Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel plynu

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ABaader 14. 8. 2023 09:27

Kolik Vám nabídl ČEZ oddělení retenčních nabídek cenu za plyn?
Psal jsem na ČEZ, že mi 31.12.2023 končí od nich dodávka a chci přejít jinam, ale kdyby nabídli lepší cenu, tak zůstanu. Paní volala a objednala hovor z retenčního, ale až na září. Tak mě zajímá, zda někomu něco už nabízeli? Jestli má vůbec význam čekat... Díky.
ABaader
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T.E.CH 14. 8. 2023 11:46

Je možné že v září se hnou ledy. Otázka kterým směrem.
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dave_no 14. 8. 2023 18:01

Já napsal ČEZu jaké podmínky mi mohou nabídnout po konci fixu na konci roku a poslali jen aktuální ceník 1990/1890 bez DPH s fixem na 2 roky. Jak se u nich ukončuje smlouva? Stačí napsat přes ČEZ online požadavek?
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ABaader 15. 8. 2023 06:36

Já mám uvedeno ve smlouvě s ČEZ toto:

PLATNOST SMLOUVY
Smlouva je sjednána na dobu určitou do dne 31. 12. 2023. Dne 1. 1. 2024 dojde ke změně na produkt na dobu neurčitou a současně ke změně ceny. K obnovení trvání Smlouvy nedojde, pokud Smlouvu písemně vypovíte nejpozději do dvacátého dne před uplynutím sjednané doby trvání Smlouvy.

Tedy u smlouvy na dobu určitou stačí písemně doručit do dvacátého dne před koncem sjednané doby dodávky.

Včera jsem psal na ČEZ s požadavkem na nabídku plynu s tím, že mám takové a makové možnosti. Volali mi do hodiny s tím, že pokud mi nevyhovují ceny na jejich webu, mají oddělení retence a ti mi můžou nabídnout neveřejné ceníky. Hovor z tohoto oddělení mi objednala až na půlku září, protože mají prý spoustu práce:)) Doufám, že se umí nabídnout něco konkurenceschopného tak, jak tomu bylo před 2 roky.

Aktuální nejlepší fix plynu na 1 nebo 2 roky můžu mít dodávku za 1 390 Kč bez DPH (1 390 s DPH). V září již taková cena nemusí být nabídnutá, takže ji stejně musím sjednat a počkat, co pak nabídne ČEZ. Pokud by dali stejnou nebo lepší cenu, zůstávám u ČEZ a podepsanou smlouvu s jiným dodavatelem musím vypovědět podle § 11b zákona č. 362/2021 Sb.

To je zároveň malý tip pro ty, kdo o tom neví:

§ 11b
(1) Spotřebitel je oprávněn bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy o dodávce elektřiny nebo plynu nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu, kterou při změně dodavatele uzavřel distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory držitele licence, kdykoliv do patnáctého dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu. Lhůta je zachována, je-li v jejím průběhu odesláno oznámení o výpovědi závazku ze smlouvy držiteli licence. Výpovědní doba činí 15 dnů a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi.
(2) Odstavcem 1 není dotčeno právo spotřebitele na odstoupení od smlouvy uzavřené distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory podle občanského zákoníku, přičemž čtrnáctidenní lhůta pro odstoupení od smlouvy běží ode dne jejího uzavření.
(3) Je na držiteli licence, aby prokázal, že smlouva nebyla uzavřena distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory držitele licence.

https://www.eru.cz/vzory-pro-odstoupeni-nebo-vypoved-smlouvy
ABaader
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dave_no 15. 8. 2023 19:25

ABaader: Kdo ti nabídl 1390 Kč?
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 15. 8. 2023 21:24

dave_no píše:Já napsal ČEZu jaké podmínky mi mohou nabídnout po konci fixu na konci roku a poslali jen aktuální ceník 1990/1890 bez DPH s fixem na 2 roky. Jak se u nich ukončuje smlouva? Stačí napsat přes ČEZ online požadavek?

Stačí jim poslat podepsaná výpověď přes Můj ČEZ.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod ABaader 15. 8. 2023 21:53

dave_no píše:ABaader: Kdo ti nabídl 1390 Kč?

Solidsun. Cena pro jejich zakazniky (instalace FVE). Jinak je cena 1444 Kc, coz je skoro to stejne.
ABaader
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ABaader 17. 8. 2023 07:06

Pořád přemýšlím zda uzavřít smlouvu na plyn 12 nebo 24 měsíců. Plynem topím a ohřívám vodu, tak je to hlavní zdroj energie. Tak se vyjádřete zdejší páni prognostici. Jak vidíte vývoj cen rok dopředu? Cenová nabídka v příloze.
Přílohy
Solidsun.png
ABaader
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ... 17. 8. 2023 08:05

Max na pul roku pres zimu, jinak rozhodne ne.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ABaader 17. 8. 2023 08:24

Já právě nevěřím, že ekonomika je tak skvělá, aby výrazně něco zlevňovalo natož energie...
ABaader
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 17. 8. 2023 08:38

Asi takhle, na podzim 21 byly: pod 900 Kč/kWh velmi nízké ceny (low 700), kolem 1000 střední ceny, nad 1200 vyšší ceny. Pak cena eskalovala UP. Dnes jsou podzemní zásobníky ZP naplněny asi na 95%, po zimě 22/23 zbylo asi 40% za ceny 22 (tj. za draho), přes léto 23 byl dokoupen plyn cca 55% asi za stření ceny. Očekávám tedy, že nyní se ještě vyprodává/nabízí plyn s 40% drahou složkou. Na příští sezonu i kdyby opět zůstalo opět 40% (podle délky zimy a odběru v prům.), což asi nebude, tak dojde k naředění nově nakoupeného plynu za nižší ceny na další top. sezonu 24/25. Žádná eskalace na obzoru, tak předpokládám, že se cena ustálí na nižší hladině, ale asi nebude již tak nízká jako kdysi. Nyní ještě "někdo" (jako zákazníci) musí zaplatit za ten draho nakoupený plyn (a samozřejmě, že všichni doplatí (stát) neb jsou zastropované ceny).

Cena plynu v US je opět v normálu jak před konfliktem HH 2-3 USD/1 MMBtu cca 200 Kč/kWh. To je za plyn NG. Cena v Evropě bude vyšší díky nákladů za zkapalněný plyn LNG a jeho expanzi, k tomu nějaký levnější plyn NG z Evropy (Norsko). Takže předpokládám, že prostor na nižší ceny pro koncové zákazníky tu bude cca do 1 roku. Změna mě čeká v únoru 24, tak mám ještě pár měsíců ke sledování situace. Cílem je nakoupit za nízkou cenu na co nejdelší dobu (3R). Tvoje zálohy bych bral, mám to podstatně dražší...
(Nyní platíš 10470 kWh 23621 Kč tj. 2,26 Kč/kWh => was 1,20 Kč/kWh)

Sledujte cenu ZP v Amstru. (Celk. cena (+distirbuce +eko +dph) je asi 2x vyšší než na burze.)
https://www.e15.cz/cena-plynu-burza-graf-aktualne
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod pepisis 17. 8. 2023 08:43

Kdybych to nyni resil ja, vzal bych fix cenu na 2 roky. Tech cca 1400 Kc/komoditu neni z pohledu cen pred rokem vubec spatna cena. Za rok muze byt o par susnu nizsi, ale ztezi se dotane na 800. Naopak ale muze byt o dost vyssi.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ABaader 17. 8. 2023 08:54

Ještě do konce roku mám cenu za dodávku vč. DPH 1 039 Kč. V roce 2021 jsem měl cenu 641 Kč.Když jsem sjednával novou fixaci v prosinci 2021, zdála se mě cena 1 039 oproti 641 extrémní a proto jsem to dal na 2 a ne na 3 roky. No co na to říci... Kdybych věděl, jak se bude vše vyvíjet, pak bych dal 3 roky a byl za to nyní šťastný. Z tohoto pohledu nad tím přemýšlím i nyní.
ABaader
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 17. 8. 2023 09:10

Kdybych řešil aktuálně, tak bych to vzal na 2 roky (tedy ne od uvedené společnosti, bo po zkušenostech s realizací FVE od nich mám pupínky, jen když vidím její jméno, ale to je čistě subjektivní 8-P ) ... Nějaký závratný sešup cen dolů se stejně konat nebude a na dva roky bude jistota, že nebude narušen domácí casch flow. Maximálně něco druhý rok proděláš, oproti v té době možné nabídce, ale přijde mě to přijatelnější, než si to případně házet z ceny, pokud ceny opět vystřelí do nekonečna.
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ABaader 17. 8. 2023 09:12

Realizace FVE, konkrétně elektroinstalace taky neproběhla bez problémů (kvůli nim bylo PPP až napodruhé a přes měsíc čekání navíc), ale nějak to dopadlo. Rozhodně bych si je podruhé k realizaci FVE nevybral.
ABaader
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka