Cestování veřejnou dopravou

Praktické informace pro dovolenou v jakémkoli ročním období. Jezdíte autem, autobusem nebo letecky? Tipy pro volný čas

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod losalamos 3. 2. 2025 13:56

Než bych na 15 minut v Brně nakupoval přes Poseidona, radši pípnu a jedu. Navíc nikdy nevím, kolikrát za den nakonec pojedu a Pípni ti napočítá nejvýhodnější (pro cestujícího) cenu všech jízdenek za 24 hodin.
Poseidon se mi vyplatí u příměstské dopravy, nebo kombinace město + příměsto na konkrétní spoj. Přes svého Poseidona potom kupuji příměsto i pro manželku, pokud někam jedeme spolu nebo děláme nějaké cyklotoulky.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod stepano 14. 4. 2025 09:54

Rop píše:Každopádně pokud člověk projezdí za rok na jízdenky ČD více než 5 500 Kč, tak má zdarma IN 25, která se vyplatí.

IMO utrácet body za roční IN25 není nejefektivnější způsob útraty těch bodů. V tomto případě je za 550 bodů protihodnota 490kč. Mnohem efektivněji vyjde vyměnit body za jízdenku na dlouhé tratě (300bodů kamkoliv po ČR, čím delší trať, tím efektivnější využití bodů) nebo celodenní jízdenku po ČR (500bodů v ceně 799kč).

Dále, kupovat roční IN25 je nevýhodné, ať už za body nebo koruny. Vyplatí kupovat na 3leté období, kdy se slevou od VISA se dostaneme na 327,- Kč/rok.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod yndezit 14. 4. 2025 10:09

Nevíte, dá se za ČD body koupit jen místenka, bez jízdenky? Ta stojí normálně 35 korun.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 14. 4. 2025 10:20

Jen místenka do Pendolina za 150 bodů.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Prcek 14. 4. 2025 21:09

Ale ta akce od VISA není zdá se pro všechny: "Vaše registrace na webu je nezbytná k tomu, abychom mohli ověřit, že jste držitelem prémiové nebo firemní karty Visa a můžete tak využít tuto speciální nabídku." (https://www.visa.cz/cs_cz/visa-offers-a ... ahy/158360)
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 15. 4. 2025 07:39

stepano píše:IMO utrácet body za roční IN25 není nejefektivnější způsob útraty těch bodů.
Chceš mi říci, že je pro mě výhodnější utratit body za jednu cestu do Uherského Hradiště, než mít 25 % slevu na cesty do Prahy, do Brna, do Olomouce přičemž tyto cesty pořádám nejméně 3x měsíčně (letos jsem se dostal i na 2x týdně)? To nemůžeš myslet vážně.

Vezmu tedy tvou variantu (utratit 550 bodů za nejdelší jízdu, kterou jsem letos jel):
Cesta do Uherského Hradiště = 585 Kč (bez In-karty, 1. třída) - tu vyměním za 550 bodů - s IN25 je to za 438 Kč (ušetřil jsem 438 Kč)
A dál jedu z Uherského Hradiště = 585 Kč vs. 438 Kč - prodělal jsem 147 Kč
Do Prahy = 290 Kč vs. 218 Kč - prodělal jsem 72 Kč
Z Prahy = 290 Kč vs. 218 Kč - prodělal jsem 72 Kč
Do Brna = 412 Kč vs. 309 Kč - prodělal jsem 103 Kč
Z Brna = 412 Kč vs. 309 Kč - prodělal jsem 103 Kč
Bilance celkem = prodělal jsem 59 Kč :roll: :lol:
Báječně jsi to vymyslel.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod stepano 15. 4. 2025 10:54

Neříkal jsem, že nemáš cestovat bez IN25, IN25 je samozřejmost pokud jezdíš často, ale říkal jsem, že kupovat roční IN25 za body není vždy efektivní. Já jsem měl vloni nejdelší trasu Ostrava - Karlovy Vary, pak ti vyjde následující . Počítejme s cenami po započítání IN25 slevy, jako kdybych si kupoval lístek:
1. třída - ~1200 kč za 550 bodů -> 2,18 kč za bod
2. třída - ~ 600 kč za 300 bodů -> 2 kč za bod
Celodenní - 799kč za 550 bodů -> 1,45kč za bod
Roční IN25 - 490kč za 550 bodů -> 0,89kč za bod

Takže když si IN25 pořídím za koruny za 327Kč/rok a body utratím za jízdenku, mě tahle kombinace vyjde levněji, než kdybych si koupil IN25 za body a jízdenku za koruny. Ano, neplatí to v případech, když jedeš z Prahy do Pardubic, jak jsem psal níže, je ty body potřeba upotřebit na dlouhé trasy (kde lístek po odečtení IN25 slevy stojí alespoň ~330kč, a čím víc, tím větší úspora). Stejně tak jsi prodělal i s tou cestou do UH, kdyby sis koupil 3letou IN25 za koruny a body vyměnil za jízdenku, byl bys na tom lépe. Rozumíme si?
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 15. 4. 2025 13:22

Jenomže to znamená si koupit In25 na 3 roky. A já nevím, co bude příští týden. Když přišel Covid, tak mi body propadly :lol: Ale chápu jak to myslíš.

Kdybych věděl 10. 1. jaký bude letošní rok kolotoč, tak vsoupím do paušální daně :lol: (a na konci roku možná zjistím, že by se mi vyplatila IN100 :lol: )
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod stepano 15. 4. 2025 19:57

No dobře, pokud trváš na roční IN25, doplňme předchozí příklad a hranice, od které se vyplatí body vyměnit za jízdenku než za roční IN25 je: 490,- za jízdenku v 1.třídě, 267,- Kč pro jízdu 2.třídou

(v předchozím příspěvku je těch ~330,- (přesně tedy 327,-) za 1.třídu, za 2.třídu je to 178,-)
stepano
Nadšenec

Předchozí stránka