Paušální daň a jiné přijmy

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ggnejez 4. 7. 2025 23:33

Ahoj,

opět jsem se přišel poradit ohledně daní. Zvažuji, že bych pro rok 2026 vstoupil do paušálního režimu jako OSVČ. Rád bych si však ujasnil 2 věci.

Existuje zde limit 50 000 Kč pro jiné příjmy, který mě ještě z paušálního režimu nevyhodí. V takovém případě bych měl/resp. musím podat DP, ale v paušální dani zůstávám.

Do tohoto limitu 50 000 Kč spadají mj. dividendy, ať už je budu v ČR dodaňovat, či jen přiznávat.
Dále tam spadají úroky s poskytnutých půjček.

Ale časový a množstevní test tam nespadá. Tedy pokud prodám akcie či crypto po časovém testu NEBO moje příjmy z prodeje akcií či crypta nepřesáhnou v daném období 100 000 Kč, jsem v pohodě.

Pokud tedy za období nasbírám 20 000 CZK na dividendách a 20 000 CZK na úrocích za poskytnuté půjčky (používám Firefish) a prodám akcie za 80 000 CZK a crypto po časovém testu za 200 000 CZK, jsem stále v pohodě, akorát ty dividendy a úroky musím přiznat a zdanit? Chápu to správně? A kdybych případně něco z toho nepřiznal, hrozí mi doměření daně z toho, co jsem nedovedl, ale nehrozí mi vyhození z paušálu?

Děkuji za vaše odpovědi!
ggnejez
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 5. 7. 2025 08:14

Zdanitelné příjmy dle § 8, 9 a 10 musí být v součtu do 50 000 Kč. Pokud toto splníš, tak nepodáváš přiznání, tedy tyto ostatní příjmy nezdaňuješ.

Osvobozené příjmy nebo příjmy zdaněné tuzemskou srážkovou daní můžeš mít v jakékoliv výši.

Tuzemská dividenda = zdaněna tuzemskou srážkovou daní
Zahraniční dividenda = zdanitelný příjem
Úroky = zdanitelný příjem
Prodej cenných papírů do 100 000 Kč / rok = osvobozený příjem
Prodej krypta po časovém testu = osvobozený příjem (jenom se zatím úplně přesně neví, jak ten časový test běží - to se možná dozvíme 8. 10. 2025)

Pokud nepřiznáš příjem, kvůli kterému nebude tvoje daň rovna paušální dani, a berňáci na to přijdou, tak:
a) doměří daň
b) pokud doměřená daň bude vyšší než 100 000 Kč (což se zrovna u paušální daně může stát poměrně lehce), tak podají trestní oznámení pro krácení daně.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ggnejez 5. 7. 2025 11:25

Dobře, děkuji moc za vysvětlení.

Pro mě je tedy důležité, že časový a množstevní test na akciích a cryptu pro mě platí a že úroky + zahraniční dividendy se musí vejít do 50 000 Kč. A pak nepřiznávám nic.

Ještě jednou díky.
ggnejez
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 5. 7. 2025 19:10

S tím časovým testem na krypto bych byl opatrný. Už dvakrát se neprojednal příspěvek Koordinačního výboru pro daně mezi Komorou daňových poradců ČR, Generálním finančním ředitelstvím a Ministerstvem financí. Takže ono to třeba nebude tak, jak se to vykládá (protože je zmršený zákon).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ggnejez 5. 7. 2025 20:51

Díky za tip, já zatím crypto neprodávám, ale je to pro mě důležité do budoucna.
ggnejez
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 7. 2025 21:21

Co kdyz vymenim crypto za jine crypto? Prerusi se tim trileta lhuta (casovy test)?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 7. 2025 21:54

Samozřejmě že ano, to je prodej prvního a nákup druhého. Stejně jako když akcii X vyměníš za akcii Y, nebo ETF A za ETF B, podílový fond C za fond D atd.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ggnejez 5. 7. 2025 22:31

Na tuto problematiku doporučuji poslechnout na YouTube podcasty a rozhovory s Kirillem Juranem, jeho firma se na crypto, účetnictví a daně vyloženě zaměřuje.
ggnejez
Mírně pokročilý