Stránka 2 z 3

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 8. 2007 09:26
od radim33
Když už tam nějaká taková provozovna byla, proč skončila? Velká konkurence, špatný sortiment vzhledem k okolí, potíže s hygienickou službou, zaměstnanec vytuneloval, vysoký nájem? Abys neopakoval chyby předchozích. A pokud je kolem nějaká konkurence, jako že asi bude a pokud nepřebíráš zavedený provoz, jako že asi ne, budeš muset být lepší než konkurence, aby lidi k tobě přišli . Být stejně dobrý jako konkurence nebude stačit, znamená to být ve ztrátě minimálně půl roku, rok než se lidi k tobě naučí chodit. Pokud je nablízku nějaký supermarket, budou lidi kupovat podobné zboží u tebe, když nebudeš moct vzhledem k nákladům nabídnout cenu menší než je cena toho zboží v supermarketu plus odhadem 1 /3, 1 /2 ?

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 8. 2007 09:53
od r98r98
KubaPa píše:Problém se živnosťákem bude v tom, že ten, kterej bys potřeboval nedostaneš, protože je to řemeslná živnost a ty nemáš potřebné vzdělání ani praxi abys ho dostal a odpovědnýho zástupce, kterej by podmínky splňoval taky nemáš...

Zavratné částky to opravdu nebudou, ale problém je v tom že podle tvých výpočtů a toho kolik věcí jsi nezapočítal (původně třeba ani odvody zaměstnavatele ze mzdy) bych to osobně tipoval ve výsledku daleko spíš na ztrátu než na malej zisk. Na tom, že člověk začne jen s malým ziskem nic špatnýho nevidím, jde jen o tu pravděpodobnost že bude nulovej nebo dokonce zápornej...

Odkud jsi třeba vzal odhad toho, kolik by se prodalo zboží a za jakou cenu? Je to jen tvůj odhad, radil ses s bývalým majitelem? Proč vlastně to občerstvení skončilo, když tam už bylo? Máš někoho na záskok, pokud babička dostane třeba chřipku, nebo bude muset k zubaři a ty budeš muset být ve škole? Nebo v takový situaci třeba na 14 dní zavřeš krám? (a přitom budeš stále platit nájem, elektriku, budou se ti kazit zásoby atd.).e/quote]


Na ten zivnostak bych se jeste optal na urade, pokud by byl problem, tak by se napsal na matku.Ma vystudovanou obchodni skolu a zkusenosti s prodejem.

Odhad zisku je muj, samozrejme, ze se bude asi lisit, ale kvuli rezerve jsem ho jeste o neco snizil.Pokud bych byl ve ztrate, nic mi nebrani tomu, abych v urcite dobe zavrel.Mozna bych prisel o nejake penize, ale bude to zkusenost, ktera se muze vzdycky hodit.Jde mi o to se odhodlat a zkusit to ;-) Se zaskoky neni problem, na to jsem myslel.Dekuju za snahu

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 8. 2007 10:05
od r98r98
radim33 píše:Když už tam nějaká taková provozovna byla, proč skončila? Velká konkurence, špatný sortiment vzhledem k okolí, potíže s hygienickou službou, zaměstnanec vytuneloval, vysoký nájem? Abys neopakoval chyby předchozích. A pokud je kolem nějaká konkurence, jako že asi bude a pokud nepřebíráš zavedený provoz, jako že asi ne, budeš muset být lepší než konkurence, aby lidi k tobě přišli . Být stejně dobrý jako konkurence nebude stačit, znamená to být ve ztrátě minimálně půl roku, rok než se lidi k tobě naučí chodit. Pokud je nablízku nějaký supermarket, budou lidi kupovat podobné zboží u tebe, když nebudeš moct vzhledem k nákladům nabídnout cenu menší než je cena toho zboží v supermarketu plus odhadem 1 /3, 1 /2 ? /quote]


Vim, ze je to zvlastni otevrit provozovnu podobneho smeru a na stejnem miste, jako jedna nedavno skoncila, ale problem je podle meho nazoru jednak v tom, ze obdobne zbozi (gyros,hamburger, parek v rohliku) se prodava na kazdem rohu ve meste, dale to muze byt o neco vyssimi cenami a ne prilis vlidnou obsluhou.Pokud bych prodaval zbozi stejneho druhu jako predchozi provozovatel, nevidel bych moc sanci na uspech.Ja se ale chystam nabizet zbozi, ktere se ve meste jeste neprodavam a v tom si myslim, ze by mohla byt moje sance.Od pronajimatele jeste zjistim jesli nebyl problem s hygienou a jestli provozovna splnuje, to co by mela.Konkurence v podobe supermarketu se nebojim, protoze zbozi nenabizi.Co by mi naopak delalo starosti je to, kdyby nekdo za par mesicu nabizel to same jako ja, ale s tim se bohuzel neda asi nic delat...Diky za reakce

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 8. 2007 11:25
od KubaPa
r98r98 píše:Na ten zivnostak bych se jeste optal na urade, pokud by byl problem, tak by se napsal na matku.Ma vystudovanou obchodni skolu a zkusenosti s prodejem.

Obchodní škola tady nepomůže, tady by podle mě byla potřeba hotelovka.

A taky počítej s tím, že pokud budeš úspěšnej, tak tvůj sortiment možná přestane bejt ve městě ojedinělej (-:

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 8. 2007 12:53
od WonDrak
tohle by bylo lepší rešit rekvalifikací, protože škola ani praxe nepřipadá z časových důvodů možná.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 8. 2007 19:16
od Rop
Myslím že to vidíte jak hurvínek válku ... já vidím několik problému a to ani neřeším vaši ziskovost:
1. živnostenský úřad (nevidím žádnou praxi ani u případné odpovědné osoby)
2. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (zařízení občerstvení pokud v něm nebudete vařit stojí cca 500 000 Kč)

Ono je problém i prodávat popkorn někde v malém kině ... :roll:

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 8. 2007 22:32
od WonDrak
Tak mě napadá (při myšlence, že by si to občerstvení otevřel načerno) jak kdokoli zjistí, (konkrétně úřady Fin + Živ), že to má načerno a nemá to tam co dělat? Přece nechoděj po ulici a nekontolujou obchod po obchodě, ne ?

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 8. 2007 00:05
od Rop
Načerno se dá doma potají programovat web ... ale urcite ne veřejné občerstvení ... český člověk je totiž svině obecná ... ta práskne kohokoliv .... nebo si snad myslíš že by němci u nás bez českých udavačů vydrželi celých 6 let? :roll:

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 8. 2007 07:50
od radim33
Jestli nebude lepší, když už chcete prodávat, začít tím, že nějaký měsíc, půl roku v nějakém takovém občersvení pracovat. Ono spousta věcí vypadá lákavě, když se na ně člověk dívá zvenčí, jenomže jak se do toho ponoří, najednou je nutné překonat problémy, které by toho zvenčí jaktěživ nenapadly. Dneska pořád ještě není problém něco výdělečného rozběhnout a začít podnikat, to umí i dneska s prominutím každý blbec. Ale málokdo už umí potom z toho podnikání se ctí a s minimální ztrátou odejít, když zjistí, že se mu nevede. A dneska už jsou věci jako vymáhání dluhů, exekuce a takové věci docela zaběhnuté a nikdo se před nimi neschová. Aspoň ne tady v republice, pokud chcete normálně žít. Provozovna občerstvení je na rozběh dost velké sousto.

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 8. 2007 10:54
od WonDrak
Možná by nebylo na škodu 1) získat někde praxi viz. příspěvek výše a za 2) dohodnout se s nějakým již fungujícím občerstvením, že by ti s tím pomohl a naoplátku mu dát část zisku, za tu jistotu by to stálo.

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 8. 2007 19:18
od r98r98
Jak uz jsem psal, jsem student, takze to, ze bych pul roku pracoval nekde v obcerstveni pro me nepripada v uvahu..Verim, ze bych tam pochytil plno zkusenosti a zjistil veci o kterych nevim, ale urcite se to da zvladnout i bez praxe.Dalsi problem je ten, ze nemuzu spolehat na to, ze za pul roku bude provozovna stale nabizena k pronajmu.

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 8. 2007 19:27
od r98r98
Rop píše:Myslím že to vidíte jak hurvínek válku ... já vidím několik problému a to ani neřeším vaši ziskovost:
1. živnostenský úřad (nevidím žádnou praxi ani u případné odpovědné osoby)
2. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (zařízení občerstvení pokud v něm nebudete vařit stojí cca 500 000 Kč)

Ono je problém i prodávat popkorn někde v malém kině ... :roll::/quote]


Ja vim, ze to asi vidim jak hurvinek valku, ale jsem jeste mladej a blbej :D ,ale zatim se nebojim riskovat.Penize na zrizeni provozovny jsem si vydelal a usetril a radsi o ne prijdu tak, ze mi zkrachuje provozovna (poucim se z chyb a rozjedou neco noveho) nez abych je propil, nebo si koupil nejakou zbytecnost.A nechci je nechat lezet jen tak na uctu, nebo investovat napr. do podilovych fondu nebo do zlata :?

Prosim o vysvetleni 2. bodu, nejak jsem nepochopil jak to myslite.Diky

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 8. 2007 19:33
od Rop
Mno musíte splňovat spoustu hygienických pravidel ... všechno z nerezu ... bezdotykové baterie na mytí rukou ... nároky na zdravotní prohlídky zaměstnanců ... ono to vybavení aby splňovalo všechny normy něco stojí ...

Jinak já osobně bych do tohoto oboru podnikat nešel ... tolik peněz nemám, abych o ně přišel ....

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 8. 2007 19:44
od r98r98
Rop píše:Mno musíte splňovat spoustu hygienických pravidel ... všechno z nerezu ... bezdotykové baterie na mytí rukou ... nároky na zdravotní prohlídky zaměstnanců ... ono to vybavení aby splňovalo všechny normy něco stojí ...

Jinak já osobně bych do tohoto oboru podnikat nešel ... tolik peněz nemám, abych o ně přišel ....b/quote]


Aha, myslite, ze kazdy stanek treba s gyrosem toto vsechno splnuje?S takouvou by pomalu nemohl nikdo provozovat nic, aniz by neporusil jedinne hygienicke pravidlo.

Zrizeni provozovny by me vyslo podle puvodnich planu asi do 70 000 vcetne najmu na pul roku dopredu 39000 (6x6500).Pokud bych musel dokupovat dalsi voloviny abych vsechno splnil, tak uz se dostanem do uplne jinych relaci... :(

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 8. 2007 19:59
od Peshi
Ja byt tebou, tak bych od toho dal ruce pryc a radsi bych si dodelal stredni skolu. Pokud nemas v tomto oboru zadnou praxi, nerozumis moc ekonomii, radeji se na to vykasli. Akorat prijdes o penize a volny cas a kdyby se ti nahodou darilo, tak o kamarady. Nezapominej, ze zijes v Cesku - kolibce zavisti a neprejicnosti.