Kde koupit stříbro a zlato?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod yowie 12. 3. 2014 21:03

radecekh: Nevím kolik a jak již máte nasysleno...

A to jsem sám byl příjemně překvapen, jak jdou už dnes někteří současní důchodci na odpočinek finančně vybaveni.

Jinak důchodce, rodina s dětmi a studentka mi nepřipadá zase až tak jako špatný příklad. Je třeba se nesoustředit ani tak na jejich příjmy, ale na tu inflaci v jejich koši.

Takový milionář, který rozkryje své příjmy studentce VŠ k veřejně přístupné bakalářské práci se docela těžko hledá. Taky jich zkrátka bohužel není tolik, jako zástupců z těch vybraných skupin...

A jinak já rozhodně nejsem ten, kdo by doporučoval zlato. Když už bych se ho někdy chystal koupit, tak podle starých pouček max. do 10% portfolia, v podstatě nějakou malou cihličku pro srandu, pro případ opravdové krize pak řešení viz. SATAN...

-- 12. 3. 2014 21:07 --

sabbik: jj, sorry za nepřesnost, já koukal na 3. čtvrtletí roku 2013, kdy se ještě na mediánu neprojevily odměny vyplácené většinou ke konci roku...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod trada85 13. 3. 2014 14:34

Jak je to teda s těma slitkama 1 oz? mám je vyměnit za mince 1 oz, je to pravda že obaly slitků se mění postupem času a když ho už budu chtít prodat za x let, tak aktuální obal bude jiný a prodejce zlata to ode mě nebude chtít vykoupit? (nebo je to jen nějaký kec prodejců zlata), ta rada od radecka je na nic..

radecek: No inflace médiánových skupin obyvatel by vás měla zajímat hodně samozřejmě, nevím co na tom nechápete. I pokud jste milionář, vaše inflace je mizivá, ale všichni ostatní ve státě mají mizerné příjmy, a potraviny, energie a nájmy třeba rostou zrovna hodně i když všechno ostatní naopak třeba klesá, tak pardon, ale to že je vaše inflace prtavá vám může být úplně fuk, protože pro většinu ostatních je velká, takže můžete třeba čekat revoluci, vykradení (když budu extrémní) nebo dosazení lev. politiků kteří vás hezky zdaní (viz třeba Francie)...

Takže osobní inflace je opravdu fuk. Záleží na té inflaci pro většinu domácností v daném státě (médiánový příjem), protože pokud je na tom půlka obyv. špatně, můžete čekat zásah i do svého života. A to se už vůbec nebavím o tom, že pro výpočet inflace obecně pro účely státu ho vaše osobní inflace fakt nezajímá. Nechápu co na tom nechápete :-).
trada85
Návštěvník

Odeslat příspěvekod filip893 13. 3. 2014 14:45

Měnit 1 Oz slitky za mince je blbost, budeš na tom tratit. Jedině že by ti vyměnil kus za kus o čemž pochybuji. Obal na slitku je fajn, aspoň se nemusíš obávat poškození. A stejně jako v případě mincí si můžeš koupit vhodnou etuji. To o změně obalů je podle mne blbost. To je stejné jako by ti za pár let řekl, že ti nevykoupí Wiener Filharmoniker z roku 2014, protože je starej.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gekkon 13. 3. 2014 15:23

Mince se obcas daji vyhodne (i pod cenou kovu) koupit na aukru - hlavne novorazby dukatu a 4 dukatu FJ.
gekkon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gotesák 13. 3. 2014 15:53

trada85 píše:Chci se zeptat ale na něco jiného. Koupil jsem před půl rokem 1 oz zlaté slitky, byl jsem ale varován že bych měl radši koupit mince (1 oz) než slitky, tedka je cena tam kde byla v době nákupu takže přemýšlím o výměně (stejná purita, stejná hmotnost, jen 1 oz slitky vyměním za 1 oz zlaté mince). Chci se zeptat jestli je to dobrý nápad...

tohle mi alespon tvrdili v jednom obchodě se zlatem... Je to pravda a mám tedy vyměnit slitky za mince (stejná purita, stejná hmotnost)? Nebo je to jen nějaký obchodní kec prodejců zlata, protože na mincích mají o trošku větší prémium?


Je to kec prodejců zlata, nedělej nic. V budoucnu bude cena vždy za gram a mince, které koupíš (Philharmoniky, M.Leafy, A.Eagly, apod.) nemají (a nebudou mít) žádnou numismatickou hodnotu, pouze cenu kovu, takže je to úplně jedno.
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yowie 13. 3. 2014 16:15

trada: Jen aby nebyl ten můj argument s tím kdo kolik vydělává špatně pochopen. Pro výpočet inflace není vůbec podstatný údaj, komu kolik měsíčně přistane na účtu.

To jestli má někdo milion měsíčně a někdo 10 tisíc měsíčně je pro výpočet inflace podstatné jen z hlediska toho, co dotyčný kupuje, tedy z čeho se jeho koš skládá. Ten milionář si sice třeba také připlatí za potraviny, ale vykompenzují mu to ty nižší ceny technických hraček, letenek..., kdežto když nemocnému důchodci předminulá vláda zvedla DPH na potraviny a léky, což jsou stěžejní skupiny produktů, které z toho koše kupuje, tak se ho to dotkne daleko výrazněji.

Jinak i koš dvou stejných rodin s mediánovým příjmem může být zcela rozdílný, stačí, když jedna rodina bydlí ve svém a druhá splácí hypo nebo bydlí v nájmu.
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 13. 3. 2014 17:19

yowie: S tou hypotékou je to dobrá myšlenka. Ti, co mají hypotéku, mají menší osobní inflaci, protože splátka se jim nemění (pokud mají zafixováno) a na hypotéku jde velká část příjmu, tedy jsou na tom vlastně dobře. :-)

trada85: Možná tomu nebudete věřit, ale mně je úplně jedno, jak se má zbytek národa. A to, jak se chovají lidé, nemá s tím, jak se mají, mnoho společného. Naprostá většina lidí se má lépe než před 20 lety, ale naprostá většina lidí nadává, že se má hůře.

A co se těch slitků týče, nějak nechápu, co řešíte. Proč jste si ty slitky koupil? Chcete je v budoucnu výhodně prodat a nebo je máte jako železnou rezervu pro případ, kdyby všechno ostatní krachlo? Pokud je chcete v budoucnu výhodně prodat, těžko uděláte takovou kravinu, jakou navrhujete, tedy prodat je teď se ztrátou a koupit místo nich mince. To už je můžete prodat se ztrátou v budoucnu, nevidím v tom rozdíl.
A pokud je chcete ze druhého důvodu, je úplně jedno, jakou bude mít zlato podobu, protože až všechno ostatní krachne, nebude už záležet na nějakém malém % rozdílu ceny slitku a mince.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod trada85 13. 3. 2014 18:51

Některý ty "názory" na ty slitky/mince tady jsou k nezaplacení... pokud máte podobný "rozhled" i u toho tématu inflace (jakože bych tomu i věřil) tak teda... :-(

Slitky jsem koupil za cca já nevím 25 000 před půl rokem cca
Tedka je VYKUPNI cena u toho samého prodejce cca 25300 Kč, takže prodělávat fakt nebudu. Volal jsem tam a cena na netu by měla být reálná, aktualizuje se několikrát denně.
Mince se samozřejmě taky prodávají v obalu, nevím že by to nějaký prodejce prodával bez, je to hloupé plastové pouzdro za 5-10 Kč navíc.
Mince jsou a byly vždy o něco dražší, ano, momentálně zhruba tak o 1000 Kč (stejná hmotnost a ryzost), takže ano musel bych zaplatit více, ale celkem jsem ochoten. Když jsem slitky kupoval nevěděl jsem o jejich "mínusech" a kecy prodejce jsem nebral v potaz protože jsem myslel že mi jen chce vnutit o 1000 kč dražší mince...

Jenže po pár měsících (když se cena zlata vrátila zpátky, takže na tom neprodělám) a po určitých zkušenostech znalostech bych tomu i věřil...

Zaprvé slitky jsou dost náchylné, nejde jen o to že se vám poškodí, ale i kvůli tomu že vám tam může bůh ví proč (teplotní rozdíly)? Vzniknout vzduchová bublina, případně díky vlhkosti se vám obal (papír v něm zatavený poškodit)... Mám dokonce strach že to se stalo mě (slitek mi tak už byl prodán teda)...

To jsou reálné problémy. Navíc u toho slitku hodně záleží na tom zataveným obalu, když se vám poškodí, jakože to není zas tak nepravděpodobné, tak hned jde cena dost dolů i když tam je zlato. Když se vám poškodí blbý plastový pouzdro na minci, tak si prostě koupíte nové za 5-10 Kč. U mincí jde fakt jen o minci, u slitku bohužel i o to blbé nachýlné "pouzdro" obal... A obal u slitku nejde vyměnit právě... Kdybyste například ten slitek "rozbalil", obal vyhodil a nechal si fakt jen ten zlatý slitek samotný tak cena jde brutálně dolů a upřímně to ani u žádného prodejce zlata neprodáte, max tak za cenu zlomkového zlata... ten obal je tam jednoduše opravdu důležitý a bere se to i jako jakási záruka pravosti... Já důraz na obal u slitku osobně považuji za debilitu, ale já v tomhle pravidla nedělám, takže... Kdežto minci můžete prodat i bez obalu klidně, tam jde fakt jen o to zlato.
A prodej myslím samozřejmě za co možná nejvyšší cenu, tzn. někde v prodejně zlata nebo přes internet, ne někde v bazaru nebo "výkupně zlata za zlomkovou cenu"...

Etuji si kupovat nebudu, přijde mi to zbytečné, nehodlám to někde vystavovat.

Alespoň takto mi to vysvětloval prodejce... Prý taky třeba za 5 let se zase změní "design" obalu slitku a místo černého papíru tam bude červený, třeba se trochu změní rozměry obalu a bum... prodejce pak ten muj "starý" slitek nemůže vykoupit, nebo ne za full cenu, protože by ho už tak snadno neprodal, protože tedka je oficiální vzhled jiný...
nevím jestli tomu věřit, gotesák říká že ne, tomu bych i věřil.
trada85
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radecekh 13. 3. 2014 19:20

trada85: Tou ztrátou jsem nemyslel rozdíl mezi vaší nákupní a nynější prodejní cenou, ale částku, kterou si naúčtuje obchodník za odkup (o kolik se liší nákupní a prodejní cena nyní).
Jinak jste nám to tu vysvětlil hezky. Teď už víme, že zlato se nekupuje kvůli zlatu, ale že největší cenu má ten umělohmotnej pytlík, v kterém je umístěno. Mimochodem, ten váš obchodník, jaký má procentuální rozdíl mezi nákupem a prodejem. Podle té ceny odkupu, co uvádíte, bych si tipoval takových 13 %. To musí být hrozně blbý pocit investovat do něčeho, o čem vím, že musí nejprve o 13 % vzrůst, abych na tom neprodělal.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod libol 14. 3. 2014 07:44

trada85: a přemýšlels o tom jak je možné, že se slitky pořád prodávají, když kupující každou změnou obalu přijde o dost ceny? Možná mají jen jiného prodejce ;-)

Jinak zajímavá představa jak tvoji vnuci při kopání základů na altánek najdou tebou ukryté slitky a řeknou si ... ten děda byl úplný de*il v takovém obalu je můžeme maximálně přihodit do základů
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod trada85 14. 3. 2014 13:16

Ježiš pánové vy jste hloupí někteří :-)...
Zlato i ve slitku zlatem pořád samozřejmě bude, jenom ho nebudu moci (pokud mám věřit tomu co mi prodejce říkal) prodat v prodejně ¨za výkupní cenu zlatého slitku (aktuálního) ale budu ho muset "vnutit" třeba někomu na internetu, nebo ho prodat v nějakém zlatnictví nebo výkupně zlata pouze za zlomkovou cenu zlata, která bývá myslím o desítky procent nižší... a když prodávám investiční slitek chci za něj samozřejmě cenu investičního slitku a ne nějakého zlomkového zlata. Už chápeme :-)??

alespon takto mi to do očí tvrdil prodejce...

a o tom že poškozený obal= cena JDE DOLŮ jsem četl už někde jinde na CZ netu, chlapovi se ulomil pouze růžek toho blbého obalu a už mu nabízeli o 5 % méně a někde mu to i odmítli vykoupit myslím...

Taky mi bylo řečeno že na investice jsou určené spíše mince, slitky prý (alespon ty malé) jsou spíše přežitek a byly prý určeny dříve pro další zužitkování daného zlata (zlatníkem třeba), tzn. spíše jako takový "polotovar" pro nějaké další zpracování...

Zase jestli je to pravda nebo ne nevím... že by ti prodejci byli až takový k... že by tak lhali do očí...?
trada85
Návštěvník

Odeslat příspěvekod trada85 14. 3. 2014 15:56

Ještě k té inflaci...

BTW kdyby chtěl někdo (moderátor) inflační "kecy" tady vytrhnout zařadit do nového tématu bylo by to super.

Tady jsou nějaké citace ohledně zlata, zase, jsou pravdivé?, nevím, některé jsem ale četl i jinde a některé jsem i slyšel z video záznamu (takže ty byly pravé). Tedy budu opět VERIT ze pravdivé jsou, k inflaci a k tomu jestli nevzniká nebo vzniká s tiskem nových peněz měl hodně hezký komentář ředitel FEDu Ben Bernanke:

"Like gold, U.S. dollars have value only to the extent that they are strictly limited in supply. But the U.S. government has a technology, called a printing press (or, today, its electronic equivalent), that allows it to produce as many U.S. dollars as it wishes at essentially no cost. By increasing the number of U.S. dollars in circulation, or even by credibly threatening to do so, the U.S. government can also reduce the value of a dollar in terms of goods and services, which is equivalent to raising the prices in dollars of those goods and services."

-- Ben Bernanke, the current (2008) Chairman of the Board of Governors of the Federal Reserve Bank of the United States, in a speech he made on November 21, 2002 before the National Economists Club in Washington, D.C.


Chce se tady snad někdo hádat s tím co řekl samotný velký Bernanke :-)...?

zdroj: (včetně dalších citací o zlatě:)

http://www.nowandfutures.com/gold_related_quotes.html
trada85
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yowie 14. 3. 2014 18:07

trada: Asi pravdivé budou, proč ne?

Nicméně je to daleko komplexnější téma a nejde zdaleka jen o inflaci.

Američani si mohou dovolit to, co nikdy jiný na světě, protože jejich měna je většinou světa stále používána jako rezervní. A ti, kteří to chtěli změnit, už většinou z nějakého důvodu nejsou mezi námi (Chavez, Hussajn...). Tzn. oni opravdu mohou natisknout papírky a ze zahraničí za ně dostat zboží. Zároveň protože ty peníze nejsou v oběhu v USA, tak tam rozhodně k pádivé inflaci, nebo dokonce hyperinflaci, nedochází.

Další důvod proč snižovat hodnotu vlastní měny je podpora exportu, nakonec intervence ČNB v ČR také nebyla nic jiného. A třeba japonské intervence proti jenu mají snad více, než 20 letou historii.

Nakonec možnost si takto pomoci je docela žádoucí, kdyby Řekové neměli Euro ale drachmu, proti které by intervenovali, tak by na tom dost možná dnes nemuseli být tak zle.

Jinými slovy tedy pokud bychom začali masivně tisknout peníze v ČR, tak velmi rychle vyvoláme inflaci nebo hyperinflaci, v tom Německu to před 90 lety šlo také velmi rychle.

Nicméně pokud si v US natisknou dolary, tak je prostě vyvezou a výrazná inflace se nekoná.

Třeba v Číně mají aktuálně v rezervách 3,3 bilonů dolarů a jako věřitelé jsou zároveň také rukojmí, protože kdyby ty dolary začali nějak masivněji pouštět do oběhu, tak vyvolají snížení hodnoty dolaru, čímž si sníží hodnotu zbytku těch rezerv...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod trada85 14. 3. 2014 22:05

Jj

Já jsem jen poukazoval na to, že i samotný Bernanke prakticky doslova řekl že inflace je důsledkem tištění peněz :-) (někteří tu totiž tvrdili opak a samotný Ben se "prořekl" (což jsem nevěděl, tuhle citaci jsem slyšel poprvé, a asi by o tom neměl mluvit :-) ).

S tou amerikou je to taky pravda samozřejmě, problém nastane až se začne svět zbavovat dolárků :-), kromě toho i tak existují určité hranice tisknutí, jenom jsou jednoduše (asi o dost) větší.

co se týče té číny tak jsem četl/slyšel tedy v jednom rozhovoru strašně zajímavou věc, "trik" jak se číňani prý zbavují těch 3,3 bilionu $ (v americkém "počítání" se naše miliarda bere jako trilion). Velkou část prý mají ve vládních dluhopisech a i když by se jich asi strašně rádi zbavili tak nemají moc šancí jak, kdyby to vrhli na trh, tak jejich cena strašně klesne, hodně to poškodí ameriku (úrokové sazby předpokládám stoupnou) a celkově to nebudou mít komu prodat... Tak prý činany napadlo, že pujdou do amerických bank, a tyhle dluhopisy použijí jako nějakou "zástavu/záruku" (nevím jak se tomu přesně říká) pro půjčení cash USD (prý si takto dokonce půjčily skoro až 2-3x násobek těch 3.3 bilionu...) S touto nově nabytou hotovostí potom jdou a postupně skupují onu slavnou USA :-) (nemovitosti, akcie-firmy, a bůh ví co ještě)... Strašně hezký trik jak si pomoci "zbavit se" těch dluhopisů :-)...

Aby potom čínani ještě nezaměstnávali rostoucí chudou vrstvu v USA a v číně naopak nevznikla nová střední třída, která prý v americe postupně zaniká.

Jestli je to pravda nevím, slyšel jsem to v rozhovoru s nějakým prodejcem zlata, ale smysl to dává a přijde mi to relativně chytré, takže to možná i pravda bude. Čína skupuje ameriku :-).
trada85
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yowie 14. 3. 2014 22:55

trada: jj, určitě si Američany tak trošku kupují.

Zároveň mě v USA zaujal ten kontrast bohatství a chudoby. Na školení jsem tam přiletěl o den dřív a než bych *****ěl celý den na hotelu, tak jsem se rozhodl trochu se tam projít. Pár kroků od university v tom městě už byly takové podivnější čtvrti...

Den na to, při první hodině školení, nám řekli, že tam, kde jsem byl, bychom raději vůbec neměli chodit... :-)

Přitom centrum toho města bylo čisté, krásná auta, drahé restaurace, ale už o pár čtvrtí vedle...

Asi po týdnu jsem na to narazil znovu, když jsme při nějaké teambuildingové aktivitě provázky svazovali plastové příbory pro místní charitu. Vždy lžička, nůž a vidlička. Udělali jsme jich několik set a prý to bylo max. na pár dní.

Po návratu jsem zjistil, že kousek za tím městem je stanové městečko plné lidí, kterým to v roce 2008 nevyšlo...

Ale to bylo v roce 2011, jak je to tam teď, těžko říct.
yowie
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků