Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jichaj 9. 6. 2014 12:13

malejarda píše:Aukce porada jen http://www.ecentre.cz .


A co třeba https://www.aukcejinak.cz/? A těch společností je více...
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod audiobullys 13. 7. 2014 11:07

co se tyce aukci , napr pres ecentre smlouvu nedali az navrh, ten jsem si vzal domu .vitezem byla byvala Bicorn nyni right power energy. smluvni pokuta 500 kc kdyz se clovek zpozdi par dni od nejakeho 15. dne v mesici . cena elektriky sice nizsi nez soucasne ceny v kalkulackach. coz u cezu je maximalne 90 kc co jsem zjistoval v ceniku a jim to muzete poslat posledni den v mesici.
Ale
cena byla fixovana na soucasny cenik, tedy pristi rok 2015 a 2016 kdy by skoncil 2 lety zavazek bude furt stejna, kdezto na rok 2015 a 2016 jsou ceny na burze opet nizsi a blizi se nekam k 900 Kc.
takze cena za elektriku bude stale klesat, jediny faktor je prispevek na oze ,ten to jediny zdrazoval v minulosti, dokud neudelali utrum na rok 2014 a cena sla dolu.
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod D.roak 30. 8. 2014 22:14

aktuálně mě nejlevněji vychází ST Energy, s. r. o. víte o nich něco
D.roak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Gooorila 21. 9. 2014 16:29

Připojím se k dotazu.

Před dvěma lety jsme odebírali elektřinu od ČEZu. Pak přišel maník od RWE a vše spočítal tak, že přechodem k nim uspoříme. Nechali mi podklady doma, já to spočítal a skutečně jsme měli ušetřit. Dosavadní vyúčtování u ČEZu jsme prakticky vždy měli přeplatek v řádu 500-700 Kč. Po přestupu k RWE jsme pokaždé dopláceli 1300-1500 Kč, takže úspora nikde. Ceny se nemenily a nijak navíc energii žádným spotřebičem nespotřebováváme.

Problém je ve složitosti vyúčtování. Cena za silovou elektřinu, spotřeba, zákonem danná sazba a další části. Nevyznám se v tom, ale nevylučuji, že jsem vyjímka a že to všichni ostatní chápu, takže jsem trouba.

Letos mi končí úpis a chci tedy přejít. Zkusím srovnávače na internetu. Po zadání údajů mi vyhodí srovnávač, že nejlevnější je ČEZ eTarif. Kliknu že mám zájem a zavolá mi slečna, že je to super a že mi nabízí YELLO energy. Když poznamenám, že srovnávač ukázal ČEZ eTarif, tak začne popisovat, jaké jsou kde bonusy a co všechno je ještě jinak a nechám si poslat výpočet na email. Mnou zadané data vyhodí cenu 9 235 Kč. Když si rychle dám stejné údaje na kalkulačce stránek ČEZu, skutečně mi vyjde nižší cena 8 930 Kč.

Vím, rozdíl není velký, ale každý dodavatel tedy zohledňuje další parametry. Výpovědi, fixace a podobně.

Existuje nějaký skutečně nezávislý pohled, který umí zhodnotit nabídky na trhu a řekne, který dodavatel je výhodný?
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos-2009 21. 9. 2014 16:45

Děláš dobře, že se o to zajímáš.

1. Jestli si upsany u RWE na dobu určitou, pošli ZAVČAS (3 měsíce před koncem nasmlouvaných dodávek nebo pošli klidně hned) nesouhlas s automatickým prodloužením smlouvy, jinak ti automaticky naskočí úvazek o stenou dobu. Vzor je tady http://www.energiejenda.cz/Nesouhlas.pdf Nepiš tam hlavně datum, ke kterému to žádáš, protože když se netrefíš, tak RWE jsou hov**da a zamítnout ti to. Napiš tam prostě "ke dni jejího vypršení."

2. Všechny srovnávače jsou ve většině případu komerční (který si použil ty? - vím že je jeden, který tlačí YELLO, což je PRE), tj. zamlčují/neuvádí dodavatele, kteří jsou menší, ale seriózní (Fosfa, Fonergy). Jako kalkulátor použij tady ten Jendův - http://kalkulator.tzb-info.cz/cz/dodavk ... yber-kraje Je schválen ERÚ jako nezávislý. Zadej spotřebu, jistič, sazbu, kde bydlíš a podle toho si vyber.

3. Smlouvu ber ZÁSADNĚ na dobu neurčitou, kdy se dá odejít po výpovědi do tří měsíců.

Dejme tomu, že jestli seš domácnost, spotřeba 1500 kWh za rok, tak oproti dominantnímu dodavateli ušetříš za rok tak 1200-1500 Kč. Z celkové ceny elektřiny tvoří regulovaná složka asi 60%
karlos-2009
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pan Y. 21. 9. 2014 17:44

Má někdo zkušenost, jestli se ty velké molochy (ČEZ, PRE, E.ON) snaží dávat při odchodu nějaké retenční nabídky?
“You and I have unfinished business.”
pan Y.
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod retron 21. 9. 2014 18:08

záleží na spotřebě... ČEZ nic, krom dopisu zda si to nechcete rozmyslet a co vas k tomu vedlo a snaha vnutit Fix tarif, ale ani nekladli odpor v případě zdražení plynu B a odchodu v rámci 30 dní, PPAS nic, PRE poměrně intenzivně kontaktovalo a byli ochotni dorovnat konkurenční nabídku, ovšem šlo o vysoký odběr
retron
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod filas81 21. 9. 2014 18:12

jo, mně čez při ověřování, že opravdu podávám výpověď mi nějaké ty slevy nabízel...
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod malejarda 21. 9. 2014 18:45

Gooorila píše:Existuje nějaký skutečně nezávislý pohled, který umí zhodnotit nabídky na trhu a řekne, který dodavatel je výhodný?

Sorry, ale to snad ani není možné, že tu je někdo, kdo to nezná a zkouší naivně komerční kalkulátory ?
:D :mrgreen: o<:)
http://kalkulator.eru.cz/
malejarda
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 21. 9. 2014 19:25

Gooorila píše:Před dvěma lety jsme odebírali elektřinu od ČEZu. Pak přišel maník od RWE a vše spočítal tak, že přechodem k nim uspoříme. Nechali mi podklady doma, já to spočítal a skutečně jsme měli ušetřit.

By mne zajímalo, jak to maník od RWE spočítal... Stačilo najít si na netu ceníky a hodit to do Excelu. Nebo použít http://kalkulator.tzb-info.cz/.

Na hloupýho jardu se vykašli, ten si naivně myslí, že kalkulátor na ERÚ je opravdu objektivní a opravdu obsahuje všechny tarify.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audis 21. 9. 2014 22:18

plyn nemám, elektřinu jsem navolil takto:
- Čez prodej, protože stejná firma jako ČEZ distribice a budou se snad snažit víc při poruše. Jejich cena není o tolik vyšší než u konkurence.
- ne fix, ne etarif (mizivá sleva za nic). , smlouva na dobu neurčitou.
- produktová řada Kvartál nebo Měsíc (plovoucí cena). Cena silovky je o 1/4 nižší, oproti každoročně vyhlašované pevné roční ceně (produktová řada Comfort). Celkově o asi 10 % nižší cena celkme za elektřinu. Jen za to, že se nevážu na pevnou cenu. Nevýhody žádné, nejsem vázán ani vydírán.

Pro info:
Vývoj ceny silové elektřiny produktové řady Měsíc, ve srovnání s pevnou cenou Comfort http://www.cez.cz/edee/ww3/cs/kalkulack ... cientu.jsf
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karlos-2009 22. 9. 2014 06:21

@audis
Počkej, větu "[ČEZ Prodej] budou se snad snažit víc při poruše. Jejich cena není o tolik vyšší než u konkurence. " si myslel vážně nebo si děláš srandu??
karlos-2009
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 22. 9. 2014 08:47

audis: při poruše čeho? Vysvětli nám to.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod audis 22. 9. 2014 09:03

sorry. ne porucha, ale něco zapojit, odpojit atd.

Myslel vážně. Pokud porovnám porovnávatelné (bez uvazku, ne etarif, tak rozdíl je, že se nevyplatí nad tím ani přemýšlet".). Pravda, já mám 2 MWh spotřebu ročně.
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 22. 9. 2014 09:08

Já myslím, že když existují takoví dodavatelé jako Fonergy, Fosfa, 3-e atd., kteří jsou dlouhodobě nejlevnější, nemá smysl držet smlouvy u molochů jako ČEZ, RWE, PRE apod., kteří budou vždycky dražší.

Navíc ten etarif u ČEZu je omezen nemožností volat na infolinku.
astrapa
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků