Tak jsem vcera poprve hral CashFlow. Jako stolni hra to neni spatne. Jak didakticka pomucka je to take docela pekne. Zvlast se mi libi zachyceni metody "vzit malo penez, nechat je zhodnotit (levne koupit, draho prodat) a pak je dat do neceho co generuje cashflow".
Z hlediska "simulace" realneho zivota se mi nelibily dve veci:
1) Neni mozne si "uzivat" veci, ktere si nakoupite. Kdyz byste si pred cca 4 roky koupily plazmovou televizi (kdy stala tech $4000 za ktere je ve hre), tak jste byli nekdo. To se v te hre nijak nepromita. Z didaktickeho hlediska je to dobre, z hlediska simulace reality ne.
2) Investice jsou (skoro) bezrizikove. Pokud ma clovek smulu, tak maximalne vybredne o par kol pozdeji, ale jinak se nestane nic tak strasneho. Neexistuje karticka "Firma, jejiz akcie mate zkrachovala, odepiste si je, nic za ne nedostanete". Ani "Firma, ve ktere mate podil zkrachovala, do kolonky "dluh" prictete $40000, uroky z dluhu cini $4000 mesicne". To dost ostre koresponduje s tim, ze ztrata zamestnani tam je, je relativne casta a ma pomerne drasticke nasledky.
P.S.: Jinak pokud bych mel dat na dojem z te jedne hry, tak by to bylo nejspis "Nezalezi na financni inteligenci. Kdyz mate stesti, jste za vodou tak jako tak, kdyz mate smulu, ani inteligence vam nepomuze."