Zrizeni obcerstveni

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 09:40

Vsechny zdravim a predem dekuji za odpovedi.
Dostal jsem napad, ze zridim male obcerstveni ve meste.Po odecteni nakladu za najem, elektrinu, vodu, material, mzdu mi vychazi zisk cca 8000 Kč.Potreboval bych poradit co vse mam zaridit?Urcite zivnostensky list (asi pohostinska cinnost?), nejake povoleni, nebo oznameni na financnim urade?Ja jsem student stredni skoly a zamestnanec by byla moje babicka, ktera pobira duchod.Jake bych musel odvadet dane, socialni, zdravotni?Zbylo by z tech 8000 Kc neco?Nebylo by vzhledem k odvodum lepsi, aby byla zivnost psana na babicku misto na me?Doufam, ze jsem to napsal aspon trosku srozumitelne, zatim se v tom moc nevyznam.Moc dekuji za pomoc
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 09:41

Jeste dotaz.Dostal bych nejake penize od uradu prace za zrizeni pracovniho mista, nebo se to na duchodkyne nevztahuje?Diky

(uz vim, nic nedostanu)
Naposledy upravil r98r98 dne 19. 8. 2007 07:15, celkově upraveno 1
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 18. 8. 2007 10:04

Nejsem si jistej, jestli na tohle není potřeba jiná než volná živnost. A pokud je, budeš muset sehnat někoho, kdo má vzdělání v oboru a praxi. Vzhledem k tomu, že jde o prodej potravin tak tu provozovnu bude asi muset schválit hygiena (jako co je to zkolaudovaný teď?) Kde budeš pořizovat suroviny apod? Počítal jsi náklady na auto, kterým to budeš vozit? Když se ptáš na daně a spol - počítal jsi do mzdy i odvody zaměstnavatele (kromě hrubé mzdy na výplatní pásce odvádí zaměstnavatel za zaměstnance ještě další prostředky na sociální a zdravotní pojištění).

Omlouvám se za skepsi, ale poradím ti aby ses do toho minimálně zatím nepouštěl. Ale pokud chceš v budoucnu začít podnikat, mohlo by se ti hodit, že si to tentokrát spočítáš přesně, včetně toho, že si najdeš v zákoně všechny podmínky potřebný živnosti a včetně toho, že si spočítáš náklady na zaměstnance včetně všech odvodů (tedy nejen hrubou mzdu). A taky zdanění a odvody ze zisku. Až s tím začneš doopravdy, budou se ti tyhle znalosti hodit (přesto, že se daňový zákony v ČR neustále mění - už to, že se v tom naučíš hledat je dobrá zkušenost).
KubaPa
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 10:25

Provozovna je zarizena jako obcerstveni, drive tam uz neco podobneho bylo.Suroviny bych ze zacatku asi kupoval v nejakem hypermarketu, nebo v makru.Casem pokud by to slapalo bych se mozna dohodl s nejakym dodavatelem.Pocital jsem pouze s hrubou mzdou, dalsi odvody jsem opravdu nezapocital.V kalkulacce tady na webu mi vyslo ze pri hrube mzde 8000 Kc budou moje naklady zamestnavatele 10800 Kc.Naklady na auto jsem nepocital, vzhledem k tomu, ze predpokladam ze nebudou nijak razantni, ale zrejme pujdou odecist z dani ze?Pokud by si zivnost sama vyridila babicka, tak by odpadlo plno nakladu a papirovani, bylo by to tedy vyhodnejsi, nemylim-li se?Je mi jasne ze to nebude zadny med, navic nemam zadne vzdelani ekonomickeho smeru, ale vse se chci naucit.Proto dekuji za ochotu a pomoc
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 8. 2007 11:16

Takže bod jedna ... Hostinská činnost je řemeslná živnost. A abyste jí mohl provozovat tak musíte být odborně způsobilý. Čím prokazujete odbornou způsobilost najdete v § 21 a 22 živnostenského zákona

Pokud alespoň něco splňujete vy, nebo vaše babička tak se můžeme bavit dál. :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 11:37

Napsal jsem spatne dotaz, omlouvam se.Jednalo by se o volnou zivnost, konkretne: Výroba potravinářských výrobků.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 18. 8. 2007 12:38

r98r98 píše:Pocital jsem pouze s hrubou mzdou, dalsi odvody jsem opravdu nezapocital.V kalkulacce tady na webu mi vyslo ze pri hrube mzde 8000 Kc budou moje naklady zamestnavatele 10800 Kc. Naklady na auto jsem nepocital, vzhledem k tomu, ze predpokladam ze nebudou nijak razantni, ale zrejme pujdou odecist z dani ze?
takže to už máme zisk nižší o 2800 za odvody zaměstnavatele - tedy 5200 měsíčně (hrubý zisk) - další náklady na auto a na spoustu dalších věcí, který jste taky zřejmě nepočítal. Náklady vznaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů samozřejmě snižují daňový základ, ovšem to neznamená že je nemusíte zaplatit. Mě by ta spousta práce co s tím bude za to opravdu nestála. Nebude lepší dostudovat tu střední školu (když můžete podnikat, je vám zřejmě více než 18 a tedy by nemělo chybět moc času). A potom to případně rozjet sám? To by mohlo být o trochu reálnější než se zaměstnancem.

A ještě jeden dotaz: když jak sám píšete o ekonomii nic moc nevíte, jak jste počítal předpokládané příjmy? Počítal jste třeba s tím, že se budou hodně lišit tržby podle ročních období? Počítal jste s tím, že třeba někdy neodhadnete kolik toho nakoupit a části zásob skončí trvanlivost a budete to muset vyhodit? atd. atd. atd.
KubaPa
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KubaPa 18. 8. 2007 12:40

r98r98 píše:Napsal jsem spatne dotaz, omlouvam se.Jednalo by se o volnou zivnost, konkretne: Výroba potravinářských výrobků.o/quote]
To je volná živnost? to bych se docela divil. A i pokud je, stejně bych se v tomhle případě bál neoprávněného podnikání.
KubaPa
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 18. 8. 2007 15:15

r98r98 píše:Napsal jsem spatne dotaz, omlouvam se.Jednalo by se o volnou zivnost, konkretne: Výroba potravinářských výrobků.o/quote]

To je sice volná živnost, ale na tuhle si určitě neotevřete občerstvení ...

Nehledě na to, že na tuto živnost nemůžete vyrábět nápoje (na to je jiná volná), nesmíte zpracovávat masa velkých a malých jatečních zvířat (kromě drůbeže, králíků a zvěřiny), zpracování masa na polotovary a masné výrobky, zpracování zrnin a další mlýnské výrobky, zpracování mléka a dalších mléčných výrobků, výroby pekařských a cukrářských výrobků a výroba zmrzliny (na to jsou potřeba jiné řemeslné živnosti). A hlavně bez možnosti přímé konzumace v provozovně :wink:

Tak si vyberte co chcete ... jestli občerstvení nebo něco jiného :wink:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 8. 2007 16:32

Tohle zavání průšvihem. Rezerva 8000 Kč na zisk / měsíc je zoufale malá a problém bude i s tím živnosťákem.
Viděl bych to maximálně na prodej zabalených baget od Krokodýla a nápojů v plechovkách - tedy něco jako trafika atd. I když možná že i na trafiku budou nějaké požadavky.
Pokud "projde" trafika, tak tiskoviny bych tam vzal. Záleží na smlouvě s dodavatelem, ale mělo by to být bezrizikové - co se neprodá, vrátí se jako remitenda. Těch 30 % (aspoň to tak bývalo, pokud se to nezměnilo) z prodaných novin a časopisů se hodí.
A i ti neprodaní Krokodýli jdou vrátit - nevím ale, jestli se vrací zpět vše, nebo jenom část. Asi záleží na tom, co si kdo "vydupe" ve smlouvě.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 21:55

KubaPa píše:
r98r98 píše:Pocital jsem pouze s hrubou mzdou, dalsi odvody jsem opravdu nezapocital.V kalkulacce tady na webu mi vyslo ze pri hrube mzde 8000 Kc budou moje naklady zamestnavatele 10800 Kc. Naklady na auto jsem nepocital, vzhledem k tomu, ze predpokladam ze nebudou nijak razantni, ale zrejme pujdou odecist z dani ze?
takže to už máme zisk nižší o 2800 za odvody zaměstnavatele - tedy 5200 měsíčně (hrubý zisk) - další náklady na auto a na spoustu dalších věcí, který jste taky zřejmě nepočítal. Náklady vznaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů samozřejmě snižují daňový základ, ovšem to neznamená že je nemusíte zaplatit. Mě by ta spousta práce co s tím bude za to opravdu nestála. Nebude lepší dostudovat tu střední školu (když můžete podnikat, je vám zřejmě více než 18 a tedy by nemělo chybět moc času). A potom to případně rozjet sám? To by mohlo být o trochu reálnější než se zaměstnancem.

A ještě jeden dotaz: když jak sám píšete o ekonomii nic moc nevíte, jak jste počítal předpokládané příjmy? Počítal jste třeba s tím, že se budou hodně lišit tržby podle ročních období? Počítal jste s tím, že třeba někdy neodhadnete kolik toho nakoupit a části zásob skončí trvanlivost a budete to muset vyhodit? atd. atd. atd.k/quote]


Vite, nejde mi o to, abych zacal podnikat a vydelaval miliony.I pokud bych z toho vseho mel cisty zisk napr. 3000 Kc, tak si myslim, ze to neni spatne kapesne ke studiu.O tom, ze se jednotlive trzby budou lisit vim, a s nakupem potravin, respektive s nespotrebovanymi zasobami by nebyl problem.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 22:03

Rop píše:
r98r98 píše:Napsal jsem spatne dotaz, omlouvam se.Jednalo by se o volnou zivnost, konkretne: Výroba potravinářských výrobků.o/quote]
To je sice volná živnost, ale na tuhle si určitě neotevřete občerstvení ...

Nehledě na to, že na tuto živnost nemůžete vyrábět nápoje (na to je jiná volná), nesmíte zpracovávat masa velkých a malých jatečních zvířat (kromě drůbeže, králíků a zvěřiny), zpracování masa na polotovary a masné výrobky, zpracování zrnin a další mlýnské výrobky, zpracování mléka a dalších mléčných výrobků, výroby pekařských a cukrářských výrobků a výroba zmrzliny (na to jsou potřeba jiné řemeslné živnosti). A hlavně bez možnosti přímé konzumace v provozovně :wink:

Tak si vyberte co chcete ... jestli občerstvení nebo něco jiného :wink:r/quote]


Proc bych si na tu zivnost nemohl otevrit obcerstveni?Na co si ho tedy mohu otevrit?Nejde o zpracovani masa, zadny gyros nebo hamburger.Dejme tomu, ze v provozovne se budou pect buchty a k tomu prodavat napoje v plechovce.Prijdete k okynku, koupite si buchtu a colu, zaplatite a odejdete.Zadna konzumace v provozovne.Diky odpoved
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 18. 8. 2007 22:06

PatrikChrz píše:Tohle zavání průšvihem. Rezerva 8000 Kč na zisk / měsíc je zoufale malá a problém bude i s tím živnosťákem.
Viděl bych to maximálně na prodej zabalených baget od Krokodýla a nápojů v plechovkách - tedy něco jako trafika atd. I když možná že i na trafiku budou nějaké požadavky.
Pokud "projde" trafika, tak tiskoviny bych tam vzal. Záleží na smlouvě s dodavatelem, ale mělo by to být bezrizikové - co se neprodá, vrátí se jako remitenda. Těch 30 % (aspoň to tak bývalo, pokud se to nezměnilo) z prodaných novin a časopisů se hodí.
A i ti neprodaní Krokodýli jdou vrátit - nevím ale, jestli se vrací zpět vše, nebo jenom část. Asi záleží na tom, co si kdo "vydupe" ve smlouvě.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radim33 19. 8. 2007 08:44

vedle problémů se živnosťákem se mohou objevit problémy s hygienickou službou. Úprava či výroba potravin a nápojů znamená mít na to příslušně vybavenou provozovnu a zaměstnance se zdravotním průkazem.
radim33
Diskutér

Odeslat příspěvekod KubaPa 19. 8. 2007 09:01

Problém se živnosťákem bude v tom, že ten, kterej bys potřeboval nedostaneš, protože je to řemeslná živnost a ty nemáš potřebné vzdělání ani praxi abys ho dostal a odpovědnýho zástupce, kterej by podmínky splňoval taky nemáš...

Zavratné částky to opravdu nebudou, ale problém je v tom že podle tvých výpočtů a toho kolik věcí jsi nezapočítal (původně třeba ani odvody zaměstnavatele ze mzdy) bych to osobně tipoval ve výsledku daleko spíš na ztrátu než na malej zisk. Na tom, že člověk začne jen s malým ziskem nic špatnýho nevidím, jde jen o tu pravděpodobnost že bude nulovej nebo dokonce zápornej...

Odkud jsi třeba vzal odhad toho, kolik by se prodalo zboží a za jakou cenu? Je to jen tvůj odhad, radil ses s bývalým majitelem? Proč vlastně to občerstvení skončilo, když tam už bylo? Máš někoho na záskok, pokud babička dostane třeba chřipku, nebo bude muset k zubaři a ty budeš muset být ve škole? Nebo v takový situaci třeba na 14 dní zavřeš krám? (a přitom budeš stále platit nájem, elektriku, budou se ti kazit zásoby atd.).
KubaPa
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radim33 19. 8. 2007 09:26

Když už tam nějaká taková provozovna byla, proč skončila? Velká konkurence, špatný sortiment vzhledem k okolí, potíže s hygienickou službou, zaměstnanec vytuneloval, vysoký nájem? Abys neopakoval chyby předchozích. A pokud je kolem nějaká konkurence, jako že asi bude a pokud nepřebíráš zavedený provoz, jako že asi ne, budeš muset být lepší než konkurence, aby lidi k tobě přišli . Být stejně dobrý jako konkurence nebude stačit, znamená to být ve ztrátě minimálně půl roku, rok než se lidi k tobě naučí chodit. Pokud je nablízku nějaký supermarket, budou lidi kupovat podobné zboží u tebe, když nebudeš moct vzhledem k nákladům nabídnout cenu menší než je cena toho zboží v supermarketu plus odhadem 1 /3, 1 /2 ?
radim33
Diskutér

Odeslat příspěvekod r98r98 19. 8. 2007 09:53

KubaPa píše:Problém se živnosťákem bude v tom, že ten, kterej bys potřeboval nedostaneš, protože je to řemeslná živnost a ty nemáš potřebné vzdělání ani praxi abys ho dostal a odpovědnýho zástupce, kterej by podmínky splňoval taky nemáš...

Zavratné částky to opravdu nebudou, ale problém je v tom že podle tvých výpočtů a toho kolik věcí jsi nezapočítal (původně třeba ani odvody zaměstnavatele ze mzdy) bych to osobně tipoval ve výsledku daleko spíš na ztrátu než na malej zisk. Na tom, že člověk začne jen s malým ziskem nic špatnýho nevidím, jde jen o tu pravděpodobnost že bude nulovej nebo dokonce zápornej...

Odkud jsi třeba vzal odhad toho, kolik by se prodalo zboží a za jakou cenu? Je to jen tvůj odhad, radil ses s bývalým majitelem? Proč vlastně to občerstvení skončilo, když tam už bylo? Máš někoho na záskok, pokud babička dostane třeba chřipku, nebo bude muset k zubaři a ty budeš muset být ve škole? Nebo v takový situaci třeba na 14 dní zavřeš krám? (a přitom budeš stále platit nájem, elektriku, budou se ti kazit zásoby atd.).e/quote]


Na ten zivnostak bych se jeste optal na urade, pokud by byl problem, tak by se napsal na matku.Ma vystudovanou obchodni skolu a zkusenosti s prodejem.

Odhad zisku je muj, samozrejme, ze se bude asi lisit, ale kvuli rezerve jsem ho jeste o neco snizil.Pokud bych byl ve ztrate, nic mi nebrani tomu, abych v urcite dobe zavrel.Mozna bych prisel o nejake penize, ale bude to zkusenost, ktera se muze vzdycky hodit.Jde mi o to se odhodlat a zkusit to ;-) Se zaskoky neni problem, na to jsem myslel.Dekuju za snahu
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 19. 8. 2007 10:05

radim33 píše:Když už tam nějaká taková provozovna byla, proč skončila? Velká konkurence, špatný sortiment vzhledem k okolí, potíže s hygienickou službou, zaměstnanec vytuneloval, vysoký nájem? Abys neopakoval chyby předchozích. A pokud je kolem nějaká konkurence, jako že asi bude a pokud nepřebíráš zavedený provoz, jako že asi ne, budeš muset být lepší než konkurence, aby lidi k tobě přišli . Být stejně dobrý jako konkurence nebude stačit, znamená to být ve ztrátě minimálně půl roku, rok než se lidi k tobě naučí chodit. Pokud je nablízku nějaký supermarket, budou lidi kupovat podobné zboží u tebe, když nebudeš moct vzhledem k nákladům nabídnout cenu menší než je cena toho zboží v supermarketu plus odhadem 1 /3, 1 /2 ? /quote]


Vim, ze je to zvlastni otevrit provozovnu podobneho smeru a na stejnem miste, jako jedna nedavno skoncila, ale problem je podle meho nazoru jednak v tom, ze obdobne zbozi (gyros,hamburger, parek v rohliku) se prodava na kazdem rohu ve meste, dale to muze byt o neco vyssimi cenami a ne prilis vlidnou obsluhou.Pokud bych prodaval zbozi stejneho druhu jako predchozi provozovatel, nevidel bych moc sanci na uspech.Ja se ale chystam nabizet zbozi, ktere se ve meste jeste neprodavam a v tom si myslim, ze by mohla byt moje sance.Od pronajimatele jeste zjistim jesli nebyl problem s hygienou a jestli provozovna splnuje, to co by mela.Konkurence v podobe supermarketu se nebojim, protoze zbozi nenabizi.Co by mi naopak delalo starosti je to, kdyby nekdo za par mesicu nabizel to same jako ja, ale s tim se bohuzel neda asi nic delat...Diky za reakce
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 19. 8. 2007 11:25

r98r98 píše:Na ten zivnostak bych se jeste optal na urade, pokud by byl problem, tak by se napsal na matku.Ma vystudovanou obchodni skolu a zkusenosti s prodejem.

Obchodní škola tady nepomůže, tady by podle mě byla potřeba hotelovka.

A taky počítej s tím, že pokud budeš úspěšnej, tak tvůj sortiment možná přestane bejt ve městě ojedinělej (-:
KubaPa
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod WonDrak 19. 8. 2007 12:53

tohle by bylo lepší rešit rekvalifikací, protože škola ani praxe nepřipadá z časových důvodů možná.
Zatím, co člověk chce si musí jít, ať to stojí, co to stojí. (doporučuji film Factotum)
WonDrak
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 19. 8. 2007 19:16

Myslím že to vidíte jak hurvínek válku ... já vidím několik problému a to ani neřeším vaši ziskovost:
1. živnostenský úřad (nevidím žádnou praxi ani u případné odpovědné osoby)
2. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (zařízení občerstvení pokud v něm nebudete vařit stojí cca 500 000 Kč)

Ono je problém i prodávat popkorn někde v malém kině ... :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod WonDrak 19. 8. 2007 22:32

Tak mě napadá (při myšlence, že by si to občerstvení otevřel načerno) jak kdokoli zjistí, (konkrétně úřady Fin + Živ), že to má načerno a nemá to tam co dělat? Přece nechoděj po ulici a nekontolujou obchod po obchodě, ne ?
Zatím, co člověk chce si musí jít, ať to stojí, co to stojí. (doporučuji film Factotum)
WonDrak
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 20. 8. 2007 00:05

Načerno se dá doma potají programovat web ... ale urcite ne veřejné občerstvení ... český člověk je totiž svině obecná ... ta práskne kohokoliv .... nebo si snad myslíš že by němci u nás bez českých udavačů vydrželi celých 6 let? :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radim33 20. 8. 2007 07:50

Jestli nebude lepší, když už chcete prodávat, začít tím, že nějaký měsíc, půl roku v nějakém takovém občersvení pracovat. Ono spousta věcí vypadá lákavě, když se na ně člověk dívá zvenčí, jenomže jak se do toho ponoří, najednou je nutné překonat problémy, které by toho zvenčí jaktěživ nenapadly. Dneska pořád ještě není problém něco výdělečného rozběhnout a začít podnikat, to umí i dneska s prominutím každý blbec. Ale málokdo už umí potom z toho podnikání se ctí a s minimální ztrátou odejít, když zjistí, že se mu nevede. A dneska už jsou věci jako vymáhání dluhů, exekuce a takové věci docela zaběhnuté a nikdo se před nimi neschová. Aspoň ne tady v republice, pokud chcete normálně žít. Provozovna občerstvení je na rozběh dost velké sousto.
radim33
Diskutér

Odeslat příspěvekod WonDrak 20. 8. 2007 10:54

Možná by nebylo na škodu 1) získat někde praxi viz. příspěvek výše a za 2) dohodnout se s nějakým již fungujícím občerstvením, že by ti s tím pomohl a naoplátku mu dát část zisku, za tu jistotu by to stálo.
Zatím, co člověk chce si musí jít, ať to stojí, co to stojí. (doporučuji film Factotum)
WonDrak
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 20. 8. 2007 19:18

Jak uz jsem psal, jsem student, takze to, ze bych pul roku pracoval nekde v obcerstveni pro me nepripada v uvahu..Verim, ze bych tam pochytil plno zkusenosti a zjistil veci o kterych nevim, ale urcite se to da zvladnout i bez praxe.Dalsi problem je ten, ze nemuzu spolehat na to, ze za pul roku bude provozovna stale nabizena k pronajmu.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 20. 8. 2007 19:27

Rop píše:Myslím že to vidíte jak hurvínek válku ... já vidím několik problému a to ani neřeším vaši ziskovost:
1. živnostenský úřad (nevidím žádnou praxi ani u případné odpovědné osoby)
2. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (zařízení občerstvení pokud v něm nebudete vařit stojí cca 500 000 Kč)

Ono je problém i prodávat popkorn někde v malém kině ... :roll::/quote]


Ja vim, ze to asi vidim jak hurvinek valku, ale jsem jeste mladej a blbej :D ,ale zatim se nebojim riskovat.Penize na zrizeni provozovny jsem si vydelal a usetril a radsi o ne prijdu tak, ze mi zkrachuje provozovna (poucim se z chyb a rozjedou neco noveho) nez abych je propil, nebo si koupil nejakou zbytecnost.A nechci je nechat lezet jen tak na uctu, nebo investovat napr. do podilovych fondu nebo do zlata :?

Prosim o vysvetleni 2. bodu, nejak jsem nepochopil jak to myslite.Diky
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 20. 8. 2007 19:33

Mno musíte splňovat spoustu hygienických pravidel ... všechno z nerezu ... bezdotykové baterie na mytí rukou ... nároky na zdravotní prohlídky zaměstnanců ... ono to vybavení aby splňovalo všechny normy něco stojí ...

Jinak já osobně bych do tohoto oboru podnikat nešel ... tolik peněz nemám, abych o ně přišel ....
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 20. 8. 2007 19:44

Rop píše:Mno musíte splňovat spoustu hygienických pravidel ... všechno z nerezu ... bezdotykové baterie na mytí rukou ... nároky na zdravotní prohlídky zaměstnanců ... ono to vybavení aby splňovalo všechny normy něco stojí ...

Jinak já osobně bych do tohoto oboru podnikat nešel ... tolik peněz nemám, abych o ně přišel ....b/quote]


Aha, myslite, ze kazdy stanek treba s gyrosem toto vsechno splnuje?S takouvou by pomalu nemohl nikdo provozovat nic, aniz by neporusil jedinne hygienicke pravidlo.

Zrizeni provozovny by me vyslo podle puvodnich planu asi do 70 000 vcetne najmu na pul roku dopredu 39000 (6x6500).Pokud bych musel dokupovat dalsi voloviny abych vsechno splnil, tak uz se dostanem do uplne jinych relaci... :(
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Peshi 20. 8. 2007 19:59

Ja byt tebou, tak bych od toho dal ruce pryc a radsi bych si dodelal stredni skolu. Pokud nemas v tomto oboru zadnou praxi, nerozumis moc ekonomii, radeji se na to vykasli. Akorat prijdes o penize a volny cas a kdyby se ti nahodou darilo, tak o kamarady. Nezapominej, ze zijes v Cesku - kolibce zavisti a neprejicnosti.
Peshi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r98r98 20. 8. 2007 20:08

Peshi píše:Ja byt tebou, tak bych od toho dal ruce pryc a radsi bych si dodelal stredni skolu. Pokud nemas v tomto oboru zadnou praxi, nerozumis moc ekonomii, radeji se na to vykasli. Akorat prijdes o penize a volny cas a kdyby se ti nahodou darilo, tak o kamarady. Nezapominej, ze zijes v Cesku - kolibce zavisti a neprejicnosti.

Diky za nazor, jeste to promyslim.Kdo nic nezkusi, nic nema...
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 20. 8. 2007 21:05

r98r98 píše:Aha, myslite, ze kazdy stanek treba s gyrosem toto vsechno splnuje?S takouvou by pomalu nemohl nikdo provozovat nic, aniz by neporusil jedinne hygienicke pravidlo.

A proc si myslite ze tolik stanku s gyrosem bud zmenilo majitele nebo se zavrelo? Jinak kdyz se podivate poradne tak minimalne v te casti co je videt je vsechno z nerezu :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 20. 8. 2007 21:18

Rop píše:
r98r98 píše:Aha, myslite, ze kazdy stanek treba s gyrosem toto vsechno splnuje?S takouvou by pomalu nemohl nikdo provozovat nic, aniz by neporusil jedinne hygienicke pravidlo.

A proc si myslite ze tolik stanku s gyrosem bud zmenilo majitele nebo se zavrelo? Jinak kdyz se podivate poradne tak minimalne v te casti co je videt je vsechno z nerezu :-)


Toho jsem si nevsiml, mne se zda, ze naopak porad pribyvaji...Nemate nekde odkaz na seznam hygienickych norem, ktere by provozovna musela splnovat?Bude s tim hodne starosti, ale chci to vyzkouset a neco se naucit.Zatim nejzasadnejsi problem bude jak sezenu zivnostak, pokud se nebude jednat o volnou zivnost:
Výroba potravinářských výrobků - výroba pokrmů bez možnosti přímé konzumace v hostinské provozovně
........ (jiná obdobná výroba),
ale o remeslnou zivnost :SKUPINA 108: Potraviny a nápoje - Pekařství, cukrářství... :|
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 21. 8. 2007 00:24

Seženete si zaměstnance, který bude odpovědnou osobou ... vy bude mít živnosťák a on (či ona) vás bude "kontrolovat" a "podílet se na vašem podnikání" ... ovšem otázka je kdo do vašeho "pokusu" s vámi půjde :roll:

Jinak normy netuším kde hledat ... mám to spíš od známých kteří zřizovali si restauraci :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 8. 2007 06:42

r98r98 píše:Jak uz jsem psal vyse, nepotrebuji zavratne castky, staci mi pro zacatek ke studiu par tisic mesicne.V cem myslite, ze by byl problem se zivnostnakem?Diky


Tady nejde o to, že výdělek bude jen 8000 Kč. Ale že rozdíl mezi ziskem a ztrátou je jen 8000 Kč - a to je fakt zoufale málo. V občerstvení se běžná hrubá marže pohybuje ve stovkách procent.
Hrubý zisk by měl být MINIMÁLNĚ dvojnásobný než všechny hrubé náklady (nájem, umoření počátečních nákladů, plat zaměstnance, suroviny,...). A to fakt minimálně, spíš bych řekl víc. Dva známí něco takového provozovali a ani jeden neskončil slavně.

Jako reálné vidím jen prodej potravin zpracovaných někým jiným (aktuálně mě napadá třeba ten Krokodýl ( http://www.crocodille.cz ). Eventuelně doplněnou nějakým dalším výnosným sortimentem (žvýkačky a bonbóny, limonády a piva v plechovkách/lahvích, tiskoviny, tabák). Jediným požadavkem bude lednička (a tu je schopen dodat (zapůjčít - a nejspíš i zdarma) dodavatel), navíc lze získat značnou část zboží "na komisi" a neprodané vracet - záleží samozřejmě na vyjednávacích schopnostech s dodavatelem. Získání ŽL na takovýto prodej by neměl být problém.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 21. 8. 2007 07:36

PatrikChrz píše:
r98r98 píše:Jak uz jsem psal vyse, nepotrebuji zavratne castky, staci mi pro zacatek ke studiu par tisic mesicne.V cem myslite, ze by byl problem se zivnostnakem?Diky


Tady nejde o to, že výdělek bude jen 8000 Kč. Ale že rozdíl mezi ziskem a ztrátou je jen 8000 Kč - a to je fakt zoufale málo. V občerstvení se běžná hrubá marže pohybuje ve stovkách procent.
Hrubý zisk by měl být MINIMÁLNĚ dvojnásobný než všechny hrubé náklady (nájem, umoření počátečních nákladů, plat zaměstnance, suroviny,...). A to fakt minimálně, spíš bych řekl víc. Dva známí něco takového provozovali a ani jeden neskončil slavně.

Jako reálné vidím jen prodej potravin zpracovaných někým jiným (aktuálně mě napadá třeba ten Krokodýl ( http://www.crocodille.cz ). Eventuelně doplněnou nějakým dalším výnosným sortimentem (žvýkačky a bonbóny, limonády a piva v plechovkách/lahvích, tiskoviny, tabák). Jediným požadavkem bude lednička (a tu je schopen dodat (zapůjčít - a nejspíš i zdarma) dodavatel), navíc lze získat značnou část zboží "na komisi" a neprodané vracet - záleží samozřejmě na vyjednávacích schopnostech s dodavatelem. Získání ŽL na takovýto prodej by neměl být problém.m/quote]


Vcera jsem obchazel mesto a jedna mila pani se docela rozpovidala, takze mam cerstvejsi informace.Puvodne tech 8000 Kc mi vyslo za predpokladu, ze bych denne prodal zbozi za 1500 Kc (coz jsem trosku podhodnotil, abych si nedelal zbytecne iluze), jenze pani me informovala, ze denne proda zbozi minimalne za 3000 Kc a vzhledem k tomu, ze prodava zmrzlinu, kterou kupuje od vyrobce, tak nema takovy zisk z prodaneho zbozi, jako bych mel ja...Navic ma velke naklady na elektrinu, a pronajem dalsi mistnosti, kde jen mrazaky se zasobami zmrzlin.Takze si myslim, ze takovy problem v zisku by nebyl.
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 21. 8. 2007 07:42

PatrikChrz píše:
r98r98 píše:Jak uz jsem psal vyse, nepotrebuji zavratne castky, staci mi pro zacatek ke studiu par tisic mesicne.V cem myslite, ze by byl problem se zivnostnakem?Diky


Tady nejde o to, že výdělek bude jen 8000 Kč. Ale že rozdíl mezi ziskem a ztrátou je jen 8000 Kč - a to je fakt zoufale málo. V občerstvení se běžná hrubá marže pohybuje ve stovkách procent.
Hrubý zisk by měl být MINIMÁLNĚ dvojnásobný než všechny hrubé náklady (nájem, umoření počátečních nákladů, plat zaměstnance, suroviny,...). A to fakt minimálně, spíš bych řekl víc. Dva známí něco takového provozovali a ani jeden neskončil slavně.

Jako reálné vidím jen prodej potravin zpracovaných někým jiným (aktuálně mě napadá třeba ten Krokodýl ( http://www.crocodille.cz ). Eventuelně doplněnou nějakým dalším výnosným sortimentem (žvýkačky a bonbóny, limonády a piva v plechovkách/lahvích, tiskoviny, tabák). Jediným požadavkem bude lednička (a tu je schopen dodat (zapůjčít - a nejspíš i zdarma) dodavatel), navíc lze získat značnou část zboží "na komisi" a neprodané vracet - záleží samozřejmě na vyjednávacích schopnostech s dodavatelem. Získání ŽL na takovýto prodej by neměl být problém.m/quote]


Jinak dekuji, za Vas navrh sortimentu.Tiskoviny a tabak nepripada v uvahu, ale ty bagety a napoje jeste zvazim.I tak bych to chtel pouze jako vedlejsi zbozi k puvodne planovanemu...
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 21. 8. 2007 08:48

Prave jsem volal na zivnostensky urad a bylo mi sdeleno, ze se jedna o remeslnou zivnost, cili ze si budu muset sehnat odpovednou osobu...Pokud bych ji sehnal, na koho bude nejlepsi z hlediska, odpoctu dani nebo nejakych vyhod napsat zivnostensky list?Na me jako studenta, nebo na babicku, ktera pobira starobni duchod ?
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 21. 8. 2007 11:10

To zalezi na spouste veci ... ale obecne bych rekl ze na vas ...
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 8. 2007 11:17

Ty balené potraviny mají tu výhodu, že se člověk vyhne spoustě problémů s hygienou (ať už kontroly nebo nezbytné úpravy provozovny), bude jednodušší na to získat ŽL.
Jo, ještě mě napadla zmrzlina (samozřejmě balená). Pokud bude "balený sortiment" od nějakého dodavatele s dominantním postavením na trhu (Pepsi + Coca cola; Algida, ...) je šance získat ledničky na pronájem zdarma. I když bude tam pravděpodobně podmínka neumisťovat do "jejich" zařízení konkurenční výrobky, určitý minimální obrat a samozřejmě záleží i na vyjednávacích schopnostech, umístění provozovny, atd. V ideálním případě je možné získat "na komisi" téměř celý obchod včetně vybavení a možnost neprodané výrobky vracet za plnou cenu. Trh je celkem nasycen a stačí první dvě, tři nabídky odmítnout a oni pak přilezou třeba po kolenou, jen aby tam to svoje zboží natlačili :-)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r98r98 21. 8. 2007 13:13

Rop píše:To zalezi na spouste veci ... ale obecne bych rekl ze na vas ...


Nechapu jak to myslite...Jde mi o to, jestli mam jako student nejake slevy na dani, ktere duchodce nema, nebo obracene v pripade duchodce?
r98r98
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 21. 8. 2007 13:48

No slevu na dani mate ... jinak zbylé věci jste si nastejno ... čili zdravotní a sociální
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aura5 22. 8. 2007 14:01

pokud budete studentem a ŽL bude jako vedlejší tak se vyplatí napsat živnost na Vás, protože budete mít ulevy na daně a to jak základní na osobu tak ještě ulevu na studium, případně další i úlevy . U babičky na nebudou na dani žádné úlevy. Jinak jak u Vás tak u babičky platí že se na Vás nevztahuje minimální dan, dále pokud se vejdete do určité částky zisku nebudete muset platit ani sociální poj. Babičku pak eventuelně můžete vzít na výpomoc na dohodu a budete to pro Vás částka daňově odpočitatelná.
aura5
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r98r98 22. 8. 2007 20:07

aura5 píše:pokud budete studentem a ŽL bude jako vedlejší tak se vyplatí napsat živnost na Vás, protože budete mít ulevy na daně a to jak základní na osobu tak ještě ulevu na studium, případně další i úlevy . U babičky na nebudou na dani žádné úlevy. Jinak jak u Vás tak u babičky platí že se na Vás nevztahuje minimální dan, dále pokud se vejdete do určité částky zisku nebudete muset platit ani sociální poj. Babičku pak eventuelně můžete vzít na výpomoc na dohodu a budete to pro Vás částka daňově odpočitatelná.d/quote]


Dekuju, to jsem presne potreboval slyset...
r98r98
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků