Ahoj,
opět jsem se přišel poradit ohledně daní. Zvažuji, že bych pro rok 2026 vstoupil do paušálního režimu jako OSVČ. Rád bych si však ujasnil 2 věci.
Existuje zde limit 50 000 Kč pro jiné příjmy, který mě ještě z paušálního režimu nevyhodí. V takovém případě bych měl/resp. musím podat DP, ale v paušální dani zůstávám.
Do tohoto limitu 50 000 Kč spadají mj. dividendy, ať už je budu v ČR dodaňovat, či jen přiznávat.
Dále tam spadají úroky s poskytnutých půjček.
Ale časový a množstevní test tam nespadá. Tedy pokud prodám akcie či crypto po časovém testu NEBO moje příjmy z prodeje akcií či crypta nepřesáhnou v daném období 100 000 Kč, jsem v pohodě.
Pokud tedy za období nasbírám 20 000 CZK na dividendách a 20 000 CZK na úrocích za poskytnuté půjčky (používám Firefish) a prodám akcie za 80 000 CZK a crypto po časovém testu za 200 000 CZK, jsem stále v pohodě, akorát ty dividendy a úroky musím přiznat a zdanit? Chápu to správně? A kdybych případně něco z toho nepřiznal, hrozí mi doměření daně z toho, co jsem nedovedl, ale nehrozí mi vyhození z paušálu?
Děkuji za vaše odpovědi!