Kdybych pracoval déle, tak bych měl sice víc peněz... ale k čemu to je dobré? Chápu, že v konzumní společnosti může tento vážně míněný dotaz překvapovat

Koníčky mám relativně levné - knihy, filmy, hry. Cestuju rád, ale Seychely nepotřebuju. Opravdu nevidím, co by mi nějak razantně zlepšovalo kvalitu života, kdybych mohl utratit víc. A největší žrout peněz, který pozoruji v okolí - potřeba ohromovat ostatní, se u mě nějak nevyvinula. Ostatně kdyby tomu bylo jinak, tak bych za posledních 15 let neměl saving rate nad 60 %, poslední roky nad 70 % (abych to dal do kontextu a někdo si nemyslel, že se chodím pást abych ušetřil - těch 30 % je zhruba jako průměrný čistý plat v ČR). A to nikoliv že bych se k něčemu nutil. Prostě jsem tak zenově stavěný
Práce mě baví. Ale dělat přesně na tom, co chci (to budou nějaké open source projekty) a kdy chci mě bude bavit na tuty ještě více :-p
Podle asi nejlepší dostupné kalkulačky
https://engaging-data.com/will-money-last-retire-early/ je po zadání mých čísel a na základě historických dat mnohem pravděpodobnější, že budu mít v 80 více než pětinásobek startovní částky, než že bych byl pod startovní částkou (pokud pominu, že budu v 50 % mrtvý

). Jistě už někdo žhaví klávesnici, že minulé výnosy negarantují bláblá. Jenže v těch historických datech je i krize 2008-9, dotcom 2001, desetiletá stagnace sedmdesátých let, dvě světové války. Pro případ ještě horších krizí mám zbroják, dvě pistole a zásobu patron