Stránka 1 z 2

Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 3. 2013 16:44
od Moucha
Ahoj, mám na terminálu spropitné a už týden řešíme jak to ostatní restaurace dělají se spropitným skrze platební terminál?
Daní se to? Terminál to rozepíše do výpisu zvlášť? Nebo po zásahu bankou jde spropitné posílat na zvláštní účet?
Jde o to aby o to číšníci nepřišli a zároveň lidem neříkali, že platba není možná kartou právě kvůli tomu, že je to připraví o dýško (samozřejmě přeháním).

Nevím kde se na to jinde v pátek odpoledne zeptat než taky O:-)

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 3. 2013 18:52
od joachym1
Jo zdanit se to samozrejme musi, vzdyt je to prijem, neco jako plat.

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 3. 2013 19:09
od PatrikChrz
..a teď je otázkou, jestli jen zdanit, nebo i odvést sociální a zdravotní, stejně jako z platu (pak by stačilo to dát do mzdy). Tohle bude vědět ROP.

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 3. 2013 19:44
od joachym1
No priznavat z toho dan by asi meli primo cisnici, to je jejich odmena primo od zakazniku, neni to mzda od zamestnavatele. Ale takovy bocni prijem se myslim do urcite rocni vyse nemusi priznavat, to je asi do 20000 Kc. Nevim to ale presne.

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 3. 2013 20:04
od alexpraha
Nevím o tom, že by české daňové zákony znaly pojem zpropitné. Co se platí přes terminál je příjem restaurace, která z toho pochopitelně odvede DPH. Pokud to chce vyplatit zaměstnancům, tak jako součást platu, takže i sociální a zdravotní pojištění. Jedinou kličkou by bylo nějak to naúčtovat na paragraf 10 (tam je limit 20 000 Kč pro přiznání), jako mimořádný příjem, ale spropitné naprosto splňuje podmínky pro závislou činnost.
ROP nás rozdrtí :- )

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 3. 2013 20:12
od LuiS_666
A nejde potom na konci dňa vybrat z kasy patričnú čast spropitného v hotovosti podľa výšky spropitného cez terminál ?

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 3. 2013 09:57
od Rop
http://www.du.cz/33/danove-aspekty-spro ... 7eE-Drmux/

Já na vaše drcení nemám čas. Ještě vás jdu podrtit do tématu vedle.

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 3. 2013 11:24
od Moucha
v dotazu není uvedeno nic o tom, že by tyto částky byly příslušným klientem výslovně určeny jako spropitné pro konkrétního pracovníka. V tom případě se podle mého názoru jedná o příjem provozovatele hotelu, tj. součást úplaty (tržby)


takže když terminál rozdělí platbu na tržbu restaurace a zvlášt dá spropitné (což by měl ten terminál umět) dá se vyplácet spropitné číšníkům v plné výši?
Chápu to tak správně? :)

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 3. 2013 10:51
od Rop
Nedá. Musí se z toho odvést DPH a zdanit zaměstnanci.

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 5. 2016 06:35
od vpe
DPH se ze spropitneho nejen podle meho nazoru neodvadi.

Spropitne je dar prijaty v souvislosti s vykonem povolani a odvadi se pouze dan z prijmu (od 2010 dosud 19% u pravnickych osob - sro a akciovky, tedy z toho co celkove vydela - pokud restaurace neni ve ztrate). Spropitne - prijem bych rozdelil dle vnitrniho predpisu na zamestnance (bud podle jmena nebo podle jine dohody v restauraci) normalne k platu a tim tedy ze spropitneho odvede zamestnanec jen socialni a zdravotni. Kazdy platebni terminal by mel mit polozku TIP, coz je prave ono spropitne... A neni problem ho evidovat uctovat zakaznikovi a prerozdelovat...

Nekdy se setkavame s trapnou situaci, kdy zakaznik chce na spropitne doklad a lajdacka obsluha pravi: to nejde. Takze bud spropitne nezaslouzi anebo pote, co spropitne dostala, si ho nechce pokratit a rekne: nejde. To obejdu tim, ze platim vyhradne kartou. Pak TIP na doklad dat MUSI :-)

Kdybych ja byl provozovatel restaurace, jidelni listek bych nacenil bez obsluhy (tedy rekneme ze snizil o 10-15%) s tim, ze ocekavana vyse spropitneho v pripade spokojenosti zakaznika je 20% (stejne je tomu v USA). Jednak bych tim usetril minimalne 15% DPH z potencialne az jedne petiny trzeb, druhak bych tim sikovnou obsluhu motivoval k maximalnim vykonum... a nesikovne se zbavil.

Zbyva ohlidat, aby cisnik spropitne prijate v hotovosti priznal a bylo mozno spravedlive posoudit, jak dobre pracuje a automaticky vhodnym zpusobem prerozdelit spropitne mezi zamestnance (napr.: 40% obsluhujici pingl, 20% sluzbu konajici sefkuchar, 25% vsichni zamestnanci na smene vcetne obsluhujiciho, 15% provozovatel)...

v lepsich podnicich vam davaji ucet vzdy, takze problem je vyresen, zeano...

NAZORY?

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 5. 2016 07:34
od paty07
Spropitné jsou peníze obsluhy a patří obsluze, když už rozdělovat, tak leda mezi kuchaře, když si dá zákazník jídlo, a číšníka, to je fér. V jednom díle Kitchen Nightmares se Gordon rozčiloval, že provozovatel schrábnul prachy pro sebe. Zákazníci taky říkali, že spropitné je pro obsluhu a jinak by ho nedali, tak ostatní zaměstnanci, co nemají nic se zákazníkem vynech a provozovatele taky.

Co se týče daní, tak spropitné je podle mě odměna (nikoli dar) za dobrou obsluhu a jídlo. Něco jako variabilní složka mzdy, ale jak by to bylo s daněmi už jde mimo mě.

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 5. 2016 08:03
od radecekh
vpe:
Spropitné je dar a proto ho nemůžete vyžadovat. Pokud to vyžadovat budete, bude to nějaké "obslužné", z kterého DPH odvézt musíte.
Osobně si myslím, že spropitné je přežitek. Nevidím v něm žádný užitek. Majitelé restaurací to mají jen jako výmluvu, proč své lidi platí málo. Navíc dost často spropitné shrábnou ti, co si ho nezaslouží - typicky mi jídlo chutná, ale obsluha je protivná. Takže dám obsluze spropitné, které buď shrábne sama (chyba) nebo ho shrábne majitel podniku (chyba) a nebo se o něj spravedlivě rozdělí všichni zaměstnanci (opět chyba).
Bral bych to tak, že když jsou zákazníci spokojeni, rostou tržby a majitel může lépe odměňovat své zaměstnance. Spropitné je tam tak nějak navíc.

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 5. 2016 09:16
od eL Ká
radecekh píše:Osobně si myslím, že spropitné je přežitek. Nevidím v něm žádný užitek. Majitelé restaurací to mají jen jako výmluvu, proč své lidi platí málo.


Nikdy jsem neměl ke spropitnému pozitivní či negativní vztah, prostě jsem to bral jako "součást" toho někam jít. Pak jsem strávil rok a půl v USA a začal jsem tento institut z duše nenávidět. Korunu tomu nasadil chlápek, co mi dovezl pizzu: pozdě, studenou a ještě se ročílil, že jsem mu nedal žádné spropitné, že na něj má nárok. Pche. Už nikdy více.

Re: Restaurace - platební terminál - spropitné,jak je to účetně?

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 5. 2016 09:59
od xtonda
To se dalo čekat, že se to zvrhne od účetní otázky k diskusi o spropitném samotném. Taky to považuju za přežitek a zlozvyk. Platím za službu cenu, kterou si oni sami stanovili. Proč bych měl dávat ještě něco bokem zrovna v tomto konkrétním odvětví, navíc automaticky? Můj dojem z restaurace dělá z 90 % kvalita jídla a tedy umění kuchaře, přinést mi to může klidně cvičená opice. A i kdybych na to přistoupil, tak mi nesedí odvozování výše jako procento z útraty, přinést mi jídlo a tři piva je stejná práce bez ohledu na cenu, naopak čím dražší podnik je, tím víc si říkám, že by neměl mít problém dobře zaplatit personál.

Dostatečnou odměnou by měl být fakt, že v případě spokojenosti podnik navštívím znovu a případně doporučím či kladně ohodnotím na různých službách tímto se zabývajícím.
Moje oblíbená scénka:
https://www.youtube.com/watch?v=ZKKxfeNl4uk

Pokud jde o zpracování na terminálu při platbě kartou, v Kolkovně na Budějovické mají na terminálu za zadání spropitného extra obrazovku a pozor, nejde jít dál pokud tam chci nechat nulu.

Nedávno sem se také setkal s tím, že mi maník dal účet a pak se na férovku zeptal kolik že tedy může na terminálu zadat. to se přiznám, že sem vyměk a účet za 559 zaokrouhlil na 600.

Samozřejmě jak si to pak ve firmě zpracují v účetnictví a přerozdělí mezi personál je otázka, často kasíruje někdo jiný než kdo obsluhoval a jestli budou pamatovat i na kuchaře je úplně ve hvězdách, i z tohoto důvodu mi je tento institut proti srsti.

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 5. 2016 17:40
od osobne2
Ja zaokrouhluji nahoru na desetikoruny, pokud to vychazi presne, tak jsou bez spropitneho.