Vyplatí se mi platit social?

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 29. 6. 2025 14:23

Taky nejsem příznivcem hromadění nemovitostí ani pronájmu. Z druhé strany vlastní luxusní barák poskytuje ideální bydlení s náklady pár tisíc měsíčně plus jeho hodnota cca 13M každý rok o nějakých 5-7 % roste, tj. přes půl mega, což není zase tak špatná "investice", za mě lepší nedělat nic. Do města autem 10 min, starosti minimální, daň necelá tisícovka.

Cestování nemusí být moc o penězích, stačí se podívat na mapu světa, které země jsou levnější nebo dražší než ČR, pak stačí jen vychytat levnou letenku a jet na delší dobu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Jirka.2 29. 6. 2025 20:42

Hele a to nemáte děti že o něčem takovém vůbec uvažujete? Jinak s tím že starý člověk moc financí nepotřebuje bych úplně tak nepočítal, podívejte se kolik stojí domov důchodců, nebo něco s péčí kde dostanete jídlo a uklidí vám, myslím že pod 40 se nedostanete a to budete v dvoulůžáku s cizím dědkem. A to v dnešní době, představte si kolik to bude stát až bude víc důchodců jak aktivně pracujících.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 29. 6. 2025 21:56

Děti jsou vyřešený.

Co se týká domova důchodců, tak při nákladech 40 pokryje cca 20 důchod a dál je prostor cca těch ze zisků kapitálu 40 (v dnešních cenách, tj. příslušně valorizovaných) na doplatek. A to je pořád ještě bez prodeje nemovitosti, která by toho sama o sobě pokryla víc než dost, nebo čerpání kapitálu. Prostě "Zdroje tady jsou", větší problém je omezený čas a chuť.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 29. 6. 2025 22:22

Na papire to vypada supr. Ale staci jedna mala reforma dani, nedejboze duchodu, a uz se to hrouti. Proto jsem se snazil ptat kde vidi zajemci bezpecnou vysi volneho kapitalu.

Ten by mel podle me v case neubyvat, nejlepe pribyvat. Pocitat na kolik let mam penez a jestli si neco muzu dovolit koupit, to je dost na prd.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jirka.2 29. 6. 2025 22:29

Jako zajímavý no, já o tom takhle nikdy nepřemýšlel. Člověk nikdy neví co bude ale chápu že nemá smysl makat do úmoru když to není nutný, ale asi jsem ještě nedospěl do tohohle stádia i když finančně by mi to asi vycházelo už dávno. U těch starých lidí je problém že jsou jako děti a nenalhávejme si, budeme stejní. Tam je pak problém že když pak bude člověk dementní, tak ho někdo o ten kapitál celkem snadno obere. Dneska se třeba smějete důchodcům ze kterých někdo vylákal úspory, ale obávám se že to nebude jiné. Z tohohle hlediska je ten důchod taková trochu jistota. Ale jo, proč ne, pokud má člověk děti zajištěný a nedej bože nepřijde nějaká pohroma typu drahého zdravotního zákroku tak věřím že se dá takhle asi slušně dožít. Jako já taky počítám že se na to třeba v 60 vyseru, ale po 40 mi to přijde trochu unáhlený no, ale mám celkem slušně placenou práci, kdybych měl dělat za průměr tak se na to asi taky vyseru už ted.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 29. 6. 2025 23:02

octaviampi píše: Pocitat na kolik let mam penez a jestli si neco muzu dovolit koupit, to je dost na prd.

Tak počítat je bohužel potřeba asi v každé situaci. Ve 40 tak, aby ten kapitál přibýval aspoň s inflací, v 60 tak, aby neubýval moc rychle. Není při tom ale potřeba se moc stresovat, když tam má člověk skoro 100 % vaty.

Mít jako životní cíl seknout s prací ve 40 je asi dost ujetý. Já byl vždycky spíš zastánce poměrně dost pracovat, přitom mít kvalitní život, cestovat, neutrácet na blbiny a přebytky investovat, prostě spíš na pohodu než plnění pětiletých plánů o chlebu a vodě. Práce mě baví i teď, jen prostě kvůli AI dost rychle mizí, takže to chce přepnout spíš do módu čerpání a zbytečně se nestresovat.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fagot 30. 6. 2025 14:56

Kdybych pracoval déle, tak bych měl sice víc peněz... ale k čemu to je dobré? Chápu, že v konzumní společnosti může tento vážně míněný dotaz překvapovat :-) Koníčky mám relativně levné - knihy, filmy, hry. Cestuju rád, ale Seychely nepotřebuju. Opravdu nevidím, co by mi nějak razantně zlepšovalo kvalitu života, kdybych mohl utratit víc. A největší žrout peněz, který pozoruji v okolí - potřeba ohromovat ostatní, se u mě nějak nevyvinula. Ostatně kdyby tomu bylo jinak, tak bych za posledních 15 let neměl saving rate nad 60 %, poslední roky nad 70 % (abych to dal do kontextu a někdo si nemyslel, že se chodím pást abych ušetřil - těch 30 % je zhruba jako průměrný čistý plat v ČR). A to nikoliv že bych se k něčemu nutil. Prostě jsem tak zenově stavěný ;-)

Práce mě baví. Ale dělat přesně na tom, co chci (to budou nějaké open source projekty) a kdy chci mě bude bavit na tuty ještě více :-p

Podle asi nejlepší dostupné kalkulačky https://engaging-data.com/will-money-last-retire-early/ je po zadání mých čísel a na základě historických dat mnohem pravděpodobnější, že budu mít v 80 více než pětinásobek startovní částky, než že bych byl pod startovní částkou (pokud pominu, že budu v 50 % mrtvý ;-) ). Jistě už někdo žhaví klávesnici, že minulé výnosy negarantují bláblá. Jenže v těch historických datech je i krize 2008-9, dotcom 2001, desetiletá stagnace sedmdesátých let, dvě světové války. Pro případ ještě horších krizí mám zbroják, dvě pistole a zásobu patron ;-)
fagot
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 30. 6. 2025 16:05

Drahá polovička by si obvykle s přebytkem poradila. A Seychely taky stojí zato, já tam byl pracovně, takže to cáloval zákazník, 2 týdny tak čtvrt mega.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Jirka.2 30. 6. 2025 20:03

Já na tom budu asi podobně možná i trochu líp, ale že bych se na práci vykašlal by mě teda nenapadlo. Ať už kvůli dětem, čím víc jim po mě zbyde tím líp, nebo kvůli tomu že až budu debilní a někdo mě o investice obere, tak budu za ten důchod ještě rád, nebo kvůli tomu že může přijít něco špatného a budu třeba muset vyplaznout desítky milionů za nějakou operaci co nehradí pojišťovny. Ale nikomu to nerozmlouvam, je to zajímavý pohled a asi to má něco do sebe, zvlášť pro bezdetne.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaischa 15. 7. 2025 21:51

Plně tazatele chápu, práce je koníčkem a zábavou jen, když si můžu říct, zejtra nejdu a příjdu až v pátek, dokud musím ikdyž ne 9-17h denně chodit do práce nebo dělat z HO, tak furt tam není ta volnost že teď 3 dny chci makat a pak týden chci jet na šumavu a tak... takový job bych chtěl klidně do 60, ale to je fakt výjimka něco takového mít a ten čas si zpátky nekoupím...

a když vidím kolik lidí odešlo z práce nebo i mělo vážnou nemoc a za tejden, nebo měsíc dva je někdo nahradil tak nevidím velkou motivaci dělat práci pro někoho, ty opensource projekty jsou v tomto zajímavé, člověk má volnost, dělá dle chuti, mozek nezakrní, do toho studovat investice, něco pocestovat... ale makat do 65 aby dětem zbylo víc, v tom hodnotu nevidím ale nikomu to neberu.. dědictví když se nad tím člověk zamyslí nepřináší nic moc (pokud nejde o brzské úmrtí...) řekněme že budete dědit v 55 nebo podobném věku.. výsledek - většina produktivního věku není dědictvím nijak ovlivněna...

držím všem FIRE lidem nebo FIRE plánovačům pěsti
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jirka.2 15. 7. 2025 23:33

Můžeš v poslední vůli uvést vnoučata jestli to takhle vidíš ;-)
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 16. 7. 2025 00:48

A nebo to dát dětem hned v jejich 25 a nečekat až na dědictví.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 16. 7. 2025 07:43

Kdo by se take chtel delit o dedictvi s notarem, ze? Lepsi to rozdat predem.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod panPeněženka 16. 7. 2025 07:51

To je zajímavá poznámka! Jak je to s tím notářem? Koukám, že si bere procenta dle objemu majetku... opravdu to tak platí? Má s tím někdo nějakou špatnou zkušenost? Jde to nějak obejít? :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 16. 7. 2025 09:03

No jde to obejit tim, ze se to rozda pred smrti. Po smrti leda odcerpat prostredky na bankovnich uctech ten samy den okamzitymi platbami, dalsi den uz to neobejdes, jsou to myslim 2 % z vyse dohledaneho majetku ke dni umrti, mozna i z vyse pohledavek, i kdyz den po smrti pozustali sami odcerpaji penize z uctu (kdyz maji treba dispozicni pravo apod.), tak jim notar stejne nauctuje poplatky dle zustatku uctu ke dni umrti, v dotazu bankam se pta na zustatek uctu a cerpani uveru ke dni umrti dd.mm.rrrr a vypis transakci od nasledujiciho dne do dne vyrizovani zadosti.

https://www.kurzy.cz/kalkulacka/odmena-notare/
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka