Já mám uvedeno ve smlouvě s ČEZ toto:
PLATNOST SMLOUVY
Smlouva je sjednána na dobu určitou do dne 31. 12. 2023. Dne 1. 1. 2024 dojde ke změně na produkt na dobu neurčitou a současně ke změně ceny. K obnovení trvání Smlouvy nedojde, pokud Smlouvu písemně vypovíte nejpozději do dvacátého dne před uplynutím sjednané doby trvání Smlouvy.
Tedy u smlouvy na dobu určitou stačí písemně doručit do dvacátého dne před koncem sjednané doby dodávky.
Včera jsem psal na ČEZ s požadavkem na nabídku plynu s tím, že mám takové a makové možnosti. Volali mi do hodiny s tím, že pokud mi nevyhovují ceny na jejich webu, mají oddělení retence a ti mi můžou nabídnout neveřejné ceníky. Hovor z tohoto oddělení mi objednala až na půlku září, protože mají prý spoustu práce:)) Doufám, že se umí nabídnout něco konkurenceschopného tak, jak tomu bylo před 2 roky.
Aktuální nejlepší fix plynu na 1 nebo 2 roky můžu mít dodávku za 1 390 Kč bez DPH (1 390 s DPH). V září již taková cena nemusí být nabídnutá, takže ji stejně musím sjednat a počkat, co pak nabídne ČEZ. Pokud by dali stejnou nebo lepší cenu, zůstávám u ČEZ a podepsanou smlouvu s jiným dodavatelem musím vypovědět podle § 11b zákona č. 362/2021 Sb.
To je zároveň malý tip pro ty, kdo o tom neví:
§ 11b
(1) Spotřebitel je oprávněn bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy o dodávce elektřiny nebo plynu nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu, kterou při změně dodavatele uzavřel distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory držitele licence, kdykoliv do patnáctého dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu. Lhůta je zachována, je-li v jejím průběhu odesláno oznámení o výpovědi závazku ze smlouvy držiteli licence. Výpovědní doba činí 15 dnů a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi.
(2) Odstavcem 1 není dotčeno právo spotřebitele na odstoupení od smlouvy uzavřené distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory podle občanského zákoníku, přičemž čtrnáctidenní lhůta pro odstoupení od smlouvy běží ode dne jejího uzavření.
(3) Je na držiteli licence, aby prokázal, že smlouva nebyla uzavřena distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory držitele licence.https://www.eru.cz/vzory-pro-odstoupeni-nebo-vypoved-smlouvy