Stavební spoření - od koho uzavřít vyhodně?

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod swm 2. 12. 2014 23:16

fremantle píše:Ale celkem zásadní problém představuje refinancování ve fázi PÚ - tady se hodně spořitelny zdráhají a nepovolují to (a pokud už ano, je to dost drahé), pokud nejde o nějakou životní situaci, kterou bys snad nechtěl ani řešit (rozvody, úmrtí, stěhování atd.)


Zrovna ted resim PU u Wuerstu, specialne na toto jsem se ptal pri navsteve v jednom z jejich kontaktnich center a bylo mi receno, ze predcasne splaceni PU je mozne, bez sankci a bez problemu. :hm
Nekdo tu psal o SS na dite: ukonceni a vyber penez nad 10 tis. ze SS vedeneho na dite vyzaduje souhlas soudu, udajne se mam pripravit na pul rocni cekani.
swm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 2. 12. 2014 23:27

A bezna vypovedni doba byla 3 mesice tak 6 mesicu to jeste jde
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod smajlik2 3. 12. 2014 07:01

S tím ukončením SS dítěte přes soud to fakt zákonodárci přehnali. Moc jsem to nepochopil, dítě stejně nemá příjmy a je jasný, že ty peníze na SS jsou rodičů a vydělali je oni, ne?
smajlik2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 3. 12. 2014 07:01

fremantle píše:U KB si ale následně ... lze sjednat Start konto, ...

Díky za info, chtěl jsem se jít do KB zeptat. Již včera v MPSS paní říkala, že za předpokladu plnění 2 podmínek (pro mne zkousnutelné - 1 příchozí platba, pravidelné spoření na stavebku) ze 4, lze dosáhnout vedení konta zdarma.

Ale nevíš, jestli tam uvidím i smlouvy dětí (když jsem zákonný zástupce)? Uvidím je tam i po jejich 18. roce (to už bych spíš řekl, že určitě ne)?

-- 3. 12. 2014 07:10 --

smajlik2 píše:S tím ukončením SS dítěte přes soud to fakt zákonodárci přehnali. Moc jsem to nepochopil, dítě stejně nemá příjmy a je jasný, že ty peníze na SS jsou rodičů a vydělali je oni, ne?

Zákonodárci za to nemůžou 100%. Napsali to nejednoznačně - respektive je tam cosi jako "běžná záležitost". Je to (zde ale pochopitelná) předposranost spořitelen, které v obavě, že je pak budou žalovat děti (což už se také stalo a děti uspěly) k výplatě přistupují přísněji, než by mohly. Už se také stalo, že opatrovnický soud rozhodl, že se tím vůbec nebude zabývat, že je to běžná záležitost zcela v kompetenci rodičů, takže bych očekával, že by v blízké době mohla tahle šaškárna odpadnout nebo se zmírnit. Mě se to ale v podstatě netýká, 2 děti do konce stavebka dospějí, 1 dospěje cca 10 měsíců po 6leté lhůtě, takže bude spořit o trochu déle. :-)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 3. 12. 2014 07:56

drkarel: U toho účtu s podmínkami (MůjÚčet) dosáhneš sice na vedení zdarma, ale platit bys musel stejně buď transakce (6 Kč) nebo si přikoupit transakční balíček za 39 Kč, takže i pokud bys jen přeposílal vklady na jedno SS, tak to bude stát ročně 72 Kč, což je víc, než ten papírový výpis...

Ten Start účet asi poradci (ale ani na pobočkách KB) nezmiňují záměrně, asi z něho nemají žádný vývar. A přitom je určen právě na to, abys získal náhled na své smlouvy (nejen SS, ale i PP, investice u IKS, nebo jen KK), pokud nemáš účet přímo u KB.

-- 3. 12. 2014 07:59 --

Se smlouvami dětí neposloužím, to se bude asi nejlepší zeptat přímo v KB...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 3. 12. 2014 08:17

Jak píše drkarel, taky mi to přijde jako nepřiměřený požadavek spořitelen, podobně jako nesmyslný požadavek na dodání potvrzení "neexistence dluhů souvisejících se správou domu" (viz tento formulář: http://uloz.to/xSkrDYfL/cmss-potvrzeni-pdf ). Někdo si ve vedení ČMSS chybně vyložil NOZ, divím se, že takový papír vůbec výbory SVJ potvrzují a že ještě nikdo proti tomu papíru nekřičel.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 13. 12. 2014 03:29

Za to procento rocne a dvoulitr od Kalouska to uz davno nestoji za ty nervy :-))
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod malejarda 13. 12. 2014 05:36

smajlik2 píše:S tím ukončením SS dítěte přes soud to fakt zákonodárci přehnali. Moc jsem to nepochopil, dítě stejně nemá příjmy a je jasný, že ty peníze na SS jsou rodičů a vydělali je oni, ne?

Kdyz neco nekomu darujes, tak k tomu zaroven ztracis vlastnicke pravo. :pozor
malejarda
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 12. 2014 09:08

Přesně tak - někomu něco daruješ, tak už to nemáš. V některých případech jako rodič můžeš úplně ztratit právo nakládat s majetkem nezletilého dítěte - http://forum.mesec.cz/index.php?topic=6980.0

Když už jsme u toho stavebního spoření - včera jsem na poště viděl letáček s možností uzavřít stavební spoření s úrokem 1,5 % a bez poplatku za uzavření, případně 50 % sleva poplatku Wurstu za uzavření přes Internet.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Thom 13. 12. 2014 13:05

dr_lukas: on pan poslanec Kalousek někde něco rozdává?
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod malejarda 13. 12. 2014 18:43

Stejne je to slabota, jsem rad, ze jsem SS zalozil pred rokem s urokem 2% p.a. premyslim, ze ho rovnou nakrmim skoro cilovou castkou.
malejarda
Nadšenec

Odeslat příspěvekod filas81 13. 12. 2014 19:36

tohle je taky celkem slušný, teda s ohledem na současný stav https://www.modrapyramida.cz/produkty/s ... re-sporeni
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod termistor 13. 12. 2014 20:37

Rád bych nějaký druh spoření a vzhledem k úrokum na spořicích účtech bych zvolil stavebko - se státním příspěvkem už mám, takže tohle by už byl obez něj. Asi nejvýhodnější je to od modré pyramidy s úrokem 1,7 %. Jak je to s předčasným výběrem stavebka ? Ne po 6 letech ale třeba po roce nebo dvou. Nejsou za to nějaké sankce ?
termistor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tom brava 13. 12. 2014 22:46

Najejich webu nahoře link Sazebníky https://www.modrapyramida.cz/sazebniky/
Úhrada za ukončení smlouvy o stavebním spoření ve zkrácené době.... 1 % z aktuálního zůstatku na účtu stavebního spoření

Uniká mi smysl, stáhnou si 1% z cílovky na vstupu a 1% na výstupu (na prémii ani bonusové úročení při nedodržení 6 let není nárok) +každoroční popl.za vedení 300Kč, takže i kdybys celou cílovku vložil naráz za účelem maximalizovat výnos ze spoření, tak první 2-3-4 roky (nechce se mi to přesně počítat na čistý úrok po zdanění) nominálně jsi na nule (reálně ten vklad ztratí hodnotu inflací).
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 14. 12. 2014 00:03

I pokud by tam nebyl poplatek za uzavření a ukončils to až po 6 letech, tak "provozní náklady" na SS bez státní podpory jsou nesmyslně vysoké - s ročním poplatkem minimálně 300 Kč při úročení 1,5 % jen jistina cca. 25.000 Kč pokryje poplatek. A hlavně ty smlouvy bez poplatku lze uzavírat jen do výše cca. 200.000 (RSTS) - 300.000 Kč (Buřinka s 1 % p.a. úročením) - tohle je hodně pitomý nápad na alternativu SÚ charakterem připomínající spíš TV a tam budou u podobné vázanosti úrokové sazby rozhodně lepší.
fremantle
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků