhledem k tomu, že jsem pozemek nepotřeboval tak velký, postavil jsem domek pouze na jedné půlce (na jednom parcelním čísle). Při stavbě a síťování mého domu, jsem zasíťoval i druhý pozemek, kde dům nestojí (pouze vodovodní přípojkou). Elektřinu i kanalizaci jsem neřešil, to si případný zájemce dořeší sám vede v silnici před pozemkem. Pozemky jsou územkem vedeny jako stavební. Pozemek jsem chtěl držet pro děti.
Pokud dnes realizuji prodej té půlky (druhé parcelní číslo) pozemku tak se mne týká daň z přijmu, to je jasné. Jak to bude ale posuzováno s ohledem na DPH? Platí zde zkrácení lhůty z 5 na 2 roky, čli by se na pozemek DPH vztahovat nemělo, vzhledem ke dni nabytí? To, že se nejedná o ekonomickou činnost bych si snad před FÚ obhájil.
Plátce DPH nejsem.
Moc díky.
Honza.