Rekvalifikace - má smysl v dnešní době?

Diskuze týkající se změny zaměstnání, právní a legislativní problematiky, zvyšování kvalifikace, studia v ČR i zahraničí

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ray.donovan 28. 3. 2025 16:04

Ahoj, máte někdo zkušenosti s rekvalifikací přes úřad práce?

Narazil jsem na pár oborů, které mě zaujaly a zajímalo by mě jaká je úspěšnost proplacení + jestli má smysl plýtvat svým časem nad rekvalifikací, nebo to zkoušet jiným způsobem. Zaujaly mě kurzy na jsemvkurzu.cz, poté jsem viděl zajímavý kurz na hodináře v jihlavě - https://www.prumyslovkajihlava.cz/pro-verejnost/profesni-kvalifikace/hodinarska-skola/ (ale cena 80 tis..) a taky pilot dronů, to by mohlo být taky zajímavé a mít celkem i uplatnění - https://dronpro.cz/kurzy-hrazene-uradem-prace.

Zajímá mě jestli si tím reálně někdo prošel a co na to říká. Zda má smysl trávit x hodin rekvalifikací tímto způsobem, nebo prostě zkoušet a hledat práci v oborech, které mě zajímají a posouvat se v nich takhle. Díky
ray.donovan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaaa 28. 3. 2025 18:21

No armada ma podstav, vysoke naborove prispevky, drony se ve valce na Ukrajine i v Gaze osvedcily, takze s pilotnim prukazem na dron by mozna v armade uplatneni bylo. Ale mam takovy dojem zatim, ze v nasi armade na novy zpusob boje jeste neprisli a nakupuji zbytecne predrazene americke F35 a nejake moc tezke nemecke tanky misto levnych lehkych dronu, takze ty tanky pak neunesou nase mosty pres nase reky a F35 po startu nestaci dosahnout ani plne rychlosti a uz je na hranici a musi se otacet.
:hm
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod lukas1107 28. 3. 2025 19:44

to máš informace od Babiše? Protože současné Gripeny jsou rychlejší a přesto plné rychlosti vpohodě dosáhnou, ono si to stačí i spočítat a je jasné jakou jsi napsal blbost.
lukas1107
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 28. 3. 2025 20:04

osobně: kvalita tvých příspěvků se blíží BANu.

ray.donovan: A co umíš a co tě baví? Nemá smysl se rekvalifikovat na hodináře, když bys nebyl manuálně zručný. A nemá cenu se rekvalifiovat na něco, co tě nebude bavit. A už vůbec nemá cenu se rekvalifikovat na něco, po čem není poptávka na trhu.

Ale ber to jako názor někoho, kdo je dlouhodobě nezaměstnatelný.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jirka.2 28. 3. 2025 21:34

Přesně tak, chce to něco co má budoucnost, to hodinář fakt není. Toho pilota dronů úplně neumím posoudit, ale řekl bych že to taky není úplně něco rozumného, protože pak budeš muset být stejně pořád vždycky zaměstnanec a každej instalatér/zedník/obkladač/automechanik/elektrikář si sám na sebe vydělá 4x tolik co ty u armády jako pilot dronu. Dobrej kšeft jsou montáže klimatizací, nemusíš nic moc světoborného umět, uděláš si papíry na chladiva a elektriku a máš odhadem tak 10t denně, pravda je to asi trochu nárazový a sezónní, ale určitě se tím uživíš líp jak hodinář nebo dronař. A jak tu už padlo, záleží jak si šikovnej a co tě baví
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eetk 29. 3. 2025 02:58

Zedník? Obkladač? Tomu fakt věříš? Nikdy nemůžeš jako čech konkurovat levným ukrajinským zedníkům a obkladačům. Leda že máš známé v politice a na úřadech nebo ve vedení nemocnic a přes ně výhodné zakázky pro svoji stavební firmu, které necháš udělat těmi ukrajinci. Zkus si někdy zajít někam na stavbu a myslím si, že se tam mezi zedníky česky ani nedorozumíš.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 29. 3. 2025 10:36

Levným? Nemluvím o zaměstnanci, ale živnostníkovi. Je vidět že si nikoho takového hodně dlouho nepotřeboval. Dneska samozřejmě dělají od m2 aby zákazník nešel rovnou do mdlob, ale pokud to přepočteš na hodiny tak vychází zajímavý ceny. Já teda dlouho zedníka napotřeboval, naposled asi před 4 rokama. Tři UA(který nabídli nejlevnější cenu)měli v čistém 20000Kč za dva dny. Jeden šéf, druhý co neuměl slovo česky a třetí asi 14 letý dítě, můžeš si to přepočíst jak jsou levný.
Kámoš ted nedávno měl na stavbě UA a vycházelo to asi 1500/h. Pravda češi jsou asi ještě dražší, jednomu kámošovi řekli za stavbu garáže práci ve dvou za 14 dní 200.000, tak to nakonec raději stavěl sám, druhý platil obkladači za práci 40000 za dva dny. Fakt mi tu chceš tvrdit že jako dronař u armády si takhle vyděláš?
Naposledy upravil Jirka.2 dne 29. 3. 2025 12:58, celkově upraveno 1
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 29. 3. 2025 10:39

Neber ho vážně. Do všeho tenhle mulťák kecá, ale ničemu nerozumí. A ještě si dává srdíčka. A nezapomene se tu zeptat jak ojebat daně.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 29. 3. 2025 16:09

Par takovych zivnostniku zedniku take znam, jeden z nich je muj bratranec, v lete delaji od nevidim do nevidim, soboty nedele, v zime jsou na podpore, sezonni zalezitost ti zednici. A nevsiml jsem si, ze by to byli nejaci bohaci. Obcas jim nekdo nezaplati, ze neni spokojen s praci, obcas se s nimi soudi, vonicem. Lepsi nejake stabilni urednicke zamestnani nejlepe primo pod statem. Jistota pravidelneho prijmu, dovolena v lete, ...

Ale dotaz tazatele vicemene znel hodinar nebo pilot dronu a ten pilot dronu ma podle me vetsi budoucnost, napr. v te armade, i policie zacala vyuzivat drony pri ohledeni mista cinu, pri ohledani mist zavaznych dopravnich nehod, pri vyhledavani nekterych dopravnich prestupku, pri sledovani osob a dokumentovani jejich trestne cinnosti, ..., pokud vysledkem toho skoleni nebo kurzu bude pilotni prukaz na drony, tak se mu to muze hodit.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 29. 3. 2025 23:57

Jo chápu pohled druhé strany, manželka je taky pod státem, sice vydělá tak sotva polovičku co já, ale jak se tam všichni kopou do ***** je až neskutečný :-D
Jo daně, to jsem zapomněl zmínit že všechny příklady co jsem uváděl bylo samozřejmě bez papíru jak to u těhle lidí chodí. Že je to sezonní je blbost, dělají se interiery, renovace bytů atd. Jediný co je teda pravda a co by mě od práce zedníka odrazovalo, že oproti hodináři nebo dronaři to je těžká manuální práce a že se asi celkem nadře. Další nevýhoda že to nemůže dělat každý, musí být alespon trochu manuálně zručný. A samozřejmě dělat sám na sebe, jako zaměstnanec to nebude tak růžový.
A ještě k tomu stabilnímu zaměstnání-mám kámoše na vyšší manažerský pozici ve Škodovce a přes víkend dělá melouchem auta a vydělá si tím víc jak přes týden v té práci, tak jim s tím chce ted seknout. A to si teda myslím že zrovna ŠA platí zaměstnance celkem slušně. Ale samozřejmě každý jsem jiný a každý má jiné cíle, někdo chce vydělat, zaplatit bydlení dětem, někdo mít (sice blbě placenou) flákárnu a pohodu.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 30. 3. 2025 09:06

Vyšší manažerská pozice ve škodovce bude tak 300-500 tisíc měsíčně. Hodinová sazba Porsche Praha je cca 2000 Kč. Vážně si za, i kdyby 4x2x10 hodin o víkendech, vydělá víc než 2x tolik, kolik si účtuje velký autorizovaný servis? Buď nemá vyšší manažerskou pozici, nebo "dělá auta" nebude úplně legální činnost. :D
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 30. 3. 2025 09:27

Zamestnani by nemelo byt jen a pouze o vysi vydelku, dulezitejsi nekdy je, aby cloveka ta cinnost take bavila.

Tezkou manualni praci zednika bych ja vnimal jako nejmensi problem, udrzi si tim zdravi lepe nez nejaky urednik sedici 8 hodin denne za stolem u pocitace.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 30. 3. 2025 10:42

Těžká manuální práce není problém do určitého věku. Ale od věku třeba 50 nebo 55 let už těžká manuální práce začíná být problém a přitom do důchodu mají tací lidé ještě daleko, takže na důchod musí mít vyděláno předem.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Jirka.2 30. 3. 2025 10:55

No na tak vysoký pozici zase není, nebo Škodovka zas tak dobře neplatí, má asi 100t. Že je v Porsche hodinovka 2000 je pravda, jenže dneska máš jako mechoš víc na maržích na dílech než na hodinovce. S tou manuální prací je problém u zedníka v tom že si ničíš klouby, dýcháš prach atd. S tím sezením u stolu si zase ničíš jiný věci no, jak říkáš asi je důležitý i aby to člověka bavilo.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vasek06 30. 3. 2025 12:27

aaaa píše:Zamestnani by nemelo byt jen a pouze o vysi vydelku, dulezitejsi nekdy je, aby cloveka ta cinnost take bavila.

Tezkou manualni praci zednika bych ja vnimal jako nejmensi problem, udrzi si tim zdravi lepe nez nejaky urednik sedici 8 hodin denne za stolem u pocitace.

A dělal jsi někdy těžkou práci ?
Vasek06
Nadšenec